Postludium med mest folkemusikk

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Postludium med mest folkemusikk var en del av tirsdagssendingen 16. mai 2023. Siri Johannessen hadde funnet frem musikken, og den presenterte hun slik:

Håvard Sveås' «Halling over Gud signe Noregs land» spilt av komponisten på orgelet i Langevåg kyrkje på Sula (2019)

og med «Halling over Gud signe Noregs land» åpnet kveldens Postludium. Den er opprinnelig komponert av Oscar Borg, men her er det Håvard Sveås' variasjon vi fikk høre. Det er et preludium som for første gang ble fremført i Langevåg kyrkje på Sula, 17. mai 2019.

Vi skal videre til litt mer rolig musikk. Jeg har lovet at det skulle bli mye norsk og folkemusikk i kveld. Fra ham skal vi over til enda et live-opptak. Denne gang fra domkirken i Fredrikstad. Det er Søren Gangfløts bearbeidelse av «Folketone fra Østerdalen», og Dan Rene Dahl spiller og har tidligere gitt tillatelse til at det opptaket ble brukt:

Søren Gangfløts «Folketone fra Østerdalen» spilt av domorganist Dan Rene Dahl på orgelet i domkirken i Fredrikstad (2021)

Dere merker kanskje at jeg ikke forteller så mye om komponister, organister eller musikere og musikkstykker som vi og jeg ofte pleier å gjøre her i Valle Radio. Det er dels fordi jeg denne gang vil prøve å la musikken snakke for seg selv. Det neste er en relativt ny salme, det vil si, fra 2011. Komponist er Sverre Eftestøl og teksten er skrevet av Synnøve Dunsæd. Det er en jubileumssalme som ble skrevet til Netlandsnes kapells 125-års jubileum. Opptaket skriver seg fra en konsert i Vestbygda kapell 19. oktober 2018. Det er komponisten selv som akkompagnerer Vest-Agder kammerkor som dirigeres av Bryan D. Breidenthal. Salmen, den heter «Takk, Herre Gud for glede og lys»:

Sverre Eftestøl/Synnøve Dunsæd - «Takk, Herre Gud for glede og lys» fremført av Vest-Agder kammerkor, dirigert av Bryan D. Breidenthal og akkompagnert av komponisten på klaver

Kveldens siste stykke er komponert av Magne Orvik, som i 1964 avla organist- og kantor-eksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. Han hadde der Rolf Karlsen som hovedlærer. Etter dette fortsatte han å studere med blant annet Arild Sandvold, Hans Solum, og Finn Viderø i København. Han har arbeidet som organist siden 1965, blant annet ved Slagen kirke, er også musikkpedagog, og fra 1980 var han rektor ved Horten interkommunale musikkskole. Som orgelsolist har han opptrådt blant annet i NRK i tillegg til en hel rekke konserter.

Han skal spille på orgelet i Stora Tuna kyrka, som er bygget av Magnussons orgelbyggeri. Det han skal spille er hans egne Variasjoner over «Jeg raade vil alle i ungdommens dage». Melodien kommer opprinnelig fra Romsdal, og selve verket består av fire deler: «Introduksjon og Koral», «Trio - Pastorale - Trio», «Fantasi», og til sist «Chaconne». Dette verket er faktisk komponert spesielt for den LP'en jeg har fått i hende. I «Introduksjon» får vi høre deler av folketonen «Høyr kor kyrkjeklokka lokkar» og en middelaldermelodi over «Dies Irae, Dies Illa». Det siste temaet finner vi igjen i «Cachonne», i forskjellige stemmer der. Første del spilles i dur, og der fremkommer det melodiske vendinger som har en viss likhet med «Hvor blir det godt å lande, i himlens trygge havn». Deler av den melodien blir brukt i «Pastorale», der også tittelmelodien opptrer i en slags omvending i dur. I tillegg, om dere hører godt etter, så kan dere kanskje gjenkjenne «Hvor blir det godt» i diskanten i «Chaconne».

Så, med dette, vil jeg gjerne si takk for meg for i kveld, ønske dere godt selskap med Magne Orvik som spiller sitt eget verk Variasjoner over «Jeg raade vil alle i ungdommens dage», og ønske dere hjertelig velkommen etter 17. mai, kommende tirsdag. Takk for meg.

Magne Orviks 'Variasjoner over «Jeg raade vil alle i ungdommens dage» spilt av komponisten på orgelet i Stora Tuna kyrka
 1. «Introduksjon og Koral»
 2. «Trio - Pastorale - Trio»
 3. «Fantasi»
 4. «Chaconne»

Spilleliste

 • Håvard Sveås: «Halling over Gud signe Noregs land» spilt av komponisten, ved uroppførelsen i Langevåg kyrkje, Sula, 17. mai 2019
 • Søren Gangfløt: «Folketone fra Østerdalen» spilt av domorganist Dan Rene Dahl på orgelet i domkirken i Fredrikstad (2021)
 • Sverre Eftestøl/Synnøve Dunsæd: «Takk, Herre Gud for glede og lys» fremført av Vest-Agder kammerkor dirigert av Bryan D. Breidenthal, akkompagnert av Sverre Eftestøl på klaver. Opptak fra konsert i Vestbygda kapell 19. oktober 2018 via youtube.com
 • Magne Orvik: Variasjoner over «Jeg raade vil alle i ungdommens dage» spilt av komponisten på Magnusson-orgelet i Stora Tuna kyrka. Fra LPen Contemporary music from Norway (1983)
  • «Introduksjon og Koral»
  • «Trio - Pastorale - Trio»
  • «Fantasi»
  • «Chaconne»