Jol i Setesdal

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Jol i Setesdal er eit jolehefte som vert gjeve ut av mållaga i Setesdal. Bykle mållag, Valle mållag, Bygland Mållag, Evje og Hornnes Mållag og Iveland mållag har alle eit medlem i skriftstyret. Joleheftet kom fyrste gong ut i 1962. Initiativtakarar til heftet var Torleiv H. Bjørgum og Svein Hovet, som saman gav ut det fyrste heftet, med Svein Hovet som redaktør, og på side 23 det året fortel han korleis bladet vart til. Men frå 1963 har det vore mållaga som gjev ut bladet.

Frå 1966 fekk dei med seg Olav Bjørgum som teiknar, og heftet sitt kjenneteikn har etter kvart blitt ei teikning av han på framsida, sjølv om fotografi pryda framsida dei fyrste åra. Inne i bladet finn ein og teikningar inspirerte av Gamalt or Setesdal, som oftast med ein tekst under fra boka.

Eit anna særmerke er at så godt som alle annonsane i heftet etter kvart har eit stev som fortel om verksemda. Denne tradisjonen tok til i 1963, då det i lysinga frå Torleiv H. Bjørgum heitte:

Om kvinna er vakker, ho verte nok venar'
i bunaden, pynta med syljor og band.
Og so ber det til - at eg er hennar tenar
og smiar og smøygjer så mykje eg kan.

Utgjevingar

I denne oversikta finn du heftene som er omtala her på wikien, og i kvart enkelt hefte er meir informasjon om det heftet.

Forsidene

Eksterne lenker