Brottveit

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Brottveit bnr. 1 20. juli 2017.
Brottveit bnr. 1 14. april 2018.
Foto: Geir Daasvatn

Brottveit er ein gard (gnr. 52) i Valle. Han ligg ovafor Tveiti oppe i dalsida aust for Otra, noko før ein kjem til sentrum i Valle sørfrå. Harstad og Åkre er nabogardar i vest og nord. Høgda over havet er rundt 440-450 meter.

Siste del av fylkesvegen opp til Brottveit stod ikkje ferdig før i 1965. Før den tid hadde garden bilveg frå andre kanten, frå Rike. Frå Brottveit går det veg vidare innover til Stavedalen.

Historie[rediger]

Garden må vere tolleg gamal, men nok ikkje mellom dei eldste i bygda, heiter det i Gards- og ættesoga for Valle. Sigrid Bø har tidfesta han til noko før år 1000.[1]

På første halvdel av 1670-åra gjekk det eit ras over garden. Skadene på jorda var store, og skulda blei sett ned frå fem til fire huder.

Slåttane var viktige før i tida. Slåttane til Brottveit låg i Stavedalen, på Midtfjøddi og i Finndalen. I Stavedalen heldt slåtten fram til rundt 1957-1958. I Finndalen var det slutt omlag 25 år tidlegare. «Støylane var Stuvestøyl og Øvre Ingeling i Stavedalen, Vøylestøyl på Midtfjøddi og Flossli og Iveroet i Finndalen.»[2] I Gryte var det kvernhus. Rett etter 2. verdskrigen var det slutt på malinga her.

Litteratur[rediger]

Referansar[rediger]

  1. Alfred Ryningen, Valle kommune III Gards- og ættesoge Valle, utgjeve av Valle kommune, 1987, side 308
  2. Valle III, side 313

Kart[rediger]

Laster kart...