Himmelsynaløpet

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Logoen til Himmelsynaløpet ved jubileumsrennet i 1995.

Himmelsynaløpet var et ca 36 km langt turløp på ski som ble arangert hvert år i mars måned fra 1962 til 1999 av Otra IL og IL Gry i traktene mellom Vegusdal og Evje. I 1961 var det et "prøveløp". Løypa startet fra Vegusdal, gikk over Himmelsyna og nedover til Evje skole. Etter noen år ble trasèen lagt noe om, slik at løperene ikke kom over selve toppen på Himmelsyna lenger. Løpet hadde alle vanlige klasser for både aktive og bedriftsløpere, og en egen trimklasse. Ansvarsfordelingen var enkelt sagt at IL Gry hadde ansvar for alt på Vegusdal-siden, og Otra IL på Evje-siden.

De som dro i gang Himmelsynaløpet var i første rekke Jostein Berget, Trygve Lund og Odd Odde fra Otra IL, og Oddmund Flateland fra IL Gry.

Himmelsynaløpet var et svært arrangement, og i mange år veldig populært. Det kunne være mange hundre deltakere. På selve løpsdagen var et funksjonærkorps på rundt 40 mennesker i sving for å gjennomføre løpet. I tillegg kom løypemannskaper. I ledelsen stod rennleder og løypesjefer. I alle år fra 1969 stilte Nedre Setesdal Røde Kors Hjelpekorps opp for å ta seg av skader eller andre problemer hos deltakerene.

Dessverre var rennet ofte plaget med mangel på snø. Da det ble gjennomført 25-årsjubileum for Himmelsynaløpet i 1995, skulle dette rennet egentlig vært nr. 34. Det var altså avlyst hele ni ganger siden oppstarten i 1962. Rennet i 1995 ble også det siste med start i Vegusdal. De siste årene løpet ble avviklet, gikk løperene en rundløype på 16 km som stort sett lå i Evje og Hornnes kommune. Løypa hadde start ved Rassevæte, og det ble gått to runder.

Interessen for Himmelsynaløpet dabbet av, og det siste rennet ble gjennomført i 1999. Bare 68 løpere fullførte.

Kilde[rediger]