Alfred Ragnvald Moseid

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Alfred Ragnvald Moseid
Født: 13. oktober 1910
Død: 18. mars 1943 (32 år)

Alfred Ragnvald Moseid (fødd 13. oktober 1910, død 18. mars 1943 i tysk krigsfangenskap) var industriarbeider og motstandsmann under andre verdskrigen. Han var frå Moseid i Hornnes og gift med Gunda O. Moseid (fødd Tveit) i Evje.

Alfred Moseid var med i ei kommunistisk motstandsgruppe med utspring i Kristiansand («Lumbergruppa»), og forgreiningar til Vennesla og Evje. Gruppa dreiv mellom anna med spredning av illegale aviser.

Moseid vart arrestert av tyskarane 8. september 1942, saman med mange andre i gruppa, og send til Kristiansand. Derifrå vidare til Grini, Sachsenhausen konsentrasjonsleir og til slutt Staaken-Falkensee konsentrasjonsleir, der han altså døydde 18. mars 1943.

Egil Kaare Løvland, fødd 1916 på Lauvland i Evje, var i tysk krigsfangenskap 1942-1945. Han har fortald om opplevingane sine i konsentrasjonsleirane til familien. Han var saman med Alfred Moseid den siste tida Moseid levde. Ellen Miøen Sæther fortel historia slik i boka si Lauvland - Fra nybrott til fritidsbruk:

SitatDeretter ble Egil sammen med 200 andre flyttet til en mindre leir i nærheten der de skulle arbeide med produksjon av de kjente Tigerpanservognene. Samtidig ble det bygget opp en ny leir der med plass til 1000 fanger. Det var et kjempearbeid for utsultede fanger, og hver dag døde flere av sult og utmattelse. De døde ble lagt på firehjuls biltilhengere trukket av fanger. Det var gjerne opp til seks lik daglig. En tid var Egil sammen med en rekke andre satt til å bære 50-kilos sementsekker til en kjempestor sementblandemaskin i løpetempo, mens de ble pisket og sparket av SS-vaktene. Etter kort tid falt de fleste om av utmattelse. Sammen med Egil var Alfred Moseid fra Hornnes. Han hadde kraftig lungebetennelse og sa klart fra at dette kunne han ikke greie. Få timer senere var han død.Sitat
– Ellen Miøen Sæther

Foreldra til Alfred var Thorleiv Moseid (f. 1884) og Nilsine (f. Lingås 1891, Froland).

Namnet til Alfred Moseid er hoggen inn i Minnesteinen ved Evje kyrkje over dei frå Evje som sette livet til i kampen for fedrelandet i krigen 1940-1945.

Kjelder