Nordisk Postludium

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Nordisk Postludium var temaet i Postludium under tirsdagssendingen 25. juni 2019, og det presenterte Siri Johannessen slik:

Velkommen til en nordisk reise i kveldens Postludium. Komponistene er fra Island, Sverige og Norge, organistene fra USA, Sverige og Canada-Norge mens orglene befinner seg i Sverige og Norge.

Setterqvist-orgelet på det vestre galleriet i Linköpings domkirke.
Xauxa (2009)

Det første stykket vi får høre er av den islandske komponisten, dirigenten og pianisten Þorkell Sigurbjörnsson. Det er hans koralpreludium «Lofid Gud» fra 1988. Han ble født i Reykjavík i 1938 og døde i Kópavogur i 2013. I 1957 ble han uteksaminert fra Musikkhøyskolen i Reykjavik, og han fortsatte deretter studiene ved Hamline University i St. Paul i Minnesota og ved University of Illionis at Urbana-Champaign. Hans instrument og fag omfattet orgel, fiolin, piano, musikkteori, elektronisk musikk og komposisjon. Fra 1962 underviste Sigurbjörnsson ved musikkhøyskolen på Island og han var med på å bygge opp instituttet for musikkteori og komposisjon. I 1995 ble han medlem av den svenske Kungliga Musikaliska Akademien.

Den amerikanske organisten James D. Hicks skal spille. Han er bosatt i New Jersey i USA og har studert ved Peabody Institute of Music ved Johns Hopkins University, Yale University og University of Cincinnati og er medlem av American Guild of Organists. Hicks var musikalsk leder i den presbyterianske kirken i Morristown, New Jersey, fra 1985–2011.

Orgelet Sigurbjörnssons koralpreludium blir spilt på ble bygget av G. Setterqvist d.e., A. Österdahl og B. Göransson i 1929 og befinner seg på det vestre galleriet i Linköpings domkirke.

 • Þorkell Sigurbjörnsson: Koralpreludium «Lofid Gud». James D. Hicks spiller på Setterquist-orgelet fra 1929 i Linköpings domkirke.

Fra Island skal vi til den svenske komponisten, organisten og poeten Lars Sölve Egebjer. Han ble født i Stockholm i 1930 og døde i Strängnäs i 1986. Egebjer studerte ved den kongelige musikkhøyskolen i Stockholm, og var der elev av Oskar Lindberg i harmonilære. Egebjer etterlot seg mange korkomposisjoner, kantater og orgelverk, hovedsaklig sakrale – men den vi straks får høre er et av hans profane. I 1977 komponerte han «Nenia Wermlandica», variasjoner over folkemelodien «Ack Värmeland, du sköna».

Håkan Martinsson ble født i 1945, og etter å ha studert med Alf Linder kom han til Norbergs församling i 1972. Senere ble han organist i Storkyrkan i Stockholm, og arbeidet samtidig som solist. Han har undervist blivende kantorer på Oskarshamns folkhögskola etter at han ble pensjonist i tillegg til konsertvirksomhet. Martinsson spiller her på Åkerman & Lund-orgelet som ble bygget i Österhaninge kirke utenfor Stockholm i 1973. Det har en fasade bygget av P.L. Åkerman i 1863.

 • Lars Sölve Egebjer: «Nenia Wermlandica». Håkan Martinsson spiller på Åkerman & Lund-orgelet i Ôsterhaninge kirke.

Ålesund kirke.
Olaf Meister (2017)

Trygve Madsen er den norske komponisten i kveld, han ble født i Fredrikstad i 1940 i en musikalsk familie. Madsen begynte å spille klaver da han var seks år, og seksten år gammel begynte han å studere komposisjon med Egil Hovland og klaver med konsertpianisten Ivar Johnsen. Fra 1969 til 1971 var studerte han hos professor Erik Werba ved Mozarteum i Salzburg og ved Akademie für Musik und darstellende Kunst i Wien. Verket Veni, veni Emanuel er skrevet i oppdrag av Trondenes menighet, med støtte fra Det Norske Komponistfond og hadde verdenspremiere i Harstad 2. desember 2000.

Organisten Nikolas Fehr ble født i Edmonton i Canada i 1983 og er kantor i Ålesund kirke. Utdannelsen fikk han i Detroit, med hovedinstrument akkordeon og bandoneon. Fehr tok en doktorgrad ved McGill University i Montreal, og i den sammenheng også et diplom i kirkemusikk ved Musikhögskolan i Piteå. Trolig spiller han på kirkens hovedorgel, Jørgensen-orgelet fra 1945, sammen med bassklarinettisten Jøran Hatten og klarinettistene Marcus Alexandersson, Teddy Ezra og Shelly Ezra:

 • Trygve Madsen: Veni, veni, Emanuel for 3 klarinetter, bassklarinett og orgel:
  • «I. Preludium»
  • «II. Fuge»
  • «III. Bourrée I & II»
  • «IV. Siciliano»
  • «V. Gigue»

Spilleliste[rediger]

 • Þorkell Sigurbjörnsson: Koralpreludium «Lofid Gud». James D. Hicks spiller på Setterquist-orgelet fra 1929 i Linköpings domkirke. Fra albumet Nordic Journey (2010).
 • Lars Sölve Egebjer: «Nenia Wermlandica». Håkan Martinsson spiller på Åkerman & Lund-orgelet i ôsterhaninge kirke. Fra albumet The organ of Ôsterhaninge (2010).
 • Trygve Madsen: Veni, veni, Emanuel for 3 klarinetter, bassklarinett og orgel, med Nikolas Fehr på orgelet i Ålesund kirke. Fra albumet OrganPlus – Trygve Madsen (2016).:
  • «I. Preludium»
  • «II. Fuge»
  • «III. Bourrée I & II»
  • «IV. Siciliano»
  • «V. Gigue»

Kilder[rediger]

Þorkell Sigurbjörnsson
Lars Sölve Egebjer
Trygve Madsen