Brødrene Gullestad

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Avisannonse for Brødrene Gullstad.

Brødrene Gullestad var en kjent landhandel i Evje fra 1895 til 1965. Det var brødrene Emanuel Gullestad og Samuel Gullestad som startet opp butikken. Gullestad-slekta kom opprinnelig frå Kvinesdal, men de to brødrene var født og oppvokst i Grimstad.

Fra oppstarten midt på 1890-tallet holdt forretningen til i huset Nygård like over på Evjesida av Birkelandsbrua. Her bodde samtidig begge brødrene med sine familier. Huset ble etterhvert for lite for to familier og butikklokale. Emanuel flyttet da med sin familie opp i Evje sentrum like ovenfor stasjonen, i et hus kalt Nygard.

I 1915 døde Samuel, og ti år senere kona Teodora Gullestad. Broren Emanuel drev da butikken nede ved brua videre samme med sønnen Hans Gullestad og datteren Randi Haugen.

I 1931 kom sønnen Erling Gullestad hjem fra Frankrike med familien og gikk inn i familiefirmaet. I den forbindelse ble bolighuset oppe i sentrum bygd ut, og det ble butikklokale i 1. etasje og større privat leilighet i 2. etasje. Dermed flyttet butikken fra plassen nede ved brua og opp i sentrum. Bygget der den nye forretningen flyttet opp i 1931, er senere blitt bedre kjent som Gullestadbygget. I dag er det Oasen Blomster som holder til her.

Butikken hadde avdeling for mat, glasstøy, stoff, kraftfor, og senere et eget melkeutsalg. I mange år var det et eget kjøkken, der det blant annet ble kokt leverpostei, kalvesuss og blodpudding som ble solgt i butikken. Forretningen kjørte også ut varer til gårdene i Evje. Det var Erling som stod for kjøringen, og senere ofte sønnen Olav Gullestad.

Sønnen Hans, som hadde vært med i butikken i alle år, ble akutt syk og døde i 1944.

7. mai 1945 var en stor dag i Evje, som i resten av Europa. En stor menneskemasse samlet seg foran Gullestad-butikken for å høre at tyskerene hadde kapitulert. Torvald Haavardstad holdt tale.

Emanuel var aktiv i butikken til langt opp i 70-årene. Før jul i 1947 døde han, 80 år gammel.

I 1952 var Erling en av de første kjøpmennene på Sørlandet som startet med selvbetjening i butikken. Brødrene Gullestad eksisterte som butikk fram til 1965.

Kilder