Piet Kee

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Piet Kee var en nederlandsk komponist, organist og lærer som ble født i Zaandam 30. august 1927, og døde i Haarlem 25. mai 2018. Da han fylte nitti år ble en konsert avholdt i St. Bavokatedralen i Haarlem der han hadde vært byorganist 28 år tidligere. I minneordet skrev organisten Jos van der Kooy blant annet at Kee gikk dypt i musikken når han forberedte en oppføring. Han lærte først stykket kjenne i alle sine fasetter, analytisk, teknisk og kulturhistorisk, og plasserte det så i akustikken i rommet det skulle spilles. Basert på hva han hørte der registrerte han verkene. Dette gjaldt også når han skulle oppføre noe i sine «egne» kirker, St. Bavo i Haarlem og St. Laurens i Alkmaar – uansett om han allerede hadde registrert stykket der tidligere eller ikke. Det var ikke sjelden at han endret tidligere registreringer, og van der Kooy forteller i minneskriftet at han ofte hadde vært med på dette i årene mellom 1971 og 1980 mens han registrerte for Kee. For å høre hvordan det klang lot han van der Kooy spille og gikk selv ned i kirken for å lytte.

Van der Kooy beskriver også hvordan det var å ha ham som lærer, hvor tvingende han var når det gjaldt teknikk de første årene, kroppsbeherskelse var essensielt for at uttrykket skulle komme til sin rett. Kee hadde en gave når det gjaldt å rettlede elevene på veien til en egen musikale personlighet, og å utvikle denne videre. Det kunne ofte høres når noen hadde vært elev hos ham, selv om det også kunne være store ulikheter mellom dem. En annen viktig ting var at partituret skulle tas seriøst, og i begynnelsen av 1970-årene var utføring av gammel musikk noe som stod sentralt, og Piet Kee lærte sine elever at en først skulle ta stykket alvorlig før en gikk over til de konsentrerte seg om spilleteknikker.

Han var organist i St. Laurenskirken i Alkmar fra 1952 til 1986, og byorganist i Harlem (sammen med Albert de Klerk) fra 1956 til 1989. Piet Kee underviste ved konservatoriet i Amsterdam fra 1954.

Kilder[rediger]