Setesdalsbanen, påsketrafikk 1936

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Om vinteren måtte lokomotiva både brøyta og draga vogner, her på Iveland stasjon
Foto: Setesdalsbanens samling

Mange byfolk dreg til fjells i påskedagane, også i 1936. Vegane var skrale og få hadde eigen bil, så då vart Setesdalsbanen, L/L Setesdal Automobilrutor og Åseralsruten nytta av folk til og frå Kristiansand. Både bilrutene og NSB måtte setja opp ekstra turar og meir til for å få folk heimatt frå påskefjellet. Bileigar Stie fortel at dei sende avstad 140 menneske fordela på 10 bussar, som igjen fortel oss at bussane var ikkje så store den gong. I 1936 gjekk den opphavelege Setesdalsbanen heile vegen ned til Kristiansand. Det var fyrst to år seinare at den nye breispora Sørlandsbanen kom, og då vart det togbyte på Grovane. Annonsa og artikkelen nedanfor var å lesa i kristiansandsavisa Sørlandet på laurdag 11. april:

Norges Statsbaner. Setesdalsbanen

Ekstratog 2. påskedag. Foruten det ordinære tog kl. 15.10 og tidligere bekjentgjorte ekstratog fra Byglandsfjord kl. 19.10 kjøres 2. påskedag ytterligere et ekstratog fra Byglandsfjord kl. 22.10 med ankomst til Kristiansand kl. 0.55 om natten.
Distriktschefen.

Påsketrafikken i år slår alle tidligere rekorder

1700 mennesker til fjells fra Kristiansand med Setesdalsbanen.
23 busser i Aaseralruten onsdag og torsdag!
Strålende sol og fint føre.
Påsken i år ser ut til å slå alle rekorder med hensyn til utfart. Vær og føre har da også vært strålende overalt hittil, selv om det kanskje har blåst en del. Påsketrafikken med Setesdalsbanen har i år vært rekordmessig, den største i Setesdalsbanens historie. Med Byglandsfjordtogene er der fra Palmesøndag til Skjærtorsdag reist opover vel 1700 personer mot ellers om årene 1000 a 1200.
Å få alle påskereisende tilbake på skikkelig måte med banens begrensende vognmateriell er et lite problem og særlig vanskelig blir situasjonen 2. påskedag når hovedstyrken skal tilbake utover eftermiddagen og aftenen. Foruten det ordinære tog fra Byglandsfjord kl. 15.10 2. påskedag er opstillet et ekstratog kl. 19.10 og efter den store utreise har man nu funnet å måtte opstille ytterligere et ekstratog kl. 22.10 fra Byglandsfjord med ankomst til Kristiansand kl. 0.55 om natten.
Buss etter buss fullpakket med glade mennesker og med en struttende hale av ski bak, dro opover mot høiere strøk onsdag. Hvor mange som har reist til fjells med egen bil er det vanskelig å si, men en statistikk som bileier Stie i Åseralsruten ga oss, viser tydelig at også her har trafikken slått alle rekorder til gangs.
-Onsdag kjørte vi 13 busser i Åseralsruten! sier hr. Stie. Og Skjærtorsdag morgen kl. 1/2 9 ekspederte vi 10 vogner på en gang, 140 mennesker! Heldigvis hadde de fleste bestilt plass på forhånd, så det gikk nokså greit med å skaffe vogner.
-Det har vel aldri vært slik trafikk tidligere?
-Ikke tilnærmelsesvis. Det er kolossalt i år! I fjor var det ikke halvparten en gang.
-Er det mange Kristiansandere i Åseral?
-Nei, i selve Åseral er det mest mandalitter. Men i Hægeland, Ljosland og Breland, der er det mange kristiansandere igjen.
-Hvordan skal De greie å få alle disse folkene ned igjen?
-Endel går jo over heia og tar toget ned fra Byglandsfjord. Det er liksom tradisjon å komme med toget 2. påskedag. Og så får vi sette op ekstrabiler da!
-Er veiene dårlige?
-Nei, de er ikke så ille nå. De blev utbedret like før påske.
Ideelt påskevær i Bykle.
Vi hadde en samtale med Bykle hotel iformiddag. Der er fullt hus, 30 gjester, og ideelt påskevær, får vi oplyst.
-Blåser det ikke meget da?
-Nei, ikke så det gjør noe. Det har blåst litt om morgenen, men ut på dagen har det stillnet av. Været er ideelt nå. Strålende sol og fint føre.
-Er det mange som har dratt innover til Hovden?
-Ja, det er en del som ligger der inne.
Noen ulykker er det ikke kommet melding om fra noen kanter av landet.

Kjelde

Ekstern link