Postludium i barokk- og renessansestil

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Postludium i barokk- og renessansestil under tirsdagssendingen 2. juli 2019 presenterte Siri Johannessen slik:

I kveldens Postludium er musikken preget av renessanse og barokk og for meg er den på mange måter litt sommerlig.

Den første komponisten ble født før 1555 i England, og han døde i 1630 i Windsor. Han heter John Mundy, og var komponist, organist og virginalist i renessansens England. Sønn av komponisten William Mundy, og han tok en bachelorgrad i musikk ved universitetet i Oxford i 1586, og doktorgraden i 1624. Mundy var organist i Eton, og etterfulgte John Marbeck som organist i St. Georges kapell i Windsor. Han ble senere utnevnt til organist ved Westminster Abbey sammen med Nathaniel Giles. Denne stillingen hadde han frem til sin død.

Orgelet er fra rundt 1690, og skal være det eldste uforandrede instrumentet i sin størrelse i Storbritannia. Det er et av få orgler man er sikre på at Händel har spilt på, han besøkte Adlington Hall i 1751 og ga da Charles Legh en «jaktsang» han hadde skrevet. Orgelet kan ha blitt bygget av Father Bernard Smith som kom til England etter Restaurasjonen i 1660, og også bygget orgelet i St. Paul's Cathedral. Det ble restaurert av Noel Mander i 1958/59.

 • John Mundys «Robin» spilt av Alan Cuckston på orgelet i Adlington Hall.

Den neste komponisten heter Giles Farnaby og det er igjen Alan Cuckston og orgelet i Adlington Hall vi får høre. Giles Farnaby er litt yngre enn John Mundy. Han ble født rundt 1563, muligens i nærheten av London der hans far Thomas var borger og møbelmaker. Den utdannelsen valgte Giles også. Han ble lærling rundt 1583. Veien inn i musikken ble trolig vist ham av en fetter, instrumentbyggeren Nicholas Farnaby (omtr. 1560–1630), som bygget virginaler. På denne tiden ble betegnelsen virginal brukt om flere tangentinstrumenter, og selv om Giles' sosiale status ikke ble sett som passende for en universitetsutdannelse, fikk han sin bachelor i musikk fra Christ Church i Oxford 7. juli 1592, samtidig som komponisten John Bull. Farnaby døde i London i november 1640.

Den engelske cembalisten, organisten og dirigenten Alan George Cuckston ble født i Leeds i 1940, og studerte musikk ved Kings College i Cambridge i 1959-63 med Fanny Waterman og Lamar Crowson. Han ble ofte spilt på BBC og underviste i musikk ved the Barber Institute of Fine Arts ved Universitetet i Birmingham. Cuckston har opptrådt under Proms i Royal Albert Hall i 1968, og med Academy of St Martin-in-the-Fields. Han er kjent som en internasjonal artist som har spesialisert seg på tidlige tangentinstrumenter.

 • Giles Farnabys Tower Hill, FVB 245 spilt av Alan Cuckston på orgelet i Adlington Hall.

Det har vært to korte stykker så langt, og det neste blir også kort. Nå skal vi til tysk barokk og komponisten og organisten Johann Caspar Kerll. Han ble født Sachsen i 1627 og han døde i München i 1693. Hans gave for musikk ble oppdaget tidlig, og hans første lærer var Giovanni Valentini, kapellmester ved hoffet i Wien. Kerll ble en av sin tids mest roste komponister og dessuten kjent som en fremragende lærer. Han har blitt sitert av flere komponister som for eksempel J.S. Bach som la inn et arrangement av hans «Sanctus» fra Missa superba i Sanctus i D-dur (BWV 241), mens G.F. Händel ofte siterte tema og fragmenter fra hans komposisjoner. Mange av hans vokale arbeider har gått tapt i årenes løp. Hans komposisjoner for tangentinstrument viser en innflytelse av Girolamo Frescobaldi.

Den som skal spille heter Elisabeth Ullmann, hun ble født i Zwettl i Østerrike og er nå bosatt i Wien. Hun fikk sin utdennelse ved de nasjonale musikkakademiene i Wien og Salzburg, og avsluttet ved the Royal Academy of Music i London. Hun har mottatt mange utmerkelser og i 2009 ble hun medlem av «European Academy of Sciences and Art». Hun underviser ved Universitetet Mozarteum i Salzburg siden 1979, og i 1988 ble hun den første kvinnelige fulltidsprofessoren for «Artistic Organ Playing» i Østerrike. Hun var med og startet den årlige «International Organ Festival Stift Zwettl» og forble kunstnerisk leder for den til 2008.

Orgelet i stiftskirken i Pernegg som hun skal spille på er det eldste tidligbarokke orgelet i Niederösterreich, det ble bygget av Michael Prack fra Krems på midten av det 17. århundre. Restaureringen som reddet orgelet i siste liten i dette årtusenet kom på 6,8 millioner østerrikske skilling i 2003.

Vi skal få høre Kerlls «Battaglia», det er et stykke som frem til 1700-tallet ble brukt under hoffseremonier, og på 1800-tallet under store teateroppføringer, og det fremstiller kampen mellom hærer, grupper eller personer.

 • Elisabeth Ullmann spilte Johann Caspar Kerlls «Battaglia» på Michael Prackh-orgelet i Pernegg.

Det følger et nummer til av Johann Caspar Kerll, men denne gangen er det kantor i Bergstadens Ziir, Stephen Hicks, som skal spille. Det skjer på barokkorgelet i Røros kirke. Det usikkert når det gjelder hvem som har bygget det, men en kan velge mellom Herman Kristoffersen Jessen fra Hedmarken eller Gottfrid Heinrich Gloger, og mange antar at det kan ha vært Gloger.

Stephen Hicks ble født i Surrey i England i 1949, utdannet seg som pianist ved Trinity College of Music og debuterte med Schumanns pianokonsert sammen med det engelske kammerorkester. De første orgelleksjonene fikk han av dronningens organist, Harry Gabb. Han ble også invitert til å studere med Nadia Boulanger i Paris og ved det amerikanske konservatoriet i Fontainebleu.

Stykket han skal spille er en imitasjon av gjøkens sang, modellert etter Frescobaldis stykke basert på samme ide, men det er litt mer strukturert og med en mer kompleks harmoni. «Capriccio sopra Il Cucu» er det jeg vil la dere få høre nå:

 • Stephen Hicks spilte Kerlls «Capriccio sopra Il Cucu» på barokkorgelet fra 1742 i Røros kirke.

Tilbake til England og komponisten og organisten John Blow som trolig ble født rundt 1649 i Nottinghamshire, og døde i 1708. Han ble begravet i det nordre korets midtgang i Westminster Abbey. Blow var en av James IIs private musikere og tok doktorgrad i musikk i 1678. Blow utdannet også musikere, og blant elevene var William Croft, Jeremiah Clarke og Henry Purcell. Blows Venus and Adonis (omkr. 1680–1687), kan ha hatt innflytelse på Purcells opera Dido and Aeneas. I 1687 ble han korleder ved St Paul's Cathedral, i 1695 organist i St. Margaret's i Westminster og i 1700 ble den nyopprettede stillingen som komponist ved det kongelige kapell hans. Han skal også ha gjenopptatt arbeidet som organist i Westminster Abbey som han i sin tid hadde overlatt til Purcell.

 • John Blows Suite in C Major ble spilt av Joseph Payne på Adams-orgelet fra 1986 i Annisquam Village Church i Massachusetts, USA:
  • «Prelude».
  • «Courante».
  • «Fugue».

Nå er vi godt inne i barokken, og skal få høre Tunes for Clay's musical clock skrevet av en som regnes som en av de størtste barkokkomponistene - tysk-britiske Georg Friederich Händel. Han ble født i Magdeburg i 1685 og døde i London i 1759, og der fikk han en statsbegravelse i Westminster Abbey. Før han slo seg ned i London i 1712 hadde han arbeidet som komponist både i Hamburg og Italia, og i 1727 fikk han britisk statsborgerskap.

Igjen spiller Stephen Hicks på barokkorgelet i Røros kirke, som er fra 1742. Det jeg har plukket frem er

 • Georg Friederich Händels Tunes for Clay's musical clock spilt av Stephen Hicks på barokkorgelet fra 1742.
  • I: «Allegro i C-dur».
  • II: A «voluntary on a flight of angels».
  • III: «Gigue».

Da er vi fremme ved det siste stykket i kveld. Det er skrevet av en organist, komponist og musikklærer som ble født i Hastings på New Zealand i 1891 og døde i 1971: Craig Sellar Lang. Ham fikk sin utdannelse ved Clifton College, var elev av Walter Parratt og Charles Stanford ved Royal College of Music. Doktorgraden i musikk tok han ved Universitetet i Durham. I 1929 ble han utnevnt til musikalsk leder ved Christ's Hospital school i Horsham, West Sussex. Det var stedet dit korene i Westminster Abbey ble evakuert til for en kort tid under annen verdenskrig. I en nekrolog ble hans persons magnetisme og fastberådenhet for å vekke latent musikalitet i enhver type elev beskrevet. I 1945 avsluttet han undervisningskarrieren for å kunne egne mer tid til forskning og komposisjon.

John Dexter er den som skal spille komposisjonen på orgelet i St. Patrick-katedralen i Dublin. Han har vært Master of choristers, har arbeidet som pianist, organist, lærer og komponist. Han ble født i Guilford i England og skal nå få spille det antagelig mest kjente stykket av Craig Sellar Lang, Tuba Tune for organ in D major, Opus 15. Det begynner i Händels stil, mens hoveddelen ikke kan tilhøre noen annen tid enn det 20. århundre.

 • Craig Sellar Langs Tuba tune in D major, op. 15, ble spilt av John Dexter på orgelet i St. Patrick-katedralen i Dublin.

Spilleliste[rediger]

 • Alan Cuckston spilte på orgelet i Adlington Hall på albumet The organ at Adlington Hall:
  • John Mundy (ca 1555–1630): «Robin».
  • Giles Farnaby (ca 15635–1640): Tower Hill, FVB 245.
 • Johann Caspar Kerll {1627–1693):
  • «Battaglia» spilt av Elisabeth Ullmann på Michael Prackh-orgelet i Pernegg på albumet Kerll: Selected keyboard music.
  • Capriccio sopra Il Cucu spilt av Stephen Hicks på barokkorgelet fra 1742 i Røros kirke på albumet Baroque organ from Røros.
 • John Blow (ca 1649–1708): Suite in C Major spilt av Joseph Payne på Adams-orgelet fra 1986 i Annisquam Village Church i Massachusetts, USA. Fra albumet Early english organ music, Vol. 1:
  • «Prelude».
  • «Courante».
  • «Fugue».
 • Georg Friederich Händel (1685–1759): Tunes for Clay's musical clock spilt av Stephen Hicks på barokkorgelet fra 1742 i Røros kirke på albumet Baroque organ from Røros:
  • I: «Allegro i C-dur».
  • II: A «voluntary on a flight of angels».
  • III: «Gigue».
 • Craig Sellar Lang (1891–1971): Tuba tune in D major, op. 15, spilt av John Dexter på orgelet i St. Patrickskatedralen i Dublin, på albumet Organ music from the island of Ireland.

Kilder[rediger]

Mundy, John (ca 1555–1630) – «Robin»
Farnaby, Giles (ca 15635–1640) – Tower Hill, FVB 245
Kerll, Johann Caspar {1627–1693) – «Battaglia» og Capriccio sopra Il Cucu
Blow, John (ca 1649–1708) – Suite in C Major
Händel, Georg Friederich (1685–1759) – Tunes for Clay's musical clock
Lang, Craig Sellar (1891–1971) – Tuba tune in D major, op. 15