Agder

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Agder våpen.svg.png

Agder er et tradisjonelt norsk landskap og navn som ble brukt om begge Agder-fylkene, Aust-Agder og Vest-Agder. Fra 1. januar 2020 er Agder også det offisielle navnet på det sammenslåtte fylket. Etter sammenslåingen er det 25 kommuner i Agder. Folketallet er om lag 303 000.

Agder kan deles inn i følgende områder (distrikter): Lister, Lindesnesregionen, Kristiansandregionen, Setesdal og Østre Agder.

Historie

Historisk er navnet brukt om de ytre deler av det samme området. Navnet er ca. 1500 år gammelt, og betyr noe tilsvarende det engelske edge, «kant», altså kanten på landet mot sjøen. Området var opprinnelig et småkongedømme («Agðir») og senere et fylke («Egða fylki») under Gulatingsloven.

Personer fra agderfylkene kalles fortsatt egder. Det skilles gjerne mellom aust- og vestegder.

Administrativt ble Egdafylki til Agdesiden len, og var ett av ni hovedlen i Norge på 1600-tallet. Agdesiden bestod av smålenene: Lister, Mandal (også kalt Midtsyssel len), Nedenes og Råbyggelaget.

Frem til om lag 1902 tilhørte Agder landsdelen Vestlandet. Avisen Vestlandske Tidende kom ut i Arendal. Det var tidligere vanlig å dele inn Agder i kystområdet, Agdesiden, og Råbyggelaget (innlandet). Råbyggelaget omfattet indre Aust-Agder fylke, samt Åseral i dagens Vest-Agder fylke.

Fra 1902 fikk Agder konkurranse med et rivaliserende navn, Sørlandet. Det navnet var i utgangpunktet ment å omfatte et vesentlig større område enn det som i dag er Agder-fylkene, og er navnet på en landsdel.

Kilder