Evjetun
Evjetun er et misjonssenter og leirsted i Evje og Hornnes kommune, ca 3 km nord for Evje sentrum og 1 km nord for Evje kyrkje, idyllisk plassert mellom Riksvei 9 (Setesdalsvegen) og bredden av Otra. Stedet er eid av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). NLM bygde Evjetun på 1960-tallet for å ha et samlingssted for kretsens lag og foreninger.
Dagens drift
Daglig leder 2018-2019 var Joachim Augestad. Han sa opp stillingen sin høsten 2019. Pr. desember 2019 fungerer Svenn Åge Solli i stillingen. Det er flere ansatte på kjøkkenet, i renhold, som vaktmester og som sesongarbeidere. Årsomsetningen er rundt 6 millioner kroner.
På Evjetun arrangeres barne- og undomsleirer, familieleirer, bibelcamp, osv. Evjetun er også samlingssted for regionårsmøte for NLM Region Sør. Høst og vår arrangeres Evjetun leirskole.
Evjetun har lokaler/hytter til utleie for personer/grupper i ferier og andre dager med ledig kapasitet. Det er også utleie av lokaler til selskaper, menighetsturer, kurs- og konferanser m.m. På stedet finnes møtesal med mulighet for lydanlegg, klasserom m/prosjektor, idrettshall m/kunstgress, utendørs sandvolleyballbane, utendørs fotballbane, grillhytte, badeplass, vannsklie, m.m.
Evjetun har ca. 140 sengeplasser fordelt på internatrom, hytter og leiligheter. Alle rom og de fleste hytter har eget bad med dusj, toalett og god standard. Mindre grupper har mulighet for å leie en egen bolig med 10 sengeplasser, utstyrt med eget bad på hvert rom. Eget kjøkken og stue. Trengs det mer enn 10 senger så kan hytter leies i tillegg.
Det er kort avstand til populære aktiviteter som rafting i Syrtveitsfossen, gokart på Hestvåg i Hornnes, Mineralparken, Evje Mineralsti og Flåt nikkelgruve i Flatebygd, og ikke minst elva som renner forbi. Under leirskoleoppholdene er det ofte padleturer på Otra. Vinterstid er det ca 10 min kjøretur for å komme til Høgås skianlegg med nypreparerte langrennsløyper og andre skianlegg. Trollbakken hoppanlegg, Evje stadion med fotballbaner og Evje lysløype ligger kun 5 min fra Evjetun.
Historie
Planer om leirsted
Leirvirksomheten i NLM hadde sterk vind i seilene på 1950-tallet. Det var naturlig at man begynte å se seg om etter et permanent leirsted. Lensmann Arne Askildsen mente sommeren 1951 at man burde få et leirsted på en av misjonens eiendommer på Agder. Kretsungdomsnemda fikk i oppdrag å arbeide videre med saken. Flere alternative steder ble undersøkt. Kretsstyret og ungdomsnemda ble enige om at stedet burde være i midtre del av kretsen. I Bygland og Evje og Hornnes ble flere steder vurdert, blant annet den gamle skrivergården på Klepp. I 1958 løsnet endelig saken. NLM hadde kastet sine øyne på en vakker tomt i prestegårdsskogen i Evje, ved bredden av Otra. Søknad om kjøp eller festekontrakt på tomta ble sendt til kirkedepartementet. I 1959 kom positivt svar. Misjonssambandet skulle få den fine tomta på 11,5 dekar på festekontrakt i 99 år. Senere har Evjetun fått kjøpe tomta.
Evjetun leirsted blir reist
Arkitekt Gunnar Fjermeros fikk i oppdrag å tegne bygget. Det ble foretatt mange grep for å finansiere byggingen. Det kom inn pengegaver, mange gav materialer og det ble gjort store mengder dugnad. Halvparten av summen Misjonssambandet fikk fra salget av eiendommen "Kaffistova" i Evje sentrum, som var eid av Anna Odde, gikk til byggingen av Evjetun. Det var en testamentarisk gave.
Tor Berg og mennene hans stod for betongarbeidet. Gunnar Dovland og en svær snekkergjeng tok seg av trearbeidet. I kjelleretasjen ble det bygd møtesal med plass til ca 200 mennesker, kjøkken, matboder og matsal til 130 personer. I første etasje var det ti soverom, to lederrom, kontor og en liten styrerbolig. Loftet hadde så stor takhøyde at man kunne innrede rom der, noe som senere ble gjort.
Evjetun i drift
Misjonen la nå i årene fremover de fleste av leirene sine til Evjetun. Mange andre av misjonens arrangementer ble også lokalisert hit. Etter en tid kom man igang med bibelcamping, i tillegg til leirene for barn og ungdom. I dag er campingdriften en svært viktig del av den samlede virksomheten som skjer på Evjetun. Også mange lag, foreninger og forsamlinger som ikke tilhører NLM har opp gjennom årene lånt Evjetun til forskjellige arrangementer.
Evjetun har ikke vært forskånet for problemer. Den første tiden stedet var i drift, ble mange syke etter leirer og arrangementer de hadde vært på her. Det ble klart at dette skyldtes drikkevannet. Omkring 1980 ble Evjetun koplet til det kommunale vannverket. Da var dette problemet løst. Det viste seg også at bygget hadde konstruksjonsmessige svakheter, blant annet med svære bæresøyler i møtesalen. Dagligstuen var for liten. Åtte køyer på hvert rom var alt for mye. Styrerboligen var for liten. Underveis er mange av disse manglene blitt løst. Og - skriver Erik Kjebekk i en artikkel i Arnstein i jubileumsåret 2011 - disse problemene må ikke få skygge for den store velsignelsen Evjetun har vært til for så mange.
Evjetun utvider
Midt på 1970-tallet ble ny styrerbolig bygd. Men i mange år har styrerene bodd i Evje eller Hornnes. Da er denne boligen brukt til internat.
På 1980-tallet ble det gjort vedlikeholdsarbeider og noen mindre ombygginger på hovedbygget. Men da 1990-tallet kom, skjedde det store utvidelser. Det ble våren 1993 satt opp et nybygg, som inneholdt seks feriehytter. På høsten samme år ble gutteinternatet rehabilitert. Jentefløyen ble bygd om i 1994. I 1995 kom nytt inngangsparti, med flere nye rom.
I 2000 fikk Evjetun nytt sanitæranlegg. Dette bygget hadde også campingkjøkken og lager for leirskolen. I 2005 ble den flotte flerbrukshallen reist. Aktiviteten i leirskolen, og sommerdrift med bibelcamping og vanlig camping, hadde skapt et stort behov for en slik hall.
I 2008 startet en totalrenovering av hele Evjetun, med en kostnadsramme på over 5,5 millioner. Hovedbygget ble påbygd, delvis ombygd innvendig, totalrenovert og utstyrt med nye møbler. I tillegg ble to nye hytter satt opp på plenen mot sør. Nå var det sengeplass til ca 130 personer på Evjetun.
Litt senere ble det bygd enda to hytter, hver med plass til åtte personer, mellom sanitærbygget og flerbrukshallen. Evjetun er nå ett av de største, best utbygde og vakreste leirstedene og ungdomssenterene NLM eier, skriver Erik Kjebekk.
Leirskolen - flaggskipet på Evjetun
Leirskolen på Evjetun vokste frem midt på 1970-tallet. De fleste kommuner i landet bevilger penger til en uke leirskoleundervisning i løpet av grunnskolen. På Evjetun blir elevene underviste i friluftsliv, naturkunnskap og Setesdalens kulturhistorie. Leirskolen drives i dag i samarbeid med Evje og Hornnes kommune.
Ingunn Kvinlaug, barne- og ungdomsarbeider i Agder krets, tok seg av leirskoleopplegget vår og høst. Da hun gikk over i annet arbeid i 1980, overtok Aslak Eppeland ansvaret for leirskolen. I 1994 overtok Åge Solsvik styrerjobben etter Eppeland. Han gav stafettpinnen videre til Geir Magne Feed i 2003. Feed stod i stillingen helt til 2018. Da overtok Camilla Tveitå som leder av leirskolen.
Se også
Kilder
- Erik Kjebekk, Evjetun 50 år, artikkel i Arnstein, årsskrift for Evje og Hornnes Sogelag, 2011, s. 11-18
- Nettsiden til Evjetun
- Artikkel om Evjetun på OpplevEvje.no
- Sigurd Haugsgjerd, Evjetun er på rett kjøl igjen, artikkel i Setesdølen nr. 95, 2019, side 6