Svein Tveiten

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Svein Tveiten
Født: 13. oktober 1935
Død: 17. oktober 2013 (78 år)

Svein Tveiten (født 13. oktober 1935, død 17. oktober 2013) bodde på Diakonhjemmet den siste tiden. Han etterlot seg kona Torunn Tveiten, barna Gunnar, Gro og Tone, svigerbarn, barnebarn og annen familie. Begravelsen var fra Ullern kirke torsdag 31. oktober 2013 klokka 12.

Svein Tveiten var tannlege i Oslo og aktiv medlem av Setesdalslaget.[1] Han kom opprinnelig fra gårdsbruket Heimtveiti i Nordbygdi i Bykle.

Foreldrene til Svein var ordfører i Bykle Gunnar Å. Tveiten og Thora S. Tveiten (født Røysland).

Bygningsverner[rediger]

Stølen Fit med de fem restaurerte bygningene.

Svein overtok hjemmelen til barndomshjemmet i Heimtveiti etter foreldrene i 1974. På grunn av oppdemmingen av Botsvatn ble jorda nedenfor det gamle tunet stående under vann. Uthuset ble også berørt. Svein valgte da å flytte bygningene til et nytt tun i Øytveit, litt lenger oppe i bakken. Det gamle fjøset passet ikke så godt inn i det nye tunet. I stedet satte Svein opp et gammelt uthus fra Søtveiti. Til sammen er det nå sju bygninger i det nye «gårdstunet».

Til Heimetveiti hørte også de to stølene Fit og Øystøyl. Svein fikk restaurert mange av bygningene som hørte til disse, og samlet dem. På hver av stølene står det derfor i dag fem restaurerte, gamle bygninger.

Hele restaurerings- og flytteoperasjonen tok bortimot 25 år. Sigurd T. Berg fra Rysstad var tømreren som hadde hovedansvaret for restaureringen. Svein var selv med og arbeidet på prosjektet i ferien hver sommer.

I 1999 fikk Svein Tveiten Aust-Agder fylkes bygningsvernpris for det store vernearbeidet som var utført.

Referanser[rediger]

  1. Knut Trydal: Svein Tveiten - slik eg minnest han. Minneord i Setesdølen nr. 88, 2013 side 8

Kilder[rediger]