Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane Landskapsvernområde

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
(Omdirigert fra Setesdal Vesthei)
Hopp til: navigasjon, søk
Frå Gaukheiområdet.

Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane landskapsvernområde er det nest største landskapsvernområdet i Norge og dekker to områder på ca 2.346,7 kvadratkilometer, herav 1.906 kvadratkilometer i hovedverneområdet og et tilleggsvern[1] på 448,4 km². Området ligger i Bykle, Valle og Bygland kommuner i Aust-Agder fylke, Åseral, Hægebostad, Kvinesdal og Sirdal kommuner i Vest-Agder fylke, og Forsand kommune i Rogaland fylke.

Verneplanen ble vedtatt 28. april 2000 for begge de to verneområdene.

Gjennom et forsøk med lokal forvaltning ble det opprettet et forvaltningssekretariat i Valle kommune. Sekretariatet har ikke forvaltningsmyndighet. Gjennom et delegasjonsvedtak fra Direktoratet for Naturforvaltning forvalter hver kommune sitt areal etter regler som er fastsatt ved Kongelig resolusjon av 28. april 2001.

Formål med vernet[rediger]

  1. Å ta vare på et sammenhengende, særmerkt og vakkert naturområde med urørte fjell, hei og fjellskogsområde med et særmerkt plante- og dyreliv, stølsområde, beitelandskap og kulturminne.
  2. Å ta vare på et sammenhengende fjellområde som leveområde for den sørligste villreinstammen i Europa

Verneområdestyre[rediger]

Medlemmene er sett saman av politisk oppnemde representantar i dei 11 kommunane og dei tre fylkeskommunane som har areal i Setesdal Vesthei - Ryfylkeheiane Landskapsvernområde.

Styret ledes av styreleiar Bjørn Laugaland og nestleiar Oddmund Ljosland

Sjå også[rediger]

Referanser[rediger]

  1. Lovdata - Forskrift om vern av Setesdal Vesthei – Ryfylkeheiane.

Eksterne lenker[rediger]