Infanteriets øvingsavdeling nr. II

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Infanteriets øvingsavdeling nr. II (IØ II) var en øvingsavdeling i Forsvaret for infanterister til Brigaden i Nord-Norge fra 1953 til 1995. Da det kom ny hærordning i 1953, ble IØ II først lagt til Ulven ved Bergen. Men alt året etter, i 1954, ble IØ II overført til Evjemoen i Evje. 24. mars 1954 kom de aller første rekruttene tilhørende IØ II til Evjemoen for å få grunnopplæringen sin her. IØ II ble værende på Evjemoen til 1995.

Rekruttskolen varte i tre måneder. Etter at den var gjennomført, ble de soldatene som var stridsdyktige sendt til Nord-Norge for å tjenestegjøre i Brigade Nord. Evjemoen hadde regelmessig fire innrykk av nye rekrutter i året. Opptil 1 000 soldater kunne være inne på Evjemoen på èn gang. Årlig ble det utdannet om lag 2 500 soldater til de stående avdelingene, og da altså først og fremst Brigade Nord.

Den første kvinnen som gikk inn portene på Evjemoen for å få sin rekruttutdannelse her, var Ruth Kathrin Landa. Det skjedde i juli-innrykket i 1978.

I 1995 ble Hæren omorganisert. Infanteriet sine øvingsavdelinger, herunder IØ II, ble lagt ned. Siste sjefen for IØ II var oberstløytnant Jan Kristensen. Han forlot skuta i august 1995. Da hadde nær på 100 000 menn og kvinner fått sin rekruttopplæring ved IØ II, Evjemoen.

Kilder[rediger]