Johan Fredrik Andersen

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Johan Fredrik Andersen
Johan Fredrik Andersen.jpg
Født: 26. august 1918
Død: 8. september 2016 (98 år)

Johan Fredrik Andersen (født 26. august 1918, død 8. september 2016) bodde på Valle Bygdeheim den siste tiden. Bisettelsen var fra Valle kyrkje torsdag 15. september 2016 klokka 11.

Minneord[rediger]

Gaut Borgan skrev dette minneordet, som ble publisert både i Setesdølen og Aftenposten

Johan Fredrik Andersen døde 8. september etter kort sykeleie.

Han var født i Kristiansund i 1918 og opplevde således en del av sin barndom og den første ungdomstiden i de harde 30-årene. Før andre verdenskrig var han en tid sjømann i utenriksfart i den norske handelsflåten. Siden, under militærtjenesten i 1939/1940, tjenestegjorde han i nøytralitetsvakten i Finnmark før krigsutbruddet. Den militæravdelingen han var i, deltok senere i kampene ved Narvik i 1940.

En tid etter krigen fikk han jobb ved Dikemark psykiatriske sykehus i Asker. Johan var en stødig og pålitelig mann, og han kom til å arbeide der som pleier i 31 år. Der ble han kjent med Gunvor Haugen fra Valle i Setesdal. Hun ble hans kone, og de fikk sønnen Frithjof Bård. Familien trivdes godt i Asker. Johan var en aktiv friluftsmann og deltok i mange år i Askeladden Turorientering. Han var også aktiv i Dikemark Bedriftsidrettslag. I vinterhalvåret spilte han i Dikemark Bridgeklubb. Han hadde også en tid viktige verv i fagforeningen.

Gunvor og Johan hadde planlagt å tilbringe tiden som pensjonister i hennes hjembygd. Men like før det ble aktuelt å flytte til Valle, døde Gunvor – plutselig og uventet. Men planen om å bosette seg i Valle var da kommet så langt, med huskjøp og det hele, at Johan valgte å flytte alene til Valle. Han fikk mange gode år som pensjonist i Valle og fikk venner og bekjente der, blant andre undertegnede, som var hans nabo i mange år.

Jeg tenker med takknemlighet på mange hyggelige stunder ved bridgebordet og på det han hadde å fortelle om hvordan han hadde opplevd utviklingen av det norske samfunnet i løpet av sitt lange liv. Han var spesielt opptatt av utviklingen innen norsk psykiatri sett i sammenheng med erfaringer og minner fra den tiden han arbeidet ved Dikemark sykehus.

Kilder[rediger]