Setesdalsheiene

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Setesdalsheiene er en samlebetegnelse for fjellområdene vest og øst for Setesdal i Aust-Agder fylke og Vest-Agder fylke. Otra renner gjennom dalen mellom fjellene. Grensen mot sør går omtrent ved Tonstad-Knaben-Åseral-Evje, mens avgrensningen i nord er Hardangervidda ved Haukelifjell. De viktigste kommunene hvor fjellene ligger, er Sirdal, Kvinesdal, Åseral, Evje og Hornnes, Bygland, Valle og Bykle. Mot vest grenser heiene mot Ryfylkeheiene. Skillet er ikke skarpt, og ofte betrakter man Setesdalsheiene-Ryfylkeheiene samlet.

Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene dekker om lag 6.155 km², med dype fjorder og daler og noen tydelig oppstikkende, avgrensede fjelltopper. Øst for Setesdal dekker Setesdal Austhei et areal på 2370 km2, og deles i to av Riksvei 45 (Valle-Skafså) hvor Nordområdet på 770 km² har mye høyfjell på 1000-1500 m.o.h., mens Sørområdet på 1645 km² er lavere og mer rolig topografisk.

Høyeste fjell i Setesdalsheiene er Sæbyggjenuten, 1507 m.o.h. Ellers er få topper over 1300 m.o.h. Heiene består av grunnfjell, og har typisk høyfjellsflora. Det er flokker av ville reinsdyr i Setesdalsheiene, og en mengde vandreruter og turisthytter. Setesdalsheiene er utbygd med meget betydelig vannkraft-produksjon, landets kraftigste vannkraftverk ligger i Ryfylke- og Setesdalsheiene.

Kilde[rediger]

Se også[rediger]