Erling Haugaa

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Erling HaugaaSymbol unrelated.svg
Født: 2. november 1950 (70 år)

Erling Haugaa (født 2. november 1950) er fotograf i SentrumsbyggetEvje. Han forteller selv: «Jeg begynte å fotografere da jeg var 12 år gammel, og fikk mitt eget mørkerom. Framkalte filmer for folk, tok passbilder, og gruppebilder på skolen.»

Erling Haugå er født og vokste opp på Byglandsfjord. Han hadde læretid i fotograffaget hos fotograf Hamre i Kristiansand. Han har svennebrev og mesterbrev. Etter fullført læretid ledet han et atelier i Egersund før han i starten av 1970 etablerte egen virksomhet på Evje. Da Sentrumsbygget ble bygget, var han den yngste som ble med på prosjektet.

«I nærare 40 år dreiv han som fotograf med tilhøyrande spesialforretning i Evje sentrum. Tusenvis av soldatar på Evjemoen høyrde til den faste kundekrinsen. Brått forsvann soldatane. Brått kom dei digitale fotograferingsapparata. Erling måtte endre kurs. No sel han bortimot 2 pallar med kattemat og hundefor i månaden. Fotografen lever framleis men han er mindre etterspurd enn tidlegare. Det er heilt uråd å nemne alt kva du finn i hyllene hjå Erling. Me kan nemne sko, kjøkkenutstyr, motorolje, snøfresarar, plenklypparar, kunstnarartiklar, utstyr til hund, hest og katt, verktøy, arbeidstøy, kondomar, pipesett, båt, årer og sjokolade. Du lyt oppleve dette sjølve. Eit vareutval du ikkje finn makan til nokon stad i røystekrinsen.» (Moisund.com)

Etter å ha drevet butikken i 46 år er han i 2016 opptatt med å rydde i filmarkivet og å selge negativene til de som selv vil ta vare på minnene for etterslekta. Han har også rammeverksted, men vurderer å leie ut eller selge lokalene og avvikle forretningsdriften. I 1990 etablerte han seg på en gård på Skomedal og bygget opp gården, men hans eldste sønn har nå overtatt den og selv er han tilbake på Byglandsfjord.

Kjelder[rediger]