Sangtime fra en gammel, rød sangbok

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Sangtime fra en gammel, rød sangbok ble sendt i tirsdagssendingen i Valle Radio 28. januar 2020. Siri Johannessen hadde funnet frem musikken som ble knyttet sammen slik:

I kvarteret fortalte jeg om effekten en fallende sangbok som slapp permen underveis kan ha på sangtimen, og hva slags budskap sangene i den har. Her i radioen er vi så heldige at vi har andaktsholdere med et klart budskap hver onsdag, vi har Håvard, Torleif og Torfinn. Boken stammer fra Jesusbevegelsen på begynnelsen av 1970-årene, og har samlet gamle og nye sanger med en like klar profil som disse tre karene har.

Om noen av sangene kan være uvante, så hør på tekstene. De er ofte direkte og rett frem, og melodiene enkle slik at en kassegitar kunne være det eneste akkompagnementet – eller de kunne synges uten. Gatehjørnene i byer ble ofte oppsøkt med sanger og vidnesbyrd, de snakket med folk og delte ut traktater og invitasjoner til gudstjenester og sangkvelder. Noen påstår at denne musikken fortrengte orgel og salmer, sannheten er vel snarere at legmannssangene fikk en bredere plass enn før. For min del hadde jeg kunnet ta med for eksempel både «Deg være ære» og «Hellig, hellig, hellig! Herre Gud allmektig» i kveld, de har numrene 2 og 266 i sangboken Pris Herren.

Det er ikke mange engelske sanger i kveld, og jeg skulle ønske at jeg hadde funnet den første på norsk. Det er Chuck Girards «Little country church», som på norsk ble til «På tvers av alle kirkesamfunn». Teksten forteller mye om det som for meg var kjernen i det jeg opplevde – selv om det var først helt på slutten av denne tiden. Vi tok med biblene og kanskje en sangbok og møttes uten mer viderverdigheter hos hverandre eller i en menighetssal, stoler og bord ble dyttet unna og vi slo oss ned på gulvet, leste bibelen, delte bibelord, sang og ba sammen. Noen poeng fra den norske oversettelsen av «Little country church»: «På tvers av alle kirkesamfunn [...] Prest og pastor åpner opp for ånd og liv, nå vil de bare prise Gud [...] Langt hår, kort hår, forskjellige klær, det gjør ikke noe skille mer». Jeg har ingen teologisk bakgrunn, men undres på om ikke dette kan ha vært en sterk pådriver for et samarbeid over kirkegrensene. Vi oppdaget ihvertfall at folk fra statskirke og indremisjon, baptister og metodister hadde mye felles. Forresten – om den første sangen er både engelsk og uvant, så gi ikke opp! Vent på neste!

 • «Little country church» (26) med Love Song

Det var en amerikansk gruppe som het Love Song som sang sang nummer 26. Mange av sangene jeg kan huske er bibeltekster med musikk til, som den neste. Vil tro den ofte kan ha blitt brukt ved evangelisering rundt om kring. Storsalens minikor ledet av Trond Andersen kommer med oppfordringen «Søk først Guds rike». Teksten er hentet fra Matteus 6:33 og 4:4.

 • «Søk først Guds rike» (169) med Storsalens Minikor dirigert av Trond Andersen

Kristin Solli er en av dem som sang om forholdet til Gud og Hans kjærlighet. Senere ble hun mer kjent og satte flere spor etter seg med blant annet dikt, sanger og bibelviser under navnet Kristin Solli Schøien, og hun er ett av unntakene fra sangboken i kveld. I 1969 skrev tenåringen Kristin en vise som hun kalte «Min verden», som inneholder mye undring:

 • «Min verden» med Kristin Solli

Endetiden og hjemlengsel var noen av temaene som gikk igjen, vissheten om at Jesus en dag skulle komme tilbake og at Gud skulle hente sine barn hjem, sammen med ønsket om at færrest mulig skulle bli etterlatt. Dermed kommer den andre sangen som ikke står i sangboken. Det er en av Arnold Børuds sanger, «Mitt barn». Den forteller om fremtidshåpet om at Gud vil hente sine hjem og Hans kjærlighet for sine barn. Det er koret Tvers som synger:

 • «Mitt barn» med Tvers

En gang kalte vi den sangen som kommer nå for en negro spiritual. Den står også i den boken, og Johnny Cash spør «Were you there when they crucified my Lord» – «Var du der når de korsfestet min Herre»:

 • «Were you there» (103) med Johnny Cash

En sang som har blitt brukt mye under vekkelser kjenner jeg også fra denne tiden, selv om den trolig er mye eldre. Den fokuserer på hva Jesus har gjort for å bygge bro og hva den eller de som synger lengter etter, og det er søstrene Kari Grøtteland van Pelt og Synnøve Gretteland Helland som synger «Jesus, la meg knele ned ved foten av ditt kors».

 • «Jesus, la meg knele ned ved foten av ditt kors» (99) med Kari Grøtteland van Pelt og Synnøve Gretteland Helland

Korset er også tema for de neste sangene. Den første skriver seg helt fra 1913, men forble aktuell også i Jesusbevegelsen:

Dette gamle, ærverdige kors bar engang
min synd og min skyld og min skam.
Med forbannelsens vredessky over seg bar
dette kors Guds uskyldige Lam.

og Lage Wedin etterfølges av Arnfinn og Jon Petter Nordbø som synger Per Juvangs «Når jeg ser min kjære frelser».

 • «I det fjerne jeg skuer» (97) med Lage Wedin
 • «Når jeg ser min kjære frelser» (101) med Arnfinn og Jon Petter Nordbø

Gregers Lundh skrev mange sanger, både i gruppen Kari Hansa og Gregers HES og alene. Denne handler igjen om å søke Guds rike, og å finne roen. Bedehusland skal synge «Fall til ro».

 • «Fall til ro» (37) med Bedehusland

Her kommer et temposkifte, og en av de mange sangene med bibeltekster. Det går fra en rolig sang til en med israelske rytmer og røtter. Ivar Skippervold og barn synger en som er basert på salme 121, «Jeg løfter mine øyne opp til fjellene».

 • «Jeg løfter mine øyne» (150) med Ivar Skippervold og barn

Løftet om at vår dom er sonet er mye omsunget, at det er nåde for syndere, at vi er frikjøpte – har frie halser var viktig også i denne sammenhengen. Sverre Moe synger «Ren og rettferdig»:

 • «Ren og rettferdig» (93) med Sverre Moe

Når vi har kommet til tro, har fått se at Gud ga sin sønn for oss, DA kommer hverdagen. Hvordan skal vi da leve? Det er et svar i Matteus 25:40 og 7:16 som har blitt tonsatt og skal synges av Frisk Luft. Denne sangen kan være viktig i denne tiden der spissformulieringer, såkalt «ærlig tale» og spydige kommentarer forlater tastatur kjappere enn svint. Jeg tror det er få av oss som ikke har benyttet seg av denne typen «ærlighet».

 • «På frukten skal treet kjennes» (195) med Frisk Luft

Et kall mange unge tok imot og fulgte ble opprinnelig gitt av T.B. Barratt i 1905, sangen kan kanskje til og med klassifiseres som en kampsang. Den er kjent under to navn: «Fold det gamle merke ut» og «Løft ditt blikk, du ungdomsflokk», Odd Bergum synger.

 • «Løft ditt blikk, du ungdomsflokk» (342) med Odd Bergum

Mange av sangene gjentok stadig en setning eller to, og den neste sangen gjør nok det. Jeg tror den er bedre kjent på engelsk enn på norsk. Det er gospelsangeren Andrae Crouch som skrev den i 1976 og den handler om hjemlengsel. Snart skal vi få se Kongen og det vil ikke være noen gråt eller død der. Judith synger «Soon and very soon» på norsk, «Snart, ja meget snart»:

 • Andraé Crouch (1976)/Overs. ukjent: «Snart, ja meget snart» (394) med Judith på albumet Kjærligheten seirer (2009).

Til sist så kommer en av de enkle lovsangene som det var flere av. Den forrige kan også sies å ha vært en lovsang, men den som jeg har funnet frem nå – selv on den er på engelsk, er vel en av de aller enkleste når det gjelder teksten. På norsk er teksten «Syng halleluja til vår Gud», på engelsk «Sing hallelujah». Ganske så likt, og med det: takk for i kveld, jeg håper at musikken og ikke minst tekstene kan ha gitt noe.

 • «Sing hallelujah» (280) med Maranatha! Music

Spilleliste[rediger]

 • Chuck Girard, Fred Field: «Little country church» (26) med Love Song på albumet Love Song (2010).
 • Karen Lafferty/Matteus 6,33: «Søk først Guds rike» (169) med Storsalens Minikor dirigert av Trond Andersen på albumet Jesus mi gleda (2019).
 • Kristin Solli Schøien (1969): «Min verden» med Kristin Solli Schøien på albumet Sangen & gleden – 40 favoritter fra LU-MI-arkivet (2008).
 • Arnold Børud: «Mitt barn» med Tvers på albumet Tvers I (1975).
 • Negro spiritual: «Were you there» (103) med Johnny Cash på albumet Ring of fire: The best of Johnny Cash (1963).
 • Ukjent: «Jesus, la meg knele ned ved foten av ditt kors» (99) med Kari Grøtteland van Pelt og Synnøve Gretteland Helland på albumet Med sang og gitar i fjellheimen (2019).
 • George Bennard (1913)/Carl Hanson (overs.): «I det fjerne jeg skuer» (97) med Lage Wedin på albumet Det er fullbragt – sanger om KORSET (2009).
 • Per Juvang: «Når jeg ser min kjære frelser» (101) med Arnfinn og Jon Petter Nordbø på albumet Lengsel (2018).
 • Gregers Lundh, W. Carter: «Fall til ro» (37) med Bedehusland på albumet Sanger fra bedehusland, Vol. 6 (2002).
 • Salme 121, Welley Husvik: «Jeg løfter mine øyne» (150) med Ivar Skippervold på albumet Hurra for søndagsskolen! (1995).
 • Ole Brattekaas, svensk folketone: «Ren og rettferdig» (93) med Sverre Moe på albumet Salmer til alle tider – navnet Jesus blekner aldri (2007).
 • Matteus 7:16, Arnold Børud: «På frukten skal treet kjennes» (195) med Frisk Luft på albumet Frisk Luft (2008).
 • T.B. Barratt, Charles H. Gabriel: «Løft ditt blikk, du ungdomsflokk» (342) med Odd Bergum på albumet T.B. Barratts kjæreste sanger (2007).
 • Andraé Crouch (1976)/Overs. ukjent: «Snart, ja meget snart» (394) med Judith på albumet Kjærligheten seirer (2009).
 • Linda Stassen-Benjamin: «Sing hallelujah» (280) med Maranatha! Music på albumet Praise 2: Open our eyes (1999).