Tore Godal

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Tore GodalSymbol unrelated.svg
Tore Godal.jpg
Født: 19. mai 1939 (82 år)

Tore Godal (født 19. mai 1939 i Rauland i Telemark) er en lege og spesialrådgiver for global helse i Utenriksdepartementet siden 2004. Han tok doktorgraden i 1967 på avhandlingen «Auto-immunity of the thyroid : on the etiology and effect of thyroglob ulin antibodies».

Han ble deretter invitert av sin inspirator Morten Harboe, professor og leder for immunologi-arbeid på Ullevål sykehus, til å bli med i et forskningsprosjekt i Addis Abeba og forske på spedalskhet. I tre år fra 1970 var han så sjef ved Armauer Hansens forskningsinstitutt i Addis Abeba. Under tildelingen av prisen Fangenes testamente i 2016 fortalte han at han så på Etiopia som sitt andre hjemland og at de 50.000 kronene han fikk da sammen med pengene fra en tidligere pris som han fikk i 1999 skulle brukes for å stimulere unge etiopiere til å skrive om helse.

Deretter ble han sjef for Immunlaboratoriet ved Det Norske Radiumhospital. I 1975 forlot han denne jobben for å bli formann i Verdens helseorganisasjons (WHO) styringsgruppe for forskning innen lepraimmunologi og tuberkuloseimmunologi i Geneve.

I 1986 ble han direktør for programmet for forskning og undervisning innen tropiske sykdommer, et program som UNDP, WHO og Verdensbanken hadde tatt initiativet til. Gjennom dette arbeidet tok han initiativ til «Roll Back Malaria Programme» - et program for å bruke myggnett i kampen mot malaria hvor man før hadde brukt medisin. Dette ga svært gode resultater og man endret strategi i dette arbeidet bokstavelig talt over natten.

Godal var rådgiver for Gro Harlem Brundtland da hun var generaldirektør i WHO. Så ble han i 2000 leder av sekretariatet i Global Alliance of Vaccination and Immunization (GAVI) og fikk Bill and Melinda Gates Foundation til å yte 750 millionar dollar til fondet.

Heder[rediger]

Kilder[rediger]