Odde Sagbruk

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nye hovedkvarteret på Evjemoen 6. april 2018.

Odde Sagbruk er en byggevareforretning i General Holms veg i Nordre leir på Evjemoen. Virksomheten holdt fram til april 2018 til på Sindremoen i Evje, men flyttet i løpet av vinteren 2018 til nytt hovedkvarter på Evjemoen. På eiendommen er det nytt byggevareutsalg på 1450 m2, og to svære lagerhaller som Forsvaret bygde i sin tid. Første åpningsdag på Evjemoen var 3. april 2018. Ronny Madsen er innehaver (90 %) og daglig leder. Torstein Engesland har en eierandel på 10 %.

Firmaet selger byggevarer, et stort utvalg bygningsartikler, herunder maling, i egen forretning, og har også en egen butikk i lokalene, Varmefag Evje, for salg og service innen varmeprodukter (peis-, ved- og parafinovner). Virksomheten har også egen avdeling for salg av arbeidstøy og fritidstøy. Bedriften har eget transporttilbud til sine kunder, basert på egne transportmidler. Det er fast levering i hele Setesdal til og med Hovden minst én gang i uka, og det samme vestover til Åseral, Byremo, Eiken og Hægebostad. Firmaet har også 6–8 tilhengere til utleige, slik at kundene selv kan kjøre materialene hjem eller på hytta om de ønsker det. I juni 2017 kjøpte Odde Sagbruk Georg Viki Byggeforretning i Valle, og opprettet utsalg for byggevarer også der.

Omsetningen til Odde Sagbruk var om lag 43 millioner kroner + moms i 2016. Det var opp sju millioner fra 2015. I 2021 var omsetningen økt til 105 millioner. Det inkluderte avdelingene på Evje og i Valle.

Historie

I 1912 bygde Olav Lund og Nils Odde sag ved Oddestemmen. I 1916 bygde de sag ved Beinsbru. Året etter ble denne saga utvidet med høvleri. De eide nå to sagbruk, og delte slik at Olav Lund fikk saga ved Oddestemmen og Nils den ved Beinsbru. Etter at han var blitt alene om drifta, bygde han tørke og fikk satt opp et eget kraftverk for å drive saga.

Den yngste sønnen til Nils, Sigmund Odde, overtok Odde Sagbruk etter faren. I 1950 flyttet han sagbruket til Sindremoen, til området hvor butikken er nå. I 1975 overtok Aslaug Madsen og ektemannen Dagfinn Madsen sagbruket, og bygde ny butikk og kontor. Aslaug er datter til Sigmund Odde, og Dagfinn svigersønn.

I 2001 utvidet bedriften og startet opp med salg og legging av torvtak.

I 2005 overtok Ronny Madsen, sønn til Aslaug og Dagfinn, firmaet, og avsluttet samtidig egen sagbruksvirksomhet.

I 2006 var det en stor utvidelse ved bedriften, da det ble bygd nytt varehus med butikk og lager på tomta til det gamle sagbruket. Det ble også etablert en egen malingsavdeling, som ble medlem i Trend-kjeden. Samme året opprettet Dagfinn Madsen Setesdalens Varmesenter i den gamle butikken. Her ble salg og service innen varmeprodukter videreført som en egen avdeling.

I 2007 gikk firmaet over til byggevarekjeden Byggtorget, og tok i bruk butikkdata og WEB som markedskanal. Eksternt lagret trelast ble flyttet til ny plasthall på eget område.

I 2010 kom en ny lagerhall for grunnmursvarer og trelast, og i 2012 ble det bygd ny lagerhall på 1300m2 for byggevarer.

I januar 2017 ble det kjent at Odde Sagbruk hadde kjøpt to store industrihaller, hver på ca 1600 m2, og en rundt 30 mål stor tomt i Nordre Leir på Evjemoen. Ronny Madsen opplyste i Setesdølen nr. 9, 2017 at bedriften ville bli flyttet dit, antakelig i løpet av vinteren 2017/2018. Det gamle sagbruksområdet på Sindremoen er tenkt utviklet som boligområde.

Kilder

Eksterne lenker