Landeskogen Peace Center

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Den store bygningen er no under rehabilitering

Landeskogen Peace Center ligger i Bygland kommune og ble etablert av Aktive Fredsreiser i 2010 som et selvstendig, ideelt aksjeselskap. Målet er å opprette et møte- og konferansesenter for miljø, utvikling og fred, spesielt for europeisk ungdom, blant annet gjennom årlige sommerleirer. Selve hovedbygningen er på 5000 m2, og er en praktbygning med lang historie.

Utstillinger[rediger]

I det store bygget er det satt opp flere utstillinger:

  • Utstillingen om Landeskogens historie forteller både om sanatoriet og om perioden som hjem for utviklingshemma. *Utstillingen Fuglene rundt Landeskogen er laget i samarbeid med Setesdal ornitologiske forening.
  • Utstillingen Den kalde krigen har både en Trabant og en WV samt en rekke plakater som forteller om utviklingen fram til jernteppets fall og foreningen av Øst- og Vest-Tyskland
  • Utstillingen av Portrett-tegninger av vinnerne av Nobels fredspris.
  • Utstillingen Kvinner i Ravensbruck lister opp navn på kvinner i denne konsentrasjonsleiren.

Finansiering[rediger]

Landeskogen Peace Center finansieres gjennom gaver. Daglig leder Helga Arntzen solgte huset sitt i Risør for å starte prosjektet, og hun fikk kjøpe hovedbygningen på Landeskogen for en krone av Bygland kommune, men kostnadene til rehabilitering av den store eiendommen er store. På kommunestyremøtet i Bygland onsdag 22. juni 2011 fikk Landeskogen Peace Center en gave på 500.000 kroner og et rente- og avdragsfritt lån på en million. Det har også blitt samlet inn gaver i Setesdal, blant annet ble det på Setesdalstinget 2011 samlet inn 10.500 kroner som gikk inn i en innsamling som Setesdalstrykk tok initiativet til.

Utvikling[rediger]

20. mai 2012 ble Landeskogens venner stiftet etter initiativ av blant annet Tove Krohn fra Tønsberg og Knut A. Austad fra Bygland. På møtet ble Austad valgt til leder for det første styret ved akklamasjon.

Fra 2015 ønsker Landeskogen Peace Center å legge større vekt på miljø og klima. I den forbindelse har Kristian Røssaak, som til vanlig jobber for FN-sambandet, hatt et tre måneders engasjement for å utvikle disse områdene.

Arrangementer[rediger]

Eksterne lenker[rediger]