Søren Nilsen Østerhus

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Søren Nilsen Østerhus
Født: 24. juli 1872
Død: 1949 (alder 76–77)

Søren Nilsen Østerhus (Søren Stiger) var fødd i Flatebygd i Evje 24. juli 1872 og døydde i 1949. Han var stiger i Flåt nikkelgruve ved sidan av å drive garden Vollen heime på Austerhus. Han var gift med Randi Østerhus.

Alt 17 år gamal fekk Søren arbeid i nikkelgruva, først som malmplukkar og malmvaskar, og så som fordrar. I 1890-1891 jobba han som fordrar ved Bamble apatitgruver, men kom tilbake til Flåt og arbeidde der som minerar fram til drifta mellombels stoppa opp i 1894.

Medan drifta låg nede, arbeidde Søren på veg- eller jernbaneanlegg. Då gruva vart opna for drift igjen i 1899, blei Søren tilsett som stiger. I mest 45 år fylgde han utviklinga i Flåt-gruva.

Søren var mykje engasjert i samfunnslivet utanfor gruva òg. Han var ein aktiv og driftig bonde med mange kyr på båsen og hestar på stallen. Han spela ei sentral rolle i den store utvinninga av feltspat som ein fekk i Evje. Han var med og skipa Norsk Feltspat Co i 1913. Då gruvedrifta i Flåt låg nede i sju år på 1920-talet, var han ein aktiv pådrivar bak den kjærkomne feltspatdrifta bygda fekk i desse åra.

Heider

  • Norges Vels medalje for lang og tru teneste som stiger ved Flåt gruve

Kjelde