Skigruppa

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Skigruppa i Otra IL har ca 375 medlemmer, og er (2015) den største gruppa i idrettslaget målt i antall medlemmer. Leder i gruppa siden 1991 er Geir Magne Feed.

Skigruppa sine arbeidsområder er i hovedsak langrenn, hopp, aktiviteter for barn og bygging og drift av skiløyper/sommerløyper og hoppanlegg. Gruppa arrangerer felles treninger innendørs og utendørs høst og vinter. Skigruppa står bak en rekke arrangementer som klubbløp, kretsløp, 3-toppers, 10-toppers, Høvringsrennet, Skisportens Dag, påskegudstjeneste på Himmelsyna 1. påskedag, skoleskidager, skiskole/hoppskole, rekrutthopprenn, Jordbærfestivalen og julegrantenning i Evje sentrum.

Otra IL ved skigruppa eier Høgås skianlegg, og drifter dette samt mange mil med ski- og sommerløyper gjennom driftsselskapet Otra Tur- og Løypeservice. Hoppmiljøet i skigruppa står bak utbyggingen av Nye Trollbakken hoppanlegg, der det er planlagt bygd 5 hoppbakker (K5, K10, K17,5, K30, K45), alle etter hvert med plastbelegg slik at bakkene kan hoppes i hele året.

Historie[rediger]

Jostein Berget dro igang mye i bygda, og han var også den første lederen i skigruppa. Trygve Lund og Arnar Kjetså var de to andre styremedlemmene i det første styret. Berget skrev i den aller første årsmeldingen at skigruppa uten tvil var den gruppe som interesserte folk i Evje og Hornnes mest. Han viste særlig til de sterke hopptradisjonene i bygda. Denne sterke stillingen har skigruppa mye beholdt helt fram til idag.

Trygve Lund overtok formannsjobben allerede etter ett år. Han var den drivende kraften i skigruppa fram til han døde brått alt i 1966. Den tidligere storhopperen Jørgen Nordbø var en annen sentral kraft i disse årene. Han jobbet naturlig nok mest med å utvikle hoppmiljøet.

Først på 1960-tallet var det «skralt» med voksne langrennsløpere i Otra IL, og bare én seniorhopper (Jørgen Nordbø). Men det var endel unge og lovende talenter, som snart skulle føre til økende aktivitet og bedre sportslige resultater. Knut Salve Nordbø ble kretsmester i hopp i yngste gutteklasse i 1961. Lars Kile, Øystein Matre, Tom Skomedal, Olav Skomedal og Olav Aasland var andre ungdommer som begynte å gjøre seg gjeldende i hoppbakken.

Den «skrale» langrennsinteressen fortok seg gradvis. Det kom nye lysløyper i Trollbakken og på Byglandsfjord, som bidrog til å drive opp interessen. Det begynte å vokse fram unge langrennstalenter også. Nils Åsmund Hegland var en av de første som utmerket seg. Andre talenter var Jørgen E. Berntsen, Hans Steinar Berget og Olav Arild Abrahamsen. Vinteren 1964 ble Otra IL kretsmester i stafett med Jørgen E. Berntsen, Sveinung Svenningsen og Steinar Simonsen på laget.

I 1964 var også Trollbakken ferdig utbygd. Klemmet Torgersen var kommet med i hoppbakken og begynte å ta for seg av premiebordet. Alt neste sesong ble han nr. 13 i junior-NM. På Sørlandet var han nå den suverent beste hopperen i sin klasse. Klemmet utviklet seg videre, og ble i 1967 nr. 3 i junior-NM. Han ble også kretsmester i 1968 og 1969. I 1969 fikk også Gunstein Vollen et kretsmesterskap.

I andre halvdelen av 1960-tallet begynte også jentene å komme med i skimiljøet i Otra IL. I 1967 fikk jentene en sølvmedalje i kretsmesterskapet.

Kombinert har ikke stått så sterkt i Otra IL. Men i 1969 vant Arild Ramse kretsmesterskapet i kombinert.

Ledere[rediger]

Kilder[rediger]