Svein Inge Olsen

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Svein Inge OlsenSymbol confirmed.svg
Svein Inge Olsen Bygland Kulturscene 310823-2.jpg
Svein Inge på Bygland Kulturscene 31. august 2023.
Født: 7. april 1963 (61 år)

Svein Inge Olsen (født 7. april 1963) har siden år 2000 vært ansvarlig festivalleder for Protestfestivalen i Kristiansand, som han startet opp sammen med Kai Erland. Han er levende opptatt av musikk, med en forkjærlighet for roots, blues og musikken han lyttet til på 70-tallet. Han er interessert i historie, slektsforskning, politikk og har vært engasjert i fedres rettigheter. Han har røttene sine på morssiden i Jordalsbø i Bygland og er oldebarn av den kjente Bjørgulv Myhola. Han sier selv han tilbrakte hver sommer i Jordalsbø på 70-tallet. I lengre tid forsøkte han sammen med tidligere næringssjef i Bygland Vidar Frøysnes å få opprettet et opplevelsessenter i Setesdal basert på Setesdalskjempa.

I 2013 arrangerer han Protestfestivalen for 14. gang, de siste årene uten Kai Erland. Hovedtema er «Ignorance is the enemy». Han har vært skribent i flere aviser og blogger, og fredag 26. juli 2013 hadde han leserinnlegget Cowboy-kultur eller fraflyttet Setesdal i Setesdølen. Privat er han skilt med 3 barn.

Han startet som radiojournalist og var redaktør i Radio 1 og senere Radio Skagerak. Senere har han arbeidet på radiostasjoner i Mandal og på Notodden før han ble festivalleder. Han har stått bak konserter og festivaler siden 1990-tallet, både i Søgne, Marnardal og Kvinesdal. Poesifestivalen «Poesi-97» i Søgne ble en suksess og ble etterfulgt av «Poesi-99». Han har startet lyrikklubb i Kristiansand.

Olsen har stått frem som hypokonder på TV2 og har vært åpen om sin angst de siste årene. De siste årene har han blitt venn med sine fremste forbilder Kris Kristofferson og Erik Bye, og før Byes død sto han i bresjen for Monumentet Vår Herres Klinekuler, som i dag står ved Snadderkiosken i Kristiansand. Han har fått den svenske gospelartisten Ingamay Hornberg i studio igjen, med utgivelsen «Dag til ro» der hun bl.a. synger duett med Jahn Teigen, en av de stjernene som har stilt opp på Protestfestivalen flere ganger.

Utgivelser

Framsida til Den siste av dei gamle, den foreløpig siste utgivelsen til Svein Inge Olsen.
  • I 1996 gav han ut plata «A Celebration of Kris Kristofferson – Sørlandet feirer Kris Kristofferson», en hyllest som inneholdt 16 artister fra Sørlandet.
  • I 1999 sto han bak utgivelsen «Falne Engler – Kris Kristofferson på Norsk», der han samarbeidet med Sigbjørn Nedland og artistene Lynni Treekrem, Henning Kvitnes og Steinar Albrigtsen.
  • I 1999 var han redaktør for diktantologien «Låvesvalens svanesang», som omhandlet røtter og identitet. I tråd med det gav han ut bøkene «Kjempa for Norge og andre setesdøler» om kjempa Bjørguv Eivindsson Uppstad og «Ingeborg Annas eftf. – og samfunnet Skavnakk i Loppa», som begge kan kalles både historie og slektsbok.
  • Han har også gitt ut boken «Kris Kristofferson – Dikter Drømmer Lærer Løgner» på Genesis forlag.
  • I 2003, da han fylte 40, gav han ut diktsamlingen «Analyse rundt 40»
  • I 2013, da han fylte 50, kom heftet «Analyse rundt 50».
  • I 2014 hadde han en artikkel, Eidsvollsmannen fra Valle, om Olav Knutsson Tveiten i Fædrelandsvennen
  • I 2021 gav han ut «Den siste av dei gamle», historia om oldefaren Bjørgulv Myhola.

Artikler

Kilder

Eksterne lenker