Setesdal folkehøgskole

Frå Setesdalswiki
(Omdirigert frå Setesdal folkehøgskule)
Hopp til navigering Hopp til søk
Setesdal folkehøgskole i nye lokaler 28. september 2019.

Setesdal folkehøgskole (etablert 2010) har fra høsten 2019 hovedkvarter på Nomeland i Hylestad i Valle kommune, i de tidligere lokalene til Hylestad skule. Fra oppstarten med første kull i august 2010 til våren 2019 var skolen ved skolesenteret på Åkresneset i Valle kyrkjebygd.

Skolen ble etablert i 2010. Folkehøgskolen er frilynt og er ikke bundet til noe bestemt religiøst eller politisk syn.

Motorsportaktiviteten foregår på Åraksøyne som ligger sør i Valle kommune. Her er det både klubbhus, verksted og undervisningslokaler.

Folkehøgskolen tilbyr linjene Motorsport, Paragliding, Klatring og bratt friluftsliv, E-sport, Frisbeegolf, Reiseliv Aktiv og Norwegian language, cultur and nature (NLCN).

Skolen har 87 plasser. Elevene må være over 18 år, eller fylle 18 i løpet av kalenderåret de begynner.

Skolens første rektor var Ole Birger Lien, men han sluttet etter et halvt år. Da ble Marit Brokke konstituert som rektor ut første skoleår. I juni 2011 overtok Lene Dyrkorn som rektor, og i 2014 kom Stig W. Ågedal-Mortensen.

I 2019 måtte Olav K. Hovet tre inn som rektor noen måneder, før Liv Tanche-Larsen tok over. 1.august 2021 begynte Arne Brattekleiv som rektor.

Fag på skolen

Fagene ved Valle folkehøgskole er delt inn i tre typer fag. Det er linjefag, fellesfag og valgfag. Linjefag er det som er elevens spesialiseringsområde og velges når man fyller ut søknadsskjemaet. Linjefaget man velger er den grenen man utøver – motocross, trial eller snøscootercross. Fellesfagene er obligatoriske for alle elevene. Disse fagene kan variere fra aktivitetslederkurs til elevkvelder med sosialt samvær og hygge. Valgfagene velger elevene underveis i skoleåret. Fagene vil også bestemmes etter elevenes ønsker og behov.

Linjefag

Linjefaget blir din fordypning dette skoleåret. Dette velges når søknadsskjemaet sendes til folkehøgskolen.

Fellesfag

Disse fagene er felles for alle elevene, uavhengig av hvilken linje man går. Dette er fag som ikke nødvendigvis har med motorsport å gjøre, men de fleste kan sees i sammenheng med idretten. Eksempler på fellesfag er aktivitetslederkurs, ledelse og instruksjon, helse, lørdagsseminarer og verdispørsmål.

Valgfag

Valgfagene velges ved skolestart og fortløpende i skoleåret. Disse fagene kan styres etter elevens ønsker og behov. Dersom det kommer forslag fra elevene på noe de ønsker å lære mer om, vil ledelsen prøve å sette opp et valgfag som innfrir dette ønske. Eksempler på valgfag som er tenkt ved skolen er for eksempel foto, musikk, idrettspsykologi, klatring, alpint og hjelpearbeid.

Lokaler og aktivitetsmuligheter

Folkehøgskolen har tilgang på et motorsportsenter som ligger sør i Valle kommune. Det er her Hylestad snøscooterklubb har sin treningsbane. Her har det blitt holdt NM, EM og VM i snøscootercross. På motorsportssenteret er det crossbane, trialterreng (innendørs og utendørs), undervisningslokaler, sanitæranlegg, parkeringsplass, lagringsplass og verksted. Her vil all aktivitet med kjøretøy foregå.

Skolen har en stor idrettshall med mulighet for mange aktiviteter.

I Brokke, bare en få minutter fra skolen, er det alpintanlegg som kan brukes i forbindelse med og utenom undervisning.

I Valle er det også klatremuligheter, fotballbane, sandvolleyballbane, innendørs skytehall og fine tur- og sykkelløyper.

Internatet

Skolen har 87 elevplasser. De fleste får enkeltrom med eget bad.

Internatet er delt opp i tre fløyer. Disse fløyene utgjør bogrupper som har felles ansvar for fløyen og vil ha ukentlige møter. Internatet har elevkjøkken, fellesrom med TV, og sittegruppe.

Det er også et koselig fellesareal ute, hvor det gressplan og benker man kan bruke fritt. Elevene kan også samles i en lavvo som er satt opp ved skolen, eller rundt bålpanna, når forholdene ligger til rette for det.

På kvelden kan man også spille biljard eller andre spill, se på TV fra sofaene i biblioteket, eller delta på skolens forskjellige valgfag.

Økonomi

Et skoleår på Setesdal folkehøgskule koster for skoleåret 2022-2023 mellom kr 115.000 og kr 136.000, avhengig av hvilken linje man velger. Utover dette er det kun lommepenger man vil trenge.

Man kan søke om å få dekket folkehøgskoleåret gjennom stipend og lån fra Statens Lånekasse for utdanning.

Skolens styre

Skolen er en stiftelse med eget styre oppnevnt av Valle kommune og Norges Motorsportsforbund:

Eksterne lenker