Musikk av Melchior Schildt, spilt av Léon Berben

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

Postludium: Musikk av Melchior Schildt, spilt av Léon Berben var en del av tirsdagssendingen 24. mai 2022. Siri Johannessen hadde funnet frem musikken, og den presenterte hun slik:

Melchior Schildts variasjoner over Paduana Lachrimae

Velkommen til Postludium 24. mai 2022. Ikveld har jeg valgt å hente alt fra en enkelt CD som ble utgitt i 2016. Den inneholder musikk av et av medlemmene av den nordtyske orgelskolen, Melchior Schildt. Han levde fra 1593 til 1667, og musikken blir spilt på middeltoneorgelet fra 1624 som Hans Scherer den yngre bygget i St. Stefanskirken i Tangermünde. Den som spiller er den nederlandske organisten og cembalisten Léon Berben.

Tilbake til komponisten. Melchior Schildt ble født i Hannover i 1593, og gikk i fotsporene til faren Antonius og bestefaren Gerdt som organist. De var begge kirkeorganister, og dermed var det ikke ulogisk at både Melchior og broren Ludolf også ble musikere. Det er godt mulig at faren underviste sønnene i musikk, og han søkte økonomisk støtte fra Hannover for å kunne sende Melchior til Amsterdam og læremesteren Jan Pieterszoon Sweelinck. Støtte på 36 gylden ble tilkjent, og en kan da anta at Melchior senest ankom Amsterdam tidlig i 1610.

Den neste gangen vi hører om ham er da han blir ansatt som organist i Beatae Mariae Virginis-kirken i Wolfenbüttel i 1623. Der ble han bare i to år før han kom i kong Christian IVs tjeneste som hofforganist og kongelig underviser. I 1629 reiste han tilbake til Hannover for å overta for sin syke far Antonius ved Marktkirche St. Georgii et Jacobi. Da faren døde senere samme år gikk Melchior inn i stillingen og beholdt denne inntil sin død i 1667.

Hans spill beskrives som at han med det kunne få tilhørere til å le eller gråte, alt etter hva han ønsket. De av hans komposisjoner som fremdeles eksisterer mener organisten Klaus Beckmann er av høy kvalitet, med et bredt register med hensyn til komposisjonsteknikk, form og uttrykk. Alle komposisjoner vi nå har tilgang til, med ett enkelt unntak for kor, er skrevet for tangentinstrumenter. Kor-komposisjonen er koral-konserten Ach mein herzliebes Jesulein for stemmer og instrumenter.

Blant komposisjonene for tangentinstrumenter er Herr Christ, der einig Gotts Sohn stilistisk sett nær Sweelinck, mens hans Magnificat primi toni ansees for å være det av hans verk som er mest fremtredende og viktig. Dette er, som de andre som jeg nevnte, også inndelt i fem seksjoner. Øvrige verk er hovedsakelig koral-baserte orgelstykker. Jeg har tenkt å la dere få høre ett verk før jeg går videre og presenterer Léon Berben og orgelet. Det er ett av arrangementene som ble gjort av det første stykket i Dowlands Lachrymae fra 1604, og det som sies er at en bør legge merke til den uttrykksfulle fargeleggingen som finner sted her:

Paduana Lachrymae i a-moll

Dette var Melchior Schildts Paduana Lachrymae i a-moll og det var Léon Berben som spilte. Han ble født i Heerlen sørøst i Nederland, i 1970 og bor nå i Køln. Han fikk sin utdannelse ved Koninklijk Conservatorium i Den Haag, og ved Sweelinck-konservatoriet i Amsterdam. Der studerte han med Rienk Jiskoot, Bob van Asperen, Ton Koopman og han var også Gustav Leonhardts siste elev. Studiene ble avsluttet med solistdiplom for orgel og cembalo.

Fra 2000 til ensemblet ble oppløst i 2006 var han Musica Antiqua Kölns cembalist, og med ensemblet opptrådte han i Europa, Asia og nord- og syd-Amerika. Etter dette fortsatte han å gi konserter over hele Europa, i tillegg til opptredener med et av Berlinerfilharmoniens kammermusikkensembler. Berben gir også mesterklasser, og i august i år kommer han til Frescobaldi-akademiet i Fjære kirke for å gi mesterklasse i verk av Froberger.

Hans repertoire omfatter hovedsakelig tysk tangentmusikk komponert i årene 1550 til 1750, og det sies at hans fremføring har en ekstra tyngde takket være at han inngående studerer kilder i tillegg til annen forskning. Berben har vært titulærorganist på det historiske orgelet i St. Andreaskirken i Ostönnen i Tyskland. Det ble bygget rundt 1425–30 og det har han vært siden 2017. Dette orgelet er nå trolig verdens eldste spillbare.

Berbens diskografi er omfangsrik, og han har flere ganger blitt tildelt priser for disse, blant annet Diapason d'Or og Choc du Monde de la Musique.

Nå følger tre korte stykker:

Koralpreludium i F-dur: Allein Gott in der Höh' sei Ehr
Praeambulum i G-dur
Praeambulum i g-moll
Scherer-orgelet fra 1624 i St. Stephanskirken

Nå har vi hørt Koralpreludium i F-dur: Allein Gott in der Höh' sei Ehr, Praeambulum i G-dur og Praeambulum i g-moll, alt hittil er spilt på Scherer-orgelet som er et av Europas viktigste historiske orgler. Etter den store bybrannen i 1617 hadde hansabyen Tangermünde ikke råd til et nytt orgel til St. Stefanskirken. Dette ble løst ved at byrådet i en annen hansaby, Hamburg, ga Hans Scherer den yngre i oppdrag å bygge orgelet for Hamburgs regning, Tangermünde og klosteret der tok seg av kost og losji for orgelbyggerfamilien og svennene. Kontrakten ble underskrevet ca 1620 og orgelet ble innviet i 1624.

På slutten av 1600-tallet ble orgelet gjentatte ganger forsøkt reparert og ombygget, noe som ble gjentatt i århundrene etter også. I 1983 ble det demontert og brakt til Schuke Orgelbaus verksted i Potsdam, i 1990 ble restaureringen av orgelhuset påbegynt og i 1991 var alt klart og orgelet igjen på plass. Som så mange andre orgler hadde det blitt gjort mer romantisk på 1800-tallet, men det ble nå tilbakeført til den opprinnelige registreringen. Orgelet hadde 50% av de opprinnelige pipene nå. I 2018 ble det på nytt restaurert av Schuke Orgelbau, og det fikk da to ekstra lingualpiperegistre takket være nyere forskning på orgelet.

Det hadde opprinnelig 32 registre fordelt på 3 manualer, men har etter siste restaurering 34 registre, tre manualer og pedal.

Til slutt vil jeg la dere få høre en stor del av hans Magnificat primi toni i d-moll, det sies å være hans mest viktige orgelverk og det er også delt inn i fem ulike seksjoner. I innspillingen jeg har er alle seksjonene spilt inn i ett spor, så jeg har vært nødt til å dele selv. Uansett, dette verket viser de da moderne nordtyske formene for koral, fantasi og ricercare veldig tydelig, og arbeidet var trolig ett av en nå tapt serie komposisjoner som er sammenlignbar med syklusene som Samuel Scheidt, Michael Praetorius og Scheidemann har skrevet.

Magnificat primi toni i d-moll, den første halvdelen

og etter dette så ble det faktisk også tid til en til. Det er enda en av Léon Berben og Melchior Schildt. Denne gang

Koral i C-dur: Herzlich lieb hab ich dich o Herr

Spilleliste

Alt ble hentet fra albumet Melchior Schildt: Complete organ works (2016) med organist Léon Berben:

  • Paduana Lachrymae i a-moll,
  • Koralpreludium i F-dur: Allein Gott in der Höh' sei Ehr,
  • Praeambulum i G-dur,
  • Praeambulum i g-moll,
  • Magnificat primi toni i d-moll, den første halvdelen,
  • Koral i C-dur: Herzlich lieb hab ich dich o Herr.