Stein A. Ytterdahl

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk
Stein A. YtterdahlSymbol unrelated.svg
Rådmann Stein A. Ytterdahl.jpg
Foto: Trondheim havn
Født: 4. oktober 1951 (69 år)

Stein A. Ytterdahl (født 4. oktober 1951) er fylkesmann i Aust- og Vest-Agder fylkesmannembete fra 1. januar 2016. Han overtok etter Øystein Djupedal i Aust-Agder og Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder og ble den første fylkesmann for det nye, felles fylkesmannsembetet for begge Agder-fylkene. Ytterdahl er fra Farsund, der han fremdeles har sin bolig og familien.

Han er utdannet sivilingeniør fra NTNU, Institutt for Teknisk Elektrokjemi (1975), med tilleggsutdannelse i pedagogikk, samt lederprogram fra The International Forum, ved The Wharton School. Han har også diverse lederutviklingsprogrammer i Norsk Hydro, Elkem, Statoil og Outokumpu/Boliden.

Lederjobber[rediger]

Gjennom en 30-årsperiode har Ytterdahl innehatt lederjobber for en rekke av Norges store, nasjonale hjørnesteinsbedrifter:

  • For Norsk Hydro – først ved forskningssenteret i Porsgrunn, deretter som driftsleder ved Hydro Karmøy.
  • For ELKEM har han først vært sekssjonssjef ved Lista Aluminiumsverk, deretter administrerende direktør ved Sauda Smelteverk.
  • For Statoil først som personaldirektør i konsernet, deretter direktør ved Statoil Tjellbergodden.
  • For Bredero Price Norway i Farsund (leverandør til bl.a Statoil) som administrerende direktør.
  • For Handelshøyskolen BI var han direktør for høyere utdanning i en to-årsperiode før ferden gikk tilbake til industrien.
  • For Boliden Odda (tidligere Norzink) som administrerende direktør.

Innen offentlig sektor[rediger]

I 2007 kastet han seg inn i ordførerkampen i hjembyen og ble direktevalgt som ordfører, der han representerte Arbeiderpartiet. Da gikk han fra dør til dør i kommunen og hilste på innbyggerne i valgkampen.

Etter 4 år som ordfører ble han rådmann i Trondheim, en stilling han hadde frem til han ble utnevnt som fylkesmann for Aust- og Vest-Agder i statsråd våren 2015.

Ved siden av jobben har han vært

  • Medlem av regjeringsoppnevnt ekspertutvalg «Ny kommunelov», fra 2013 – dd
  • Styremedlem Distriktssenteret, kompetansesenter for distriktsutvikling, fra 2014 – dd

Kilder[rediger]