FastePostludium

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Postludium var en del av tirsdagssendingen 28. februar 2023. Siri Johannessen hadde funnet frem musikken, og den presenterte hun slik:

Velkommen til et FastePostludium i Valle Radio, denne kvelden blir en blanding av orgel og kor, lokalt og internasjonalt.

Orgelet i katedralen i Chester
Mcginnly (2010)
Henry Walford Davies
The Cambrian, New York (1905)

Første stykke er komponert av den amerikanske komponisten, organisten og læreren Charles Callahan. Han ble født i Cambridge, Massachusetts, i 1951. Callahan begynte sin utdannelse ved Curtis Institute of Music i Philadelphia, og tok de høyere gradene ved Catholic University of America i Washington, DC. Han er en produktiv komponist, og har blant annet skrevet bestillingsverk for pavebesøk i USA, for orkester og enkeltinstrument. The Washington Post beskrev hans stil i en kritikk som "mild og selvsikker lyrisk." Callahan har undervist ved flere universiteter, og vært organist og musikalsk leder i flere kirker i Pennsylvania, Washington DC, New York, Vermont og Massachusetts. I tillegg er han også konsulent ved bygging, restaurering og forbedring av orgler.

Den som spiller er organisten Philip Rushforth, director of music ved katedralen i Chester i England. Det har han vært siden 2007. Han er utdannet ved Abbey Gate College i Chester og Trinity College i Cambridge. Det store orgelet i Chester Cathedral som han skal spille på ble bestilt fra Charles Whiteley & Co. i 1876. Først i 1969 ble det store orgelet overhalt og gjenoppbygget, og igjen nylig ble det gjort av David Wells Organ Builders. Orgelet har fire manualer og pedal.

Vi får nå høre Charles Callahans Aria spilt av organist Philip Rushforth på Whiteley-orgelet i Chester Cathedral:

Charles Callahans Aria spilt av organist Philip Rushforth på orgelet i katedralen i Chester.

Fra en av kveldens unge komponister, skal vil til briten Henry Walford Davies som ble født i 1869 og døde i 1941. 12 år gammel ble han medlem av koret i St. George's Chapel i Windsor. I 1890 vant han et stipend i komposisjon til Royal College of Music, og i studietiden ble Davies organist ved St. Annes kirke i Soho, og senere i Christ Church i Hampstead. Fra 1895 til 1903 arbeidet han som professor i kontrapunkt ved Royal College. Fra 1898 til 1918 var han organist og korleder i Temple Church i London. Davies var også blant annet musikalsk leder i R.A.F. og professor of Music ved Gresham College i London. Fra 1919 var han både Director of Music ved universitetet i Wales og professor i musikk ved Aberystwyth university college, den siste stillingen sa han fra seg i 1926. Som Callahan var også Davies en produktiv komponist, og ble kjent over hele verden takket være sine radioprogram og innspillinger.

Den engelske organisten Peter Hurford skal straks spille hans Solemn melody på orgelet i operahuset i Sydney. Hurford ble født i Somerset i 1930, og døde i St. Albans i 2019. Han studerte blant annet med Harold Darke og André Marchal, og studerte dessuten både musikk og jus samtidig ved Jesus College ved universitetet i Cambridge.

Det store orgelet i Sydneys operahus ble designet av Ronald Sharp, og bestillingen ble gitt i 1969, ti år senere stod det ferdig. I 2002 fant en større ombygging sted, men orgelets fem manualer og pedal, og 191 registre er uforandret.

Vi får høre Solemn melody av Henry Walford Davies, spilt av organist Peter Hurford på orgelet i Sydneys operahus:

Henry Walford Davies' Solemn melody, spilt av organist Peter Hurford.
Valentin Silvestrov
Smerus (2009)
Litografi av Grotteklosteret i Kyiv
Department of Image Collections, National Gallery of Art Library, Washington, DC (1889)
Dirigent Mykola Hobdych
Dmytro O. Redchuk (2011)

Nå ser jeg litt lengre frem, til musikk som kanskje hører vel så mye hjemme nærmere lidelsestiden. Det gjelder Valentin Silvestrovs «To You, o Lord, I call», Tatt fra Salme 27, og det er en av to i Two psalms of David.

Valentin Silvestrov ble født i Kyiv i 1937 og studerte piano ved Kyivs kveldsskole i musikk. Deretter fortsatte han med studier i komposisjon, harmoni og kontrapunkt ved Tsjaikovski-konservatoriet. I 1960-årene var hans komposisjoner regnet som avantgardistiske, noe som resulterte i offisiell kritikk i Sovjetunionen. Dette betød at anerkjennelse i hjemlandet var vanskelig å oppnå, trass i at han vant flere priser. Han fikk derimot anerkjennelse av Alfred Schnittke og Arvo Pärt som kalte ham en av de største komponistene i vår tid. Selv har Silvestrov sagt at «jeg skriver ikke ny musikk. Min musikk er en reaksjon på og et ekko av det som allerede finnes».

Stykket vi straks skal høre er en del av musikken han selv ikke trodde han kunne skrive, og han gir en del av æren for dette til dirigenten Mykola Hobdych' oppmuntring. Den førte til at Silvestrov dukket ned i kormusikken, og studerte de gamle russiske litaniene. Han forteller at de fascinerte ham, og at han valgte å se koret som et ensemble av ekstremt beskjedne solister. Salme 27 som vi straks får høre er spilt inn i en av hovedkirkene til den øst-ortodokse kirke, Dormition of the Most Holy Theotokos, Grotteklosteret i Kyiv i 2006-7.

Kyiv kammerkor ble grunnlagt av dirigent Mykola Hobdych i 1990 med tidligere studenter fra Kyivs statlige konservatorium, og det bestod i 2022 av 21 profesjonelle sangere. De har sunget blant annet i Carnegie Hall og the White House i USA. Repertoiret er variert, og inkluderer både internasjonale og ukrainske komponister. Mykola Mykolayovych Hobdych ble født i Bytkiv i Ukraina i 1961. Han ser det som sin store oppgave å hente frem den ukrainske ortodokse musikken etter Sovjetunionens forbud mot kirkemusikk, samtidig som han også dirigerer samtidsmusikk av ukrainske komponister.

Silvestrovs komposison «Til deg, å Herre, jeg roper», over salme 27 i Bibelen fra To Davidssalmer sunget av Kyivs kammerkor ledet av Mykola Hobdych hører vi nå:

Valentin Silvestrovs «To You, o Lord, I call», Salme 27, fra Two psalms of David (2007) fremført av Kyivs kammerkor ledet av Mykola Hobdych. Fra albumet Valentin Silvestrov: Sacred songs (2012),
Ola Gjeilo
Anna-Julia Granberg (2011)
En del av kirkerommet i Ulm-Wiblingens katedral
Holger Uwe Schmitt (2020)
Organist Ivar Mæland

Pianisten og komponisten Ola Gjeilo er neste komponist. Han ble født i 1978 og utdannelsen gikk via studier med Ole Henrik Giørtz, Wolfgang Plagge, Norges musikkhøyskole og Royal College of Music i London, til en mastergrad i klassisk komposisjon ved Juilliard School i New York. Han komponerer musikk for kor, piano og blåseorkestre.

De som skal fremføre hans Ubi caritas er den britiske oktetten Voces8. Den ble startet av brødrene Paul og Barnaby Smith i 2005, og har etter det opptrådt over hele verden. Oktetten har sin base i St Anne & St Agnes Church, og deler årlig ut åtte stipender til korsangere i tillegg til sommerskolen i Milton Abbey der amatørsangere inviteres til å arbeide og synge sammen med VOCES8.

Ubi caritas av Ola Gjeilo:

Ola Gjeilos Ubi caritas, fremført av Voces8. Hentet fra albumet Lux (2015),

Etter to acapella-stykker vil jeg avslutte kvelden med andre sats av Der elva renn, et orgelverk skrevet til innvielsen av det nye orgelet i Ulm-Wiblingens basilika i 2021, og urfremført der av organist Paul Hönicke, 22. august det året.

Komponist er Sverre Eftestøl som ble født i Kristiansand i 1952. Han kommer fra en musikalsk familie, og begynte tidlig å komponere. Første gang en marsj for skolekorpset, og senere for orgel, klaver, kammermusikk og orkester. Eftestøl spiller selv også folkemusikkinstrument, og han har komponert og arrangert i folkemusikktradisjonen.

Fra 1971 studerte han klaver- og musikkpedagogikk, og i tillegg tok han senere kantoreksamen ved Agder Musikkonservatorium fra 1971. Eftestøl studerte deretter klaver hos professor Stanislav Knor i Oslo og komposisjon med blant annet George Crumb og Mauricio Kagel ved Mozarteum i Salzburg.

Verket henter sin inspirasjon fra filmen Der elva renn, og den som spiller hans annen sats, «Legende», er organisten Ivar Mæland. Han ble født i 1950 og bestemte seg tidlig for å bli organist. Etter studier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium arbeidet han blant annet som lektor ved Trøndelag musikkonservatorium og rektor på Vestervig kirkemusikskole i Danmark. Han spiller her på Ott-orgelet fra 1977 i Gjerstad kyrkje på Osterøy. Det har 17 stemmer fordelt på to manualer og pedal.

Og med Sverre Eftestøls «Legende» takker jeg for meg i kveld, velkommen tilbake:

Sverre Eftestøls «Legende», annen sats fra Der elva renn (2021), spilt av Ivar Mæland på orgelet i Gjerstad kyrkje (via facebook, 19. februar 2023, med tillatelse)

Spilleliste

  • Callahan, Charles: Aria spilt av organist Philip Rushforth. Fra albumet The grand organ of Chester Cathedral (2009),
  • Davies, Henry Walford: Solemn melody, spilt av organist Peter Hurford. Fra albumet The organ at Sydney opera house (2019),
  • Silvestrov, Valentin: To You, o Lord, I call, Salme 27, fra Two psalms of David (2007) fremført av Kievs kammerkor ledet av Mykola Hobdych. Fra albumet Valentin Silvestrov: Sacred songs (2012),
  • Gjeilo, Ola: Ubi caritas, fremført av Voces8. Hentet fra albumet Lux (2015),
  • Eftestøl, Sverre: Legende 2. sats fra Der elva renn (2021), spilt av organist Ivar Mæland på orgelet i Gjerstad kyrkje (via facebook, 19. februar 2023, med tillatelse)