Tønnes Frøyland

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønnes Frøyland
Frøyland, Tønnes.JPG
Frøylands portrett i Misjonærer 1891-1941
Født: 14. juni 1871
Død: 8. mars 1914 (42 år)

Tønnes Frøyland (født 14. juni 1871 i Sokndal, død 8. mars 1914) var en legemisjonær for Kinamisjonsforbundet, og grunnlegger av forbundets legemisjon. Han var både blikkenslager og lege, utdannet ved Augsburg Seminary og Hamlin University i Minneapolis, i tillegg til 3/4 års studier i Berlin, Wien, Paris og London. Utsendt til Liangigai misjonsstasjon i 1909. Tønnes ble drept av røvere 8. mars 1914, og ble slik også en martyr.

Bakgrunn og utdanning

Etter å ha gått på amtsskole i 1894-95, måtte Tønnes Frøyland være hjemme og som eldste sønn forsørge familien etter at faren var død. Brev fra tanten Gjertine Johnsen som var misjonær i Kina, gjorde at han begynte å tenke på å bli misjonær, men økonomien gjorde at han fra 1897 arbeidet han som blikkenslager i Stavanger. Han søkte på bli antatt som misjonær i 1899, men ble da ikke antatt. I stedet reiste han i 1901 til USA for å studere medisin. Han måtte imildertid ta to år på Augsburg Seminary, så først i 1904 begynte han på Hamlin University i Minneapolis. Etter fire år var han ferdig der. Studiene var finansiert av Misjonssambandet og eget arbeid som blikkenslager i feriene.

Liv og virke

Høsten 1908 reiste han med den transsibirske jernbanen til Kina og startet som legemisjonær. Språket lærte han seg mens han jobbet som lege knyttet til misjonsstasjonen i Laohochow, en by på om lag 100.000 innbyggere. Her arbeidet han i tilknytning til det øvrige misjonsarbeidet som var i området. Etter hvert fikk han bygget en liten sykestue av sinkplater, Zink-hospital, hvor pasienter kunne bli lagt inn og et hus hvor han kunne ha polikliniske behandlinger. 8. mars 1914 stormet en røverbande byen, drepte, voldtok kvinner og ranet folk. Tønnes Frøyland ble drept av en slik røver, skutt gjennom hodet.

Ettermæle

Den kinesiske regjeringen beklaget det som hadde hendt og betalte en erstatning og lovet å sette opp en minnestein over Tønnes Frøyland. Av erstatningen ble det bygget et sykehus i 1927. Det fikk navnet Doktor Frøylands Minne og her ble minnesteinen reist.

Kilder