Egil Kaare Løvland

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Egil Kaare Løvland
Født: 19. november 1916
Død: 19. januar 2002 (85 år)

Egil Kaare Gundersen Løvland (født 19. november 1916 i Evje, død 19. januar 2002 i Oslo), var radiotelegrafist og motstandsmann under andre verdenskrig.

Løvland var yngste sønn til Gunnar O. Løvland og Birgit Løvland (født Oterholt) på Lauvland i Evje. Han tok eksamen artium ved Hornnes Landsgymnas i 1936. Han gikk videre på radiotelegraflinjen på Ingeniørvesenets Befalsskole og fikk radiosertifikat av første klasse. Han gikk også på elektrolinje ved Gøteborgs Tekniske Institutt.

Under krigen ble Løvland engasjert i motstandskampen mot tyskerene. Han var tilknyttet en kommunistisk motstandsgruppe med utspring i Kristiansand («Lumbergruppen»), med forgreininger til Vennesla og Evje. Gruppa drev blant annet med spredning av illegale aviser og våpentrening. I september 1942 ble Løvland, sammen med mange andre i gruppa, arrestert av tyskerene. Han ble først sendt til Kristiansand. Deretter til Grini fangeleir og de tyske konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Dachau. Han slapp fri fra fangenskapet på fredsdagen 8. mai 1945.

Etter krigen var Løvland radiotelegrafist og seilte til sjøs. Han kom hjem fra sjøen og slo seg ned i Oslo. Her jobbet han for radiofabrikkene Radionette og Tandberg.

Kilder[rediger]