Nasjonalromantisk Postludium i mai

Fra Setesdalswiki
Share/Save/Bookmark
Hopp til: navigasjon, søk

Nasjonalromantisk Postludium i mai var en del av tirsdagssendingen 14. mai 2019, og det presenterte Siri Johannessen slik:

Velkommen til et nasjonalromantisk Postludium midt i mai. Musikken er norsk både når det gjelder komponister og organist. Den som skal spille er Bjørn Andor Drage, og det gjør han på orglene i Tjeldsund kirke i Nordland og Hallgrimskirkja i Reykjavik. Han ble født i Saltdal i Nordland 1. juli 1959, og ble uteksaminert fra Musikkhøgskolen og debuterte i Oslo Konserthus i 1984. Bjørn Andor Drage er blant annet musiker, konsertorganist, komponist og professor ved musikkonservatoriet i Tromsø. Han har vunnet flere priser og utmerkelser i årenes løp.

Komponisten, organisten og pianisten Gottfred Pedersen kom også fra Nord-Norge, nærmere bestemt Finnmark. Han ble født 7. desember 1911 på Ekkerøy i Nord-Varanger der faren var herredskasserer, og døde ung, på julaften 1941 av en hjernehinnebetennelse han pådro seg under et sykehusopphold samme høst.

Gottfred kom fra en musikalsk slekt, og reiste til Musikkakademiet i Bergen 17 år gammel. Der hadde han blant annet Lars Heggem som lærer i orgelspill og Borghild Holmsen på klaver. 19 år gammel avla han organisteksamen som preseterist. Høsten 1935 tok han opp studiene igjen, denne gang ved Musikkonservatoriet i Oslo der han fant en god venn i Knut Nystedt, og hadde Arild Sandvold og Halfdan Cleve som lærere. Han fikk igjen toppkarakter da han avla organisteksamenen præ ceteris.

Før han ble uteksaminert hadde han allerede spilt en større konsert i anledning Vadsø bys 100-årsjubileum i 1933, og året etter spilte han Griegs a-mollkonsert sammen med Vadsø amatørorkester som han ledet. 13. september 1938 debuterte han i Aulaen og ble omtalt som «et bemerkelsesverdig talent» og «en begavelse av de sjeldne». I 1939 var han solist med radioorkesteret i Oslo, ledet av Øivind Fjeldstad.

Han ble ansatt som organist i Kirkenes i 1936, og fra 1937 var han organist og klokker i Vadsø. Gottfred Pedersen skrev flere verk, han satte musikk til både «Finnmarksangen» og «Vadsøsangen», fullførte en konsert for piano og kammerorkester i oktober 1940, skrev to romanser og en bryllupssalme i tillegg til tre orgelverk. Eksamensarbeidet hans i kontrapunkt var en fuge over koralen «Kirken den er et gammelt hus», seks koralforspill til norske folketoner og verket vi nå skal få høre.

Stykket vi skal få høre hadde urpremiere 17. mai for 79 år siden i Vadsø kirke. Det er basert på en folkevise, og han skrev det natten mellom 16. og 17. mai 1940 til gudstjenesten 17. mai. Gottfred følte at han ikke kunne spille tysk orgelmusikk siden tyske tropper var på fremmarsj i Norge. Bjørn Andor Drage spiller

Gottfred Pedersens Improvisata over Hellig Olav på orgelet i Tjeldsund kirke.

Orgelet i Tjeldsund kirke ble bygget av Eriksen & Svendsen til Sarpsborg kirke i 1860. Orgelbygger Niels Svendsen hadde gått i lære hos Amund Eriksen i Oslo før han i 1855 reiste til Paris der han studerte orgelbygging hos Aristide Cavaille-Coll. Partnerskapet med Eriksen ble gjenopptatt etter at han kom tilbake til Norge og varte i fem år, og rundt 1866 reiste Svendsen til USA. I 1864 ble orgelet flyttet til Tøyen kirke i Oslo og det fikk da en ekstra stemme. Til Tjeldsund kom det i 1931, og i 1992 ble det restaurert av Ernst Junker. Den neste komponistens 3 slåtter spilles også på dette orgelet.

Jon Laukvik er den yngste av komponistene i kveld. Han er komponist, konsertorganist og cembalist, født i Oslo i 1952. Basismusikkutdannelsen fikk han i Oslo, og han fortsatte utdannelsen ved Musickhochschule Köln hos Michael Schneider i orgel, og Hugo Ruf i cembalo. I tillegg fikk han privatundervisning hos Marie-Claire Alain i Paris. Han ble tildelt Bach-prisen og første plass i orgelkonkurransen under Nürnberg internasjonale orgeluke i 1977. Laukvik har vært professor i orgel- og cembalospill ved Staatlichen Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Stuttgart fra 1980 til 2016, og fra 2001 til 2017 underviste han ved Norges musikkhøgskole. Han 2019-20 er han gjestende professor ved Yale i USA, og han har holdt orgel- og cembalokonserter i Europa, Canada, Asia og USA.

Stykket 3 slåtter skrev Laukvik på slutten av 1970-årene, og det har et tydelig folketonepreg, akkurat som Pedersens Improvisata over Hellig Olav.

Jon Laukviks 3 slåtter spilt av Bjørn Andor Drage på orgelet i Tjeldsund kirke.

Én dans er ikke alltid nok når det er fest. Det er kveldens eldste komponist som står for de tre siste – Edvard Grieg som ble født i 1843 og døde i 1907. Han skrev 4 norske danser, op. 35, for firhendig klaver under et opphold i Lofthus i Hardanger i 1881. Disse tre dansene, «Allegro marcato», «Allegretto tranquillo e grazioso» og «Allegro moderato alla marcia» spiller Bjørn Andor Drage på Islands største orgel som befinner seg i Hallgrimskirkja i Reykjavik. Det ble bygget av Johannes Klais Orgelbau i Bonn, og innvielsen fant sted 13. desember 1992. Årlig spilles det rundt 40 orgelkonserter, i tillegg til at viderekomne studenter ved Islands evangelisk lutherske kirkes musikkakademi ofte undervises her. Da orgelet skulle rengjøres og ettersees av Kleis Orgelbau i 2013 ble alle orgelets 5273 piper tatt ut, datautstyret modifisert og slitte deler byttet. Dette fikk orgelet til å fremstå som praktisk talt helt nytt. Nå skal altså Bjørn Andor Drage få spille de tre første delene av

Edvard Griegs 4 norske danser, op. 35, spilt av Bjørn Andor Drage på Klaisorgelet i Hallgrimskirkja i Reykjavik
«I. Allegro marcato»
«II. Allegretto tranquillo e grazioso»
«III. Allegro moderato alla marcia»

Spilleliste[rediger]

  • Gottfred Pedersen (1911–1941): Improvisata over Hellig Olav, spilt av Bjørn Andor Drage på orgelet i Tjeldsund kirke. Fra albumet Gamle orgler i Nordland (1998).
  • Jon Laukvik (1952): 3 slåtter, spilt av Bjørn Andor Drage på orgelet i Tjeldsund kirke. Fra albumet Gamle orgler i Nordland (1998).
  • Edvard Grieg (1843–1907): 4 norske danser, op. 35, spilt av Bjørn Andor Drage på Klaisorgelet i Hallgrimskirkja i Reykjavik:
    • «I. Allegro marcato»
    • «II. Allegretto tranquillo e grazioso»
    • «III. Allegro moderato alla marcia»

Kilder[rediger]