Setesdal folkehøgskole

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
(Omdirigert fra Folkehøgskulen i Valle)
Hopp til: navigasjon, søk

Setesdal folkehøgskole (etablert 2010) ligger i Valle kommune. Den er den nyeste folkehøgskolen i landet og tar imot første kull i august 2010. Folkehøgskolen er frilynt og er ikke bundet til noe bestemt religiøst eller politisk syn

Motorsportaktiviteten vil foregå på Åraksøyne som ligger sør i Valle kommune, her er det både klubbhus, verksted og undervisningslokaler. Folkehøgskolen tilbyr linjefagene motocross, trial og snøscootercross, med andre fag som helse, ernæring og treningslære i tillegg.

Skolen har 40 plasser, elevene må ha eget utstyr, lisens og være over 16 år. Skolens første rektor var Ole Birger Lien, men han sluttet etter et halvt år. Da ble Marit Brokke konstituert som rektor ut første skoleår. Fra juni 2011 har Lene Dyrkorn vært rektor.

Fag på skolen[rediger]

Fagene ved Valle folkehøgskole er delt inn i tre typer fag. Det er linjefag, fellesfag og valgfag. Linjefag er det som er elevens spesialiseringsområde og velges når man fyller ut søknadsskjemaet. Linjefaget man velger er den grenen man utøver – motocross, trial eller snøscootercross. Fellesfagene er obligatoriske for alle elevene. Disse fagene kan variere fra aktivitetslederkurs til elevkvelder med sosialt samvær og hygge. Valgfagene velger elevene underveis i skoleåret. Fagene vil også bestemmes etter elevenes ønsker og behov.

Linjefag[rediger]

Linjefaget blir din fordypning dette skoleåret. Dette velges når søknadsskjemaet sendes til folkehøgskolen.

I undervisningen vil det bli lagt vekt på å utvikle blant annet:

  • Tekniske ferdigheter
  • Taktiske ferdigheter
  • Alternativ og allsidig trening
  • Vedlikehold av sykkel og utstyr
  • Teamarbeid

Fellesfag[rediger]

Disse fagene er felles for alle elevene, uavhengig av hvilken linje man går. Dette er fag som ikke nødvendigvis har med motorsport å gjøre, men de fleste kan sees i sammenheng med idretten. Eksempler på fellesfag er aktivitetslederkurs, ledelse og instruksjon, helse, lørdagsseminarer og verdispørsmål.

Valgfag[rediger]

Valgfagene velges ved skolestart og fortløpende i skoleåret. Disse fagene kan styres etter elevens ønsker og behov. Dersom det kommer forslag fra elevene på noe de ønsker å lære mer om, vil ledelsen prøve å sette opp et valgfag som innfrir dette ønske. Eksempler på valgfag som er tenkt ved skolen er for eksempel foto, musikk, idrettspsykologi, klatring, alpint og hjelpearbeid.

Lokaler og aktivitetsmuligheter[rediger]

Folkehøgskolen har tilgang på et motorsportsenter som ligger sør i Valle kommune. Det er her Hylestad snøscooterklubb har sin treningsbane. Her har det blitt holdt NM, EM og VM i snøscootercross. På motorsportssenteret er vil det være crossbane, trialterreng (innendørs og utendørs), undervisningslokaler, sanitæranlegg, parkeringsplass, lagringsplass og verksted. Her vil all aktivitet med kjøretøy foregå.

Selv om dette er en folkehøgskole med fokus på motorsport, vil ikke alle døgnets timer brukes på å kjøre. Skolen har en stor idrettshall med alle muligheter for aktiviteter. Her kan man dele hallen med lydtette vegger for flere typer aktiviteter på en gang. I tillegg er det styrkerom, spinningsal, svømmehall og badstue. I Brokke, ti minutter fra Valle, er det alpintanlegg som kan brukes i forbindelse med og utenom undervisning.

I Valle er det også klatremuligheter, fotballbane, sandvolleyballbane, innendørs skytehall og fine tur- og sykkelløyper.

Internatet[rediger]

Skolen har 40 elevplasser. De fleste får enkeltrom og deler bad med en medelev, mens noen deler rom og bad. Internatet er delt opp i tre fløyer. Disse fløyene utgjør bogrupper som har felles ansvar for fløyen og vil ha ukentlige møter. Internatet har spisesal, fellesrom med TV, sittegruppe og felles dataer. Det er også et koselig fellesareal ute, hvor det gressplan og benker man kan bruke fritt.

Økonomi[rediger]

Et skoleår på folkehøgskole koster generelt mellom kr 70.000 – kr 90.000. Variasjonene i pris skyldes at noen linjer og studieturer har høyere kostnader enn andre. Utover dette er det kun lommepenger man vil trenge.

Et år på Setesdal folkehøgskole vil koste ca 85.000 kroner. Man kan få dekket folkehøgskoleåret gjennom stipend og lån fra Statens Lånekasse for utdanning.

Skolens styre[rediger]

Skolen er en stiftelse med eget styre oppnevnt av Valle kommune og Norges Motorsportsforbund:

Eksterne lenker[rediger]