Reiårsfossen

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Reiårsfossen i oktober
Siri Johannessen (2010)
Reiårsfossen med campingplassen i forgrunnen sett fra FV323
Siri Johannessen (2011)

Reiårsfossen er en over 200 m høy foss ved Riksvei 9 like sør for Ose i Bygland.

Sagnet om Reiår, og hvordan Reiårsfossen fikk navnet sitt, er kjent i mange varianter. En variant er at en av bygdas husmannsgutter, Reiår (gammel skrivemåte for Reidar), hadde forelsket seg i en gårdsjente på Ose. For å få henne satte bonden som betingelse at han skulle ride over den øverste delen av fossen tre ganger. Dette gjorde han. Men sagnet forteller at han ville ta en tur til over fossen til ære for sin kommende brud, noe som fikk de fatale følger at både hesten og Reiår falt ned og mistet livet.

En annen variant er at Reiår hadde drept en mann. Han ble dømt til døden. Men om han kunne ri tre ganger over fossen skulle han berge livet. Det klarte han med glans. Men da ville han ri over fossen en fjerde gang, til ære for kjæresten. Da gikk det galt, og både Reiår og hesten stupte i døden.[1]

Like nedenfor fossen er det en enkel rasteplass, og på den andre siden av veien ligger Reiårsfossen Camp. Her arrangeres flere festivaler og stevner hvert år. Blant disse er Ose Countryfestival (til 2016), Ose Motorfestival (fra 2017) og misjonens sang- og musikkhelg.

Det går en helårs bomvei til toppen av fossen og videre innover til Store Reiårsvatn og Lille Reiårsvatn. Vinteren 2010-11 frøs fossen, og entusiaster drev med isklatring.

Referanser[rediger]

  1. Reidar Vollen, Bygland gard og ætt, bind III, utgitt av Bygland kommune, 2005, side 448-449 med videre henvisning til Gamalt or Setesdal, bind II, side 238

Eksterne lenker[rediger]

Reiårsfossen med Osefita. Foto: Alf Andersen
Isklatring like under avsatsen i fossen, desember 2012

Kart[rediger]

Laster kart...