(godt) nytt år! fra Siri

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

(godt) nytt år! fra Siri var en del av «Kvarteret» i tirsdagssendingen i Valle Radio 27. november 2018. Denne gangen var det «... nytt år» som hadde fått Siri til å tenke:

Godt nytt år! Eller er «et bedre nytt år» kanskje et ønske som passer bedre for en del av dere? Noen lurer vel på om jeg har gått helt i vranglås, barndommen eller lignende siden jeg ønsker dere godt nytt år NÅ? Kalenderen viser jo bare 27. november?! Det er jo mer enn en måned for tidlig?! Neida, det er ikke frusere eller rakettoppskyting ved Valletunet der Valle Radio holder til i kveld – DET er det ALT for tidlig for.

Det har hendt at jeg har forvirret et bursdagsbarn med et slikt ønske, det har hendt at jeg ikke sier «gratulerer!» men tvert i mot «Godt nytt år!». Da skjer det at jeg får klar beskjed om at sånt gjør man da ikke i mai! Vel. En bursdag er jo en fødselsdag, og en fødselsdag er jo starten på et nytt liv som blir født og den kan vel dermed sies å være starten på et nytt livsår? Så godt nytt år er ikke så på jordet – er det det?

Greit, tilbake til nåtiden. Når det gjelder jul så er jeg nok litt lei av alt julemaset allerede. Det er julebrus, julepølse, julemarsipan, julefilmer, juleblomster, jule- oohhhh, altmulig. Alle ting som begynner med jul- er med på å gjøre meg overmett på jul alt nå – og da har jeg jo ikke en gang snakket om den musikken som vi har hørt i reklamene i noe som føles som flere uker for meg allerede. Den slites jo komplett i fillebiter så du ikke orker å høre den når den virkelige julen nærmer seg. Den er oppbrukt FØR desember får begynt. «Surpomp!» vil vel noen si til meg nå. Kanskje, men jeg kan heller ikke si annet enn at det kan være skikkelig fint når en kommer seg litt ut i desember, i adventstiden, og ser at ting begynner å falle på plass.

Men, hvorfor ønsker jeg dere da godt nytt år alt nå? Slektsgranskerne og kirkefolk blant dere stoler jeg på at vet at jeg ikke har mistet følingen med realiteten helt. Det ER faktisk logisk, og har stukket kjepper i (h)julen(e) for slektsgranskere mer enn en gang! Men, jeg tror jeg får gå litt baklengs inn i det her.

Den søndagen vi nettopp feiret – 25. november – har fått navnet Domssøndag i kirkeåret, og mange kan nok lene seg tilbake og nikke til navnet og tenke «der har vi det ja, det var det jeg visste – nå skal de kristne sette seg til doms over oss andre». Feil. Veldig feil. At en del folk gjerne dømmer andre kan jeg dessverre ikke motsi, men dette handler om det kristne tenker på som den endelige dommen. Når menneskene skal avlegge regnskap overfor Gud. Og da kan jo folk tenke at «Gud kan da ikke være en kjærlig Gud når en må avlegge regnskap overfor Ham»? Da skal han tåle alt. Men, det at Han kjærlig betyr (i alle fall for meg) ikke at Han ikke vil at vi skal tenke oss om, se tilbake, og kanskje lære av det vi har gått gjennom, bli en litt bedre versjon av det vi var. Slik er den dagen en dag som gir oss en mulighet til å kikke tilbake og se hvordan året har vært. Ransake oss selv – og vi er ofte vår egen strengeste dommer i slikt. Men samtidig peker den dagen også fremover mot gleden som venter i Guds rike. Andakt? Nei, det var ikke det jeg tenkte, det jeg sier her er for kortfattet til det – men det er for meg vrient å forklare hva en domssøndag er uten å fortelle slikt som dette.

Og så kommer grunnen til at jeg sier «godt nytt år!». Kommende søndag, det vet ganske mange av oss at er 1. søndag i advent. Kirkens nyttårsdag. Den første dagen i det nye kirkeåret, og tiden da kristne venter på og forbereder Kongens komme. Nei, kongen i denne sammenhengen heter ikke hverken Harald eller Elvis, han heter Jesus. Grunnen til at jeg tok med meg slektsgranskere i fortellingen om hvorfor jeg ønsker godt nytt år nå, er at kirkeåret ikke følger kalenderåret. Dermed havner forfedre født eller døpt i desember i, la oss si 1895, ofte i en kirkebok som begynner i «1896». Og når du da mener å vite at de ble født i 1895, og ikke finner dem der? Vel, da kan det bli innfløkt. Men, her er altså grunnen til at jeg vil ønske dere et godt, et bedre, eller forhåpentligvis i hvertfall et greit nytt år.

  • Benny Andersson: «Happy new year» frå albumet Piano (2017).