Terkel Tveit

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Terkel Tveit
Født: 5. juli 1865
Død: 12. november 1893 (28 år)
Annonse i Norsk Kundgjørelsestidende 18. februar 1892 som forteller om flytting av landhandelen og opptak av nye kompanjonger.

Terkel Tveit (født i Lillesand 5. juli 1865, død på Vatnestrøm i Iveland 12. november 1893), hans rette navn var Thorkild Knudsen Tveit, var sønn av Knud Torkelson Tveit fra Der ne'e Fjermedal i Iveland og Inger Aslaksdotter fra Øvre Fjermedal i Vegusdal. Han var landhandler og fotograf på Vatnestrøm i Iveland, med et lite atelier på holmen mellom fossen og sagdiket. Aslak Fjermedal sier dette om ham i gards- og ættesoga: «Han var ein morosam kar og ein stor spiloppmakar, men gjekk av og til vel vidt» i gards- og ættesoga. Øina skriver at noen av bildene etter ham som forseggjorte, noen er kunstneriske, og flere er så skarpe at det kan lages store forstørrelser av dem uten at detaljer går tapt. En del er montert i passepartout i ulike farger, og av og til er disse utstyrt med navnet TH. TVEIT - FOTOGRAF trykket i gullskrift.

Foreldrene til Terkel bodde en kort periode i Lillesand, og der ble han født. Da han var rundt tre år kjøpte faren gården Tveit i Fjermedal, og familien flyttet tilbake til sine røtter. Neste gang Terkel flyttet var rundt 1886-87, da han flyttet til Solbakken i Vatnestrøm for å være handelsstyrer. 1. februar 1890 ble han deleier i butikken da han og tre andre kjøpte den av Ole A. Benestvedt. Det antas at Terkel ble avløst av Kristen Heimdal før 1. januar 1891 siden han i folketellingen er «Inderst og fotografist».

Han giftet seg med Ragnhild Knudsdatter Vatnestrøm (1857-1902) i 1887, og de fikk sønnene Knut (født 1888) og Knut Olaus (født 1891). Paret bodde da på Solbakken, og kjøpte i 1892 Møllebakken (utskilt fra Frostemyr) av Ole Andreas Vatnestrøm. Dit flyttet enken og sønnene etter at Terkel døde av sukkerfeber (sukkersyke) i november 1893. Store- og Lille-Knut fikk ikke beholde moren lengre enn til 3. januar 1902, da strubetæringen (strupetuberkulose) tok henne bort. Guttene flyttet til skyldfolk, og senere emigrerte begge til Amerika.

Kilder[endre]

Primærkilder[endre]