Ose

Frå Setesdalswiki
Versjonen frå 2. april 2024 kl. 09:48 av Geir Daasvatn (diskusjon | bidrag) (→‎Historie: lenke skysstasjon)
(skil) ← Eldre versjon | Siste versjonen (skil) | Nyare versjon → (skil)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ose sentrum sett frå sør. Til venstre for gamle riksvegen ligg Grendehuset og Ose Turistheim. Til høgre Storstoga, og bakanfor finn ein Annemor Sundbø's Ose Ullvare, Storstoga Kro og Coop Marked/Austad Handelslag.
Storstoga Kro til venstre, i bakgrunnen Ose Ullvare og Ose Turistheim.
Foto: Reidar Tveito
I 1973 gjekk riksvegen gjennom Ose sentrum
Foto: Reidar Tveito
Ose med Osefita til venstre i bildet og Reiårsfossen i bakgrunnen.

Ose er et lite tettsted og en gård (gnr. 15) ved riksvei 9 nord i Bygland kommune i Setesdal. Det ligger ved vestbredden av Otra, før elva breier seg ut og blir til Åraksfjorden. I sør er Frøysnes nabogården. I nord grenser Ose til Moi. Mot vest, inne på heia, grenser Ose mot Hegland, Tveit, Ånebjør og Skomedal. I øst er Otra grensa.

Ose i dag

Ved Ose ligger den over 200 meter høye Reiårsfossen. Stedet er også kjent blant mange for Ose Countryfestival som ble arrangert første gang i 1983, men som hadde mange års opphold før den ble satt i gang igjen de siste årene. Men nå er countryfestivalen flyttet til Evjemoen. Under Reiårsfossen, på den svære sletta Osefita ved bredden av Otra, ligger Reiårsfossen Camp. Her arrangeres også Ose Motorfestival. På Ose ligger Ose Ullvare, en butikk som selger varer av ull. Den drives av Annemor Sundbø. Ose har også dagligvarebutikk og Storstoga Kro.

Fra sentrum i Ose går Reiårsvatnvegen oppover dalsiden til Store Reiårsvatn, der det er et større hyttefelt.

Historie

Lensmannen i Bygland holdt til på Ose i 300 år, fra andre del av 1500-tallet til 1780, med et par små avbrudd. Ose var også tingsted, og det offisielle navnet på tinglaget i Bygland var Ose tinglag helt til 1884. Ose var også et viktig trafikknutepunkt. På Ose var det skysstasjon fra 1887. Ose ble det nordlige endepunktet for rutetrafikken med dampbåtene Dølen (fra 1869) og Bjoren fra 1897. Ose Turistheim ble bygd i 1909, og er Setesdals eldste turiststasjon som fremdeles er i drift. En periode var det fire landhandlere, bakeri, hotell, skysstasjon, drosje, buss-stasjon og flere andre virksomheter i drift på Ose. I 1920 startet Setesdal Bilruter (Setesdal Automobilrutor) bilrute fra Ose til Bykle. I 1923 kom det veg rundt Lisle Fånefjell, og ruta gikk da helt ned til Byglandsfjord. Fra rundt 1880 og senere var Ose et naturlig sted å holde dyrskue.

Kilder

Eksterne lenker

Kart

Laster kart...