Sanger og salmer fra jul til åpenbaringstiden

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Sanger og salmer fra jul til åpenbaringstiden var tema i sangtimen i tirsdagssendingen i Valle Radio 14. januar 2020, og Siri Johannessen hadde funnet frem musikken som ble presentert slik:

 • «Sanctus (Hellig, hellig, hellig er vår Herre Gud)» med Tvedestrand mannskor i Dypvåg kirke.
 • «Glory be to God» sunget av The St. Olaf Choir dirigert av Kenneth Jennings på albumet Sing for joy (2010).

– var begynnelsen på sangtimen i kveld, en velkomst-lovsang. Den var det to kor som stod for. Først så var det litt av Tvedestrand mannskors oppførelse av «Sanctus» eller «Hellig, hellig, hellig er vår Herre Gud» slik de sang den da de var med på å synge julen inn i Dypvåg kirke i 2019. Koret ble stiftet i stuen hos kjøpmann Frithjof Tallaksen 28. mars 1936, i forbindelse med 100-års jubileet til Tvedestrand. Fra Sanctus gikk vi over i en lovprisning, «Glory be to God». Koret som stod for den er fra St Olaf College i Northfield, Minnesota, det ble oppkalt etter Olav II Haraldsson. Colleget ble opprettet i 1874, mens selve koret kom i 1912. Det var det F. Melius Christiansen som stod for. Jeg vil tro at det er flere av oss som kan ha hatt familie i The St. Olaf Choir i årenes løp.

Corregios maleri som inspirerte H.C. Andersen til å skrive «Barn Jesus i en krybbe lå».

I denne timen står sanger og salmer som spenner fra jul til åpenbaringstiden   og enda litt videre på listen. Mange sanger finnes i salmeboken fra 2013, den som kommer nå har nummer 45, og det er en lovsang som står blant julesangene i salmeboken. Forfatteren kjenner vi som mannen bak fortellingene om den tapre tinnsoldat og piken med svovelstikkene med flere – danske Hans Christian Andersen. De to versene som «Barn Jesus i en krybbe lå» består av, skrev han i 1832. Et lite stemningsbilde, en del av diktet for «December», som han lot en flokk fattige barn synge på gaten. Kanskje er dete det som gjør denne salmen til en virkelig julebarnesang? Diktsamlingen fikk ikke noen stor berømmelse, og det er vel bare denne teksten som fremdeles lever. En sang som viser oss at vi må bli som barn for å fatte denne storheten? Han ble inspirerte av et maleri av Jesusbarnet, Maria og gjetere som det tok Correggio åtte år å male. Niels W. Gade melodien til det, og det er Båsmokoret som skal synge.

 • «Barn Jesus i en krybbe lå», NoS2013 45, sunget av Båsmokoret dirigert av Tor-Petter Aanes, på albumet Fryd og fred (2011).

Lovsangen og takken sitter løst i jul, og nyttårsdag ble regnet som Jesu' navnedag. Til den er nummer 86 i salmeboken knyttet. For meg er «Navnet Jesus blekner aldri» en bedehussang. Den ble til i 1932 da David Welander ble inspirert av Salme 72 vers 17: «La hans navn bestå til evig tid, la det skyte friske skudd så lenge solen skinner». Sangens melodi kom til Norge med misjonærekteparene Anna og Lars Jarnes og Olga og August Gundersen fra det som den gang het Zululand. De sang den på et møte under Frelsesarmeens årskongress i 1922, men denne gangen er den hentet fra en plate med Bedehusland:

 • «Navnet Jesus blekner aldri», NoS2013 86, sunget av Bedehusland på albumet Sanger fra Bedehusland 1 (1996).

Det var Bedehusland og litt om hva navnet Jesus kan bety. Den neste sangen prøver å beskrive hva Jesus betyr. Den er skrevet av en nederlender født i 1869. Han emigrerte til USA, kom til tro som 14-åring og arbeidet som organist i en frikirke i Minneapolis. Der fikk kjærligheten til en svensk jente ham til å lære seg svensk. Nicholas L. Ridderhof skrev tekst og musikk til «Hvor finner vel hjertet sin saligste ro» i 1896. Denne sangen er ikke i salmeboken, men i Melodiboken på nr. 334, og vi får høre Trygve Tøgersen synge «Hvor finner vel hjertet sin saligste ro».

 • «Hvor finner vel hjertet sin saligste ro», Melodiboken nr. 334, sunget av Trygve Tøgersen på albumet Hør den igjen! 1 (2004).

Fra en god gammel til en annen god gammel. Denne gangen er sangen instrumental så hvis dere vil følge med på teksten, og ikke kan den utenat, så får dere se på nummer 90 i salmeboken. Teksten er like enkel som H.C. Andersens. «Deilig er den himmel blå» deler sin melodi med en aftenbønn, og ble skrevet av Jacob Gerhard Meidell i 1853 – det vi si melodien. Teksten kommer fra N.F Grundtvig, og den gang han skrev den i 1810 hadde den 19 vers og hans aller første salme. Senere redigerte han den selv ned til syv vers, det er jo mye for oss nå i dag. Frøydis Grorud er et velkjent navn for mange av oss, og hun spiller nå «Deilig er den himmel blå».

 • «Deilig er den himmel blå» spilt av Frøydis Grorud på albumet Stille som snø (2016).

Fra Kristi åpenbaringsdag skal vi over til Åpenbaringstiden og vi bytter fra bokmål til nynorsk. Salmen «Din herlegdom, Frelsar, me undrande ser» er nummer 98 og den ble skrevet av Anders Hovden i 1922. Melodien er en folketone fra dalen vår. For meg gjenspeiler første vers noe av julens under den gang barneøyne fremdeles tindret og var fulle av undring:

Din herlegdom, Frelsar, me undrande ser,
for glansen av Gud i di åsyn du ber,
Guds Son, du åleine,
den heilage, reine,
av sanning og nåde i ord og i gjerd,
av æveleg kjærleik lyser di ferd!

Sangeren Åsne Valland Nordli fra Norheimsund i Hardanger synger.

 • «Din herlegdom, Frelsar, me undrande ser», NoS2013 98, sunget av Åsne Valland Nordli på albumet Julekvad (1996).

Nå er det på tide med litt kormusikk igjen. Det er for meg litt merkelig at vi tilsynelatende har to konkurrerende salmebøker, Davids salmer i Bibelen – og den jeg er fristet til å kalle en sangbok. Nå kommer enda en lovsang, og den er hentet fra jubileumsalbumet til Sunnmøre Kristelege Mannskor da de feiret 75-års jubileum i 2007. Leif Solberg har satt musikk til bibelteksten fra Salme 8 i Bibelen. Denne sangen heter bare «David salme 8».

 • «David salme 8» sunget av Sunnmøre Kristelege Mannskor på albumet I himmelen (2017).

...og denne teksten falt ut i programmet dessverre: den neste salmen, eller sangen, har det ikke vært lett å finne noe om bakgrunnen for. «Kristus er verdens lys» ble skrevet av den engelske metodistpresten og salmedikteren Fred Pratt Green og oversatt til norsk av Per Lønning. Melodien er skrevet rundt to hundre år tidligere av den franske abbeden, botanikeren og musikeren Francois de la Feillée som arbeidet ved katedralene i Chartres og Poitiers. Sangeren Olav Werner synger salmen på nummer 101 i salmeboken:

 • «Kristus er verdens lys», NoS2013 101, sunget av Olav Werner fra albumet Hver dag er en sjelden gave (1978).

Det er ikke tvil om at Sunnmøre har mer sang enn Sunnmøre Kristelige Ungdomskor, eller Skruk. «Vi skal se deg, Herre Jesus, i din herlighet en gang, når du reiser oss av graven til et liv i jubelsang», skrev Eyvind Skeie i 1981 og Trond Kverno skrev musikken til den året etter. Teksten forteller om det samme håpet som Job en gang formidlet: «Men jeg vet at min gjenløser lever; og som den siste skal han stå fram på jorden». Uranienborg vokalensemble synger salmen som har nummer 102 i salmeboken:

 • «Vi skal se deg, Herre Jesus», NoS2013 102, sunget av Uranienborg vokalensemble og dirigert av Elisabeth Holte, akkompagnert av domorganist Kåre Nordstoga på albumet Himmelborgen (2019).

For ordens skyld, dette var altså Uranienborg vokalensemble, dirigert av Elisabeth Holte, akkompagnert av domorganist Kåre Nordstoga, og de sang «Vi skal se deg, Herre Jesus».

Den neste er skrevet av Svein Ellingsen. Han er en annen av våre kjente og kjære salmediktere, og i 1986 skrev han en sang om en rose som befinner seg på nummer 103. Han er ikke den eneste som har skrevet sanger om og til rosen. Vi har for eksempel «Det hev ei rose sprunge». Rosen har vært brukt både som bilde på Kristus og hans mor Maria, slik som det skal ha skjedd i salmen «Å skjønneste rose på vår jord!»

«Det finnes en dyrebar rose» har fått melodien sin fra Egil Hovlands penn, den har nummer 103 i salmeboken, og det er Sondre Bratland som skal synge:

 • «Det finnes en dyrebar rose», NoS2013 103, sunget av Sondre Bratland på albumet Kvilestein (1999).

Da har jeg tenkt å ta dere med over til mer almenne sanger og salmer, som ikke er knyttet til en spesiell tid i kirkeåret. Det har vært kampanjer som sier at noe er sunt, året rundt – jeg vil påstå at bønn er det, det var også tema i Roald Arnesens andakt. Det sies at bønn er den kristnes åndedrett. Ole Jørgen Grønlund synger om bønn, og gir oss i de første linjene en pekepinn på hva som kan være viktig når konsentrasjonen kan være vrien:

Kjære Gud, når eg bed,
Lat min tanke kvile i fred
Frå all stress i verda omkring
Og all uro for daglege ting.
 • «Kjære Gud når eg bed» sunget av Ole Jørgen Grønlund i Grønlund, Heder, JahR på albumet Vel bevart (2009).

Sangen som Synnøve Aanensen straks synger har en viktig påminnelse, som nok er for lett å glemme når det er svart som i en kullkjeller rundt oss – men prøv å huske i hvert fall litt av den. Skriv det opp, ned, heng det på kjøleskapet eller speilet på badet, eller speilet i bil–nei den siste er for farlig, ikke gjør det. Men, en del av sden sangteksten, det er

For den Gud som er på høyden
Han er også i dalen
Så om motgang deg møter
Ja da hjelper Gud

Det er ikke alltid Han hjelper sånn som vi tror Han burde hjelpe, eller mener Han burde hjelpe. Det kan Han gjøre på ganske mange andre måter enn det vi mener er rett. Ofte kan et møte være det som skjer, eller, ja, se dere rundt! Åpn øynene, det er ikke alltid så lett å se. Dette er «Han er med deg på høyden» med Synnøve Aanensen, også kjent som «God on the mountain» som mange liker å høre med Lynda Randle, denne gangen på norsk::

 • «Han er med deg på høyden» («God on the mountain») sunget av Synnøve Aanensen på dobbeltalbumet 35 country gospel favoritter (2007).

Det kan nok være folk som synes det er veldig lettvint sagt av meg, det jeg nettopp sa. Men det er ikke det. Det er ikke så lett å holde fast på slike ord, men det hender at det går an å bevisst tenke at «ok, Gud, Han tar vare på meg, Han er foran og bak meg. Han vet hvor jeg kommer fra og hvor jeg skal hen selv om jeg ikke vet det». Den neste sangen, det er en forlengelse av den forrige egentlig, den er det en kar som heter Kåre Steinsund som kom ifra Indremisjonssamskipnaden. Han skal synge «Du omgir meg». Dere som ferdes på heia, dere tror jeg skjønner den teksten bedre enn en kystboer som meg, selv om også jeg forstår noe av den. Litt av teksten er:

Når min veg går gjennom tette skodda
nær ved bratte stup og djupe vatn
Då er du nær meg på alle sider,
ja du leiar gjennom vatn.

og jeg håper, og ønsker, at dere som hører på kan holde dere fast i det gjennom 2020, og jeg håper dere får et godt år.

 • «Du omgir meg», NoS2013 498, sunget av Kåre Steinsund på albumet Sangen om Jesus (2010).

Spilleliste[rediger]

 • «Sanctus (Hellig, hellig, hellig er vår Herre Gud)» med Tvedestrand mannskor i Dypvåg kirke.
 • Jean Berger (Arthur Schlossberg): «Glory be to God» sunget av The St. Olaf Choir dirigert av Kenneth Jennings på albumet Sing for joy (2010).
 • H.C. Andersen, Niels W. Gade: «Barn Jesus i en krybbe lå», NoS2013 45, sunget av Båsmokoret dirigert av Tor-Petter Aanes, på albumet Fryd og fred (2011).
 • David Welander, trad. afrikansk: «Navnet Jesus blekner aldri», NoS2013 86, sunget av Bedehusland på albumet Sanger fra Bedehusland 1 (1996).
 • Nicholas L. Ridderhof: «Hvor finner vel hjertet sin saligste ro», Melodiboken 334, sunget av Trygve Tøgersen på albumet Hør den igjen! 1 (2004).
 • NFS Grundtvig, JG Meidell: «Deilig er den himmel blå», NoS2013 90, spilt av Frøydis Grorud på albumet Stille som snø (2016).
 • Anders Hovden: «Din herlegdom, Frelsar, me undrande ser», NoS2013 98, sunget av Åsne Valland Nordli på albumet Julekvad (1996).
 • David, Leif Solberg: «David salme 8» sunget av Sunnmøre Kristelege Mannskor på albumet I himmelen (2017).
 • Fred Pratt Green (overs. Per Lønning), Francois de la Feillée: «Kristus er verdens lys», NoS2013 101, sunget av Olav Werner fra albumet Hver dag er en sjelden gave (1978).
 • Eyvind Skeie, Trond H.F. Kverno: «Vi skal se deg, Herre Jesus», NoS2013 102, sunget av Uranienborg vokalensemble og dirigert av Elisabeth Holte, akkompagnert av domorganist Kåre Nordstoga på albumet Himmelborgen (2019).
 • Svein Ellingsen, Egil Hovland: «Det finnes en dyrebar rose», NoS2013 103, sunget av Sondre Bratland på albumet Kvilestein (1999).
 • Ralph Carmichael (Arne Myskja overs.): «Kjære Gud når eg bed» sunget av Ole Jørgen Grønlund i Grønlund, Heder, JahR på albumet Vel bevart (2009).
 • Tracy Dartt: «Han er med deg på høyden» («God on the mountain») sunget av Synnøve Aanensen på dobbeltalbumet 35 country gospel favoritter (2007).
 • Arne Höglund / Märta Svensson (overs. Jan Ove Ulstein), Hans-Lennart Raask: «Du omgir meg», NoS2013 498, sunget av Kåre Steinsund på albumet Sangen om Jesus (2010).