Frivilligsentral

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Frivilligsentral/nærmiljøsentral er en lokalt forankret møteplass, åpen for alle som har lyst til å delta innen frivillig virksomhet. Sentralen utvikles av menneskene som er tilknyttet sentralen. Sentralen skal også være et kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige i lokalmiljøet. I motsetning til de tradisjonelle humanitære frivillige organisasjonene opererer frivilligsentralene ikke med medlemskap, men har inntekter fra stat og kommune.

I oktober 2007 var det om lag 300 frivilligsentraler spredt over hele landet. I Setesdal er Evje og Hornnes frivilligsentral, Bygland frivilligsentral, Valle frivilligsentral og Bykle frivilligsentral starta. Iveland har også sin frivilligsentral. Det samme gjelder Åseral.

Organisering[rediger]

Frivilligsentraler kan ha forskjellige eierformer. Sentralen kan eies av en eller flere juridiske personer. Dersom flere juridiske personer oppretter en sentral, kan det stiftes som forening, et andelslag eller en stiftelse. I dag er frivilligsentralene ordnet i fem eierformer; foreningssentraler, menighetssentraler, andelslag, stiftelser og kommunale sentraler.

Kultur- og kirkedepartementet (KKD) har forvaltningsansvaret for det statlige driftstilskuddet til sentralene.

Eksterne lenker[rediger]