Jørund Gunnarson Nordgaard

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Jørund Gunnarson Nordgaard
Født: 21. februar 1871
Død: 16. januar 1944 (72 år)

Jørund Gunnarson Nordgaard (fødd 1871, død 1944) var ein handelsmann og spelemann frå Vassend ved Byglandsfjord i Bygland.

Nordgaard utvandra til Amerika som ung gut på byrjinga av 1890-talet. Opphaldet blei kortvarig. Han kom attende til Norge, og blei ein av dei som var med på å utvikle den nye tettstaden Byglandsfjord, som oppstod då Setesdalsbanen blei opna. Nordgaard kjøpte eigedom av Gunder Abusdal, og etablerte seg som landhandlar. Han dreiv også med griseoppdrett og slakteri.I tillegg dreiv han bakeri og konditori.

Spelemann

På byrjinga av 1900-talet var Nordgaard med i fleire kappleikar.Han var ein dyktig spelemann, og vann fleire premiar. I 1920 var han på turné og heldt konsertar i fleire av kystbyane på Sørlandet. I 1920 spelte han i Oslo. I 1921 var han i Amerika og heldt konsertar for dei mange norsk-amerikanarane som var busette i det nordlege Amerika. I alt skal han ha halde over 50 konsertar. Først i desember 1921 var han tilbake i Norge. I åra som følgde var han ein ettertrakta spelemann, samstundes som han heldt fram i verksemda som kjøpmann på Byglandsfjord.

Kjelder