Postludium med cello og kammerorgel

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Postludium med cello og kammerorgel under tirsdagssendingen 16. juli 2019, og det presenterte Siri Johannessen slik:

Velkommen til kveldens Postludium.

Det første stykket er den katalanske vuggevisen og julesangen «El cant dels ocells» – «Fuglenes sang». Den forteller om naturens glede når den hører at Jesus er født. Den som arrangerte sangen for cello er Pablo Casals. Han var en katalansk cellist, komponist og dirigent som ble født i El Vendrell i Tarragona i 1876 og døde i San Juan, Puerto Rico i 1973. Han regnes av mange som en av de største cellistene noensinne. Faren begynte tidlig å undervise ham og og broren Artur i piano, fiolin og orgel, og da Pablo var seks spilte han fiolin godt nok til å opptre solo offentlig. Tolv år gammel ble han elev ved Escola Municipal de Musica i Barcelona, og i 1896 ble han uteksaminert med laud. Takket være et brev fra komponisten Albeniz til Spanias dronningregent Maria Cristinas private sekretær fikk han et kongelig stipend til studier ved det kongelige konservatoriet i Madrid.

Cellisten Boris Andrianov ble født i 1976 i en russisk musiker-familie, og studerte først ved Gnessins’ musikkskole i Moskva og senere ved Moskvas statlige konservatorium under Natalia Shakhovskaya og ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" i Berlin under David Geringas. Han har vunnet priser i flere internasjonale konkurranser. I 2009 ble han ansatt som professor ved Moskvas statlige Tsjaikovski-konservatorium.

  • Pablo Casals: «Song of the birds» spilt av cellisten Boris Andrianov. På albumet Alone (2007).

Nå skal vi til renessansen og tudor-tidens England. Den engelske komponisten William Byrd ble født rundt 1540 og døde i 1623. Om hans utdannelse er ikke mye kjent, men en referanse i forordet til hans og Thomas Tallis' Cantiones sacrae antyder at han kan ha vært en elev av Tallis. I 1563 ble han ansatt som organist og korleder ved katedralen i Lincoln, og han etterfulgte Robert Parsons som Gentleman ved det kongelige kapell i 1572. Det var trolig under tiden i Lincoln at han satte musikk til Salme 119:33-38 og ga den tittelen «Teach me, O Lord». Den ble skrevet som et liturgisk stykke som skulle synges etter Preces, vekselbønnen.

Caius College Choir fra Oxford synger. Det er en del av koret som ble grunnlagt ved Gonville & Caius College av komponisten Charles Wood på slutten av det 19. århundre som et manns- og guttekor. Hans etterfølger Patrick Hadley forandret det til et rent mannskor, og deretter ble det et blandet kor i 1979 da Peter Tranchell overtok som leder. Geoffrey Webber, som ledet koret fra 1989 til 2019, er dirigent i dette opptaket.

Den som akkompagnerer på orgel er Francesca Massey. Hun ble født i West Midlands rundt 1983, utdannet ved universitetet i Cambridge og var 17 år gammel den første kvinnen som fikk et orgelstipend til Gonville & Caius College i Cambridge. Deretter studerte Massey videre ved Royal Northern College of Music. Hun ble den første kvinnelige organisten ved katedralen i Durham i 2011. Massey har arbeidet som veileder ved Cambridge University Faculty of Music, og skal tiltre som musikalsk leder ved katedralen i Rochester kommende september.

Hun spiller her på et av to orgler fra Suffolk, enten det i Wingfield kirke eller det i Wetheringsett. De er begge rekonstruksjoner av orgler fra samme tid, rundt 1530-40. Trolig ble de bygget av en lokal orgelbygger, kanskje fra Øst-Anglia. De har åpne piper av ek, og er rekonstruert av Goetze & Gwynn som har spesialisert seg i restaurering av historiske pipeorgler, spesielt gamle britiske. Orgelet i Wetheringsett er basert på et soundboard som ble funnet da en gårdsbygning ble bygget om, og der kan det ha vært brukt som dør. Det er laget av ek fra de baltiske statene, og i følge dendrokronologisk datering kan det ikke ha blitt hugget før rundt 1525. Trolig var det hovedorgelet i Debenhams kirke, som kjøpte et orgel det året.

  • William Byrd: «Teach me, O Lord» med Caius College Choir, Cambridge, ledet av Geoffrey Webber og akkompagnert av Francesca Massey. På albumet More sweet to hear: Organs and voices of Tudor England (2007).

William Byrd komponerte også det neste stykket, «Fantasi i C-dur», nr. 1.

Den som spiller det er den engelske organisten, dirigenten og komponisten Simon Preston. Han ble født i Bournemouth i 1938. Preston studerte blant annet med C.H. Trevor ved Royal Academy of Music, og var orgelstipendiat ved King's College i nesten fem år mens han fortsatte studiene med Trevor, og samtidig arbeidet med Sir David Willcocks som var Director of Music. I 1962-65 var han underorganist ved Westminister Abbey, og samtidig utga han flere innspillinger. Etter 1965 opptrådte han i Europa og nord-Amerika, frem til han i 1970 ble ansatt som organist og Tutor in Music ved Christ Church i Oxford. Preston flyttet videre til Westminster Abbey i 1981, der arbeidet han som organist og korleder. Etter at han sluttet ved Westminster Abbey i 1987 gikk han over til å arbeide freelancce som organist og dirigent. Preston er rost for sitt arbeid med korene i Christ Church Oxford og Westminster Abbey, og i 2009 ble han forfremmet til Commander of the Order of the British Empire (CBE).

Orgelet han skal spille på ble innkjøpt til herregården Knole House rundt 1605. Der var det plassert i riddersalen, og egnet både til polyfon musikk og dansemusikk. Det er et kammerorgel med to håndbelger, og det eldste bevarte instrumentet av denne typen i England. Orgelet er bygget i ek, også pipene, og har et tangentbord med et spenn på knapt fire oktaver. Det spesielle er at organisten spiller stående.

  • William Byrd: «Fantasi i C-dur», nr. 1 spilt av Simon Preston på orgelet i Knole House i Sevenoaks i Kent.

Kveldens siste stykke er et verk skrevet for strykeorkester og transkribert for orgel, og det kan trolig regnes som et «standardverk». Komponisten er Samuel Barber. Han ble født i Pennsylvania i 1910 og døde i New York i 1981. Barber studerte piano, komposisjon, direksjon og sang ved Curtis Institute of Music i Philadelphia fra 1923 til 1934. Etter dette egnet han seg helt til komposisjon, og i 1936 var hans strykekvartett, opus 11, ferdig. Den andre satsen arrangert for strykeorkester, ble oppført av NBC Symphony Orchestra under Arturo Toscaninis ledelse i 1938, og den ble da kalt «Adagio for Strings». Den som står for transkriberingen for orgel er trolig William Strickland, og det er i så fall et arrangement Barber var tilfreds med.

Simon Johnson er en britisk organist som i løpet av sin utdannelse fikk orgelstipend til Rochester, Norwich og St. Paul's Cathedral i London. Han har vært musikalsk leder i All Saints' Church i Northampton, etterfulgt av assisterende musikalsk leder og dirigent for St. Alban's Girls' Choir. Dette førte ham til stillingen han nå har hatt siden 2008 ved St. Paul's Cathedral i London. Der har han vært organist, assisterende musikalsk leder, akkompagnatør for katedralens kor og organist ved for eksempel dronning Elizabeth IIs diamantjubileum og Margaret Thatchers begravelse. Johnson har opptrådt både som solist og med store orkestre i Europa og USA.

Johnson spiller på «sitt eget» orgel i St Pauls-katedralen. Kontrakten for det store orgelet ble underskrevet i 1694 med den tyske orgelbyggeren Bernard Smith. De første større forandringene fant sted først i 1870-årene da Henry Willis ferdigstilte det som i prinsippet var et helt nytt instrument. Senere ble orgelet rekonstruert og anpasset av Henry Willis III i 1930-årene, N.P. Mander Ltd i 1970-årene og senest Mander Organs Ltd i 2000-årene.

  • Samuel Barber: «Adagio for Strings», andre sats av Strykekvartett Op. 11, spilt av Simon Johnson på det store orgelet i St. Pauls-katedralen i London.

Spilleliste[rediger]

  • Pablo Casals: «Song of the birds» spilt av cellisten Boris Andrianov. På albumet Alone (2007).
  • William Byrd: «Teach me, O Lord» med The Choir of Gonville & Caius College, Cambridge, ledet av Geoffrey Webber og akkompagnert av Francesca Massey. På albumet More sweet to hear: Organs and voices of Tudor England (2007).
  • William Byrd: «Fantasi i C-dur», nr. 1 spilt av Simon Preston på orgelet i Knole House i Sevenoaks i Kent. På albumet Early English organ music (1986).
  • Samuel Barber: «Adagio for Strings», annen sats av Op. 11 spilt av Simon Johnson på det store orgelet i St. Pauls-katedralen i London. På albumet (The) Grand Organ of St Paul's Cathedral (2010).

Kilder[rediger]

Casals, Pablo (1876–1973) – «Song of the birds».
Byrd, William (1540(?)-1623) – «Teach me, O Lord».
Byrd, William (1540(?)-1623) – «Fantasi i C-dur», nr. 1.
Barber, Samuel (1910-1981) – «Adagio for Strings», Op. 11, annen sats, arrangert for orgel.