Bjørnar Ytrehus

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørnar YtrehusSymbol unrelated.svg
Bjørnar Ytrehus.jpg
Født: 10. mai 1971 (52 år)

Bjørnar Ytrehus (fødd 10. mai 1971) er seniorforsker hos NINA (Norsk institutt for naturforskning) fra 2014. Han er utdannet veterinær og er dyrevelferdsombud på instituttet. Arbeidsstedet er Trondheim, men han bor på Birkeland. Mandag 18. juni 2018 deltok han på infomasjonsmøte om CWDBykle Hotell.

Fra 1991 til 1997 studerte han på Norges Veterinærhøgskole. Fra 1998 hadde han et år i militære som veterinær i Finnmark, der han også hadde privt praksis. Deretter fortsatte han som klinikkveterinær på Norges Veterinærhøgskole samtidig som han var doktorgradsstipendiat. I 2004 tok han doktorgraden med avhandlingen Osteochondrosis – a morphological study of aetiology and pathogenesis. Den handler om utviklingen av osteokondrose hos gris. Paralellt med dette hadde han engasjementer som distriktsveterinær i Birkenes, Flora/Naustdalen, Gulen/Masfjorden/Høyanger og Suldal. Etter at han hadde tatt doktorgraden, fortsatte han som forsker og ble etter hvert seksjonsleder fra 2007 til 2009, deretter fortsatte han som forsker til 2013. En periode før han sluttet på Norges Veterinærhøgskole i 2013 var han også engasjert som seniorinspektør i Mattilsynets distriktskontor for Agder.

Hos NINA omtales Bjørnar Ytrehus slik:

SitatLang erfaring innen obduksjon og diagnostikk av sykdommer og dødsårsaker både på tamme og viltlevende dyr. Har arbeidet mye med helseovervåking på viltlevende dyr. Forskningsfelt har blant annet vært bein- og leddpatologi, flått og flåttbårne sykdommer, hjortelusflue og potensielt hjortelusfluebårne sykdommer og samspillet mellom miljøpåvirkninger, smittestoff og helse hos dyr og mennesker. Har i de siste årene arbeidet mye med skrantesjuke (Chronic Wasting Disease).Sitat

Kilder