Ingemund Berulvson

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Ingemund Berulvson
Født: 4. februar 1900
Død: 18. februar 1976 (76 år)

Ingemund Berulvson (født 1900 i Grimstad, død 1976 i Kristiansand) er en norsk billedhugger som bodde og hadde sitt atelier i Kristiansand gjennom 45 år. Faren var Torgeir Berulvson fra Evje, hvor også Ingemund bodde deler av ungdomstiden mens faren var styrer på Setesdals ungdomsskule. Ingemund var en dugelig idrettsmann i sine yngre dager, og var en av dem som tok godt for seg av premiene under idrettskonkurransene i Evje på begynnelsen av 1920-tallet.

Han ble utdannet ved Statens håndverk- og kunstindustriskole under T. Alvsåker fra 1922 til 1924 og på Statens Kunstakademi som elev av Wilhelm Rasmussen fra 1924 til 1926. Han fikk også veiledning hos Antoine Bourdelle i Frankrike.

Berulvsons skulpturer, byster og krigsminnesmerker finnes bl.a i Kristiansand, Lillesand, Vestre Moland og Evje, hvor også hans siste arbeid, en statue av Jørgen Løvland, ble avduket i 1976. På kirkegården ved Evje kirke er det reist en vakker byste over faren Torgeir Berulvsons grav. Bysten er laget av sønnen. Ved Hornnes kirke har Ingemund Berulvson laget bysten over Torleif O. Homme sin grav. Alt i alt produserte Berulvson rundt 50 skulpturer, majoriteten var portrettbyster i bronse.

Ingemund Berulvson deltok i skulpturutsmykningen av Nidarosdomen.

Kilder[rediger]