Byglandsfjorden

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Byglandsfjorden sett fra vestsiden i retning sør. Bildet er tatt noe sør for Bygland. Kameraposisjon for bildet er merket på kartet under.
Foto: Vetle Toreid
Byglandsfjorden ein sommarkveld, sett nordover frå Horgeknipen.

Byglandsfjorden er en innsjø i kommunene Evje og Hornnes og Bygland i Aust-Agder fylke. Den er en del av Otravassdraget og strekker seg fra Vassenden i sør til Ose i nord. Arealet er 32,79 kvadratkilometer og fjorden har en omkrets på 87,57 kilometer. Den ligger 203 meter over havet.

Om sommeren trafikkeres fjordstrekningen fra Byglandsfjord til Ose av veterandampbåten Bjoren som er verdens eneste vedfyrte passasjerdampbåt som fortsatt går i rutetrafikk.

Riksvei 9 går langs østsiden av Byglandsfjorden. Fånefjell er kommunikasjonshistorisk et spesielt parti fordi det her er fire ulike traseer forbi: på innsiden, over, rundt på yttersiden og gjennom fjellet.

Fjorden er også habitat for den stedegne laksefisken byglandsfjordbleka. På grunn av sur nedbør har denne fisken ikke reprodusert naturlig siden midt på 1970-tallet og stammen er helt avhengig av utsetting for å overleve.

Navnet Byglandsfjorden brukes om hele den 40 km lange elvestrekningen til Ose. Den øvre delen nord for Storstraumen kalles også gjerne Åraksfjorden.

Deler av Åraksfjorden har navnene Bjåfjorden (i sør) og Sandnesfjorden.

Den sørligste delen av Byglandsfjorden kalles Årdalsfjorden. Nord for Årdalsfjorden kalles den Fånefjorden.

Kraftmagasin[rediger]

Byglandsfjorden ble regulert til kraftmagasin i første gang i 1903. Denne første konsesjonen gav tillatelse til å demme opp fjorden med to meter om vinteren (til kote 202) og èn meter om sommeren (til kote 201). Den første dammen stod ferdig i 1905. Ny konsesjon ble gitt 22. november 1912, med en reguleringshøyde på 5 meter (mellom kote 198 og 203). Det ble bygd en ny dam (nr. 2), som var ferdig i 1917. Dagens dam (nr. 3) er flyttet litt lenger sør enn de to første, og ligger i sin helhet i Evje og Hornnes kommune. Denne dammen var ferdig i 1973.

Magasinet rommer 212,3 mill. m³. Kraftverkene Vigelandsfoss, Hunsfoss, Steinsfoss, Nomeland og Iveland bruker alle vann fra magasinet.

Se også[rediger]

Kilder[rediger]

Eksterne lenker[rediger]

Geir Daasvatn sine bilder av Byglandsfjorden på Flickr

Kart[rediger]

Laster kart...