LovprisningsPostludium

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

LovprisningsPostludium var Postludium i tirsdagssendingen 14. februar 2023, og det presenterte Siri Johannessen slik:

Velkommen til kveldens Postludium. Jeg håper dere ikke setter noe i halsen når jeg nå sier velkommen til et praisePostludium eller lovsangspostludium med klassiske praise-bands og kor. Neida, ikke Hillsong eller ten-sing, eller andre relativt nye varianter, men i julen gikk det opp for meg at lovsang og praise - tilbedelse - ikke nødvendigvis er et moderne fenomen selv om det kanskje virker slik nå. Jeg undres likevel på om de moderne lovsangslederne helt henger med når jeg sier at praisemusikken er spredt fra gregoriansk til Karl Jenkins, fremført av barokkensembler og orgel. Ikke helt vanlig å finne foran i en menighet eller en kirke som lovsangsband. Men, jeg våger påstå at lovsang gjennom flere århundrer og fra flere nasjoner er det vi skal få høre i kveld.

La oss begynne lavmælt med Adoremus in aeternum, vi vil tilbe for alltid, det kommer fra den latinske messen. I boken til CDen som denne sangen er utgitt på, angis det at dette er en Mode V Chant, og at teksten i verset er hentet fra salme 116. De som synger er Benedictines of Mary, Queen of Apostles fra et kloster i Gower, Missouri, og dette er kanskje like rolig tilbedende som mang en nyere sang:

  • Adoremus in Aeternum fremført av Benedictines of Mary

Etter gregoriansk følger et acapellastykke til, denne gang fra 1995. Motetten handler om glede og heter Rop av glede eller Exsultate, jubilate. Komponisten er waliseren Karl Jenkins som ble født i 1944. Han spiller flere instrumenter og komponerer for mange ulike sjangere. Utdannelsen i musikk fikk han ved Cardiff University og Royal Academy of Music, og ved den siste institusjonen er han både fellow og Associate. De som skal fremføre motetten er et profesjonelt, lite kor som heter Polyphony. Det ble grunnlagt av dirigenten Stephen Layton mens han studerte ved Cambridge i 1986 i anledning av en konsert i King’s College Chapel der. Layton ble født i Derby i 1966 og har blant annet vært hoveddirigent for det nederlandske kammerkor, gjestedirigent i flere år for det danske nasjonale vokalensemble og director of music ved Trinity College i Cambridge. Teksten vi skal få høre, er med forbehold om riktig oversettelse fra latin, denne:

Rop av glede, O dere velsignede sjeler, rop av glede, syng søte sanger; og i svar på din sang la himlene synge salmer med deg

  • Karl Jenkins: Exsultate, jubilate, motett fremført av Polyphony, dirigert av Stephen Layton

Tidsreisen fortsetter, vi begynte i en tradisjon som går tilbake til rundt år 300 og neste stopp var i Wales i 2009. Nå skal vi til Kyiv i klassisismen i den tiden da Ukraina var en del av det Russiske imperiet. Korkomponisten Artemy Lukyanovich Vedel levde fra 1767 til 1808. Han komponerte både militær- og liturgisk musikk, ofte basert på Ukrainas folkemelodier. Hans liturgiske korverk er en del av den ortodokse kirkens sentrale repertoar. Vedel er en av landets tre store komponister på denne tiden, og en av de største korkomponistene i imperiet. Omstendigheter gjorde at han ble nektet å komponere, og ble stengt inne på et psykiatrisk sykehus nesten til han døde. Under Sovjet-regimet ble musikken hans sensurert.

Det vi skal få høre er «Må våre munner bli fylt av Din lovsang», femte ledd i St. Johannes Chrysostoms guddommelige liturgi. Johannes Chrysostom var erkebiskop av Konstantinopel og en av de tidlige kirkefedrene. Denne liturgien skal ha blitt komponert mellom 1794 og 1798. Det kanadiske amatørkoret Spiritus Chamber Choir fra Calgary skal fremføre den. De ble grunnlagt i 1995 og har vunnet mange internasjonale priser. Dirigenten Timothy Shantz har en doktorgrad i kordireksjon fra Indiana University, Jacobs School of Music. «May our mouths be filled with Your praise»:

  • Artemy Vedel: «May our mouths be filled with Your praise», femte ledd i Divine liturgy of St. John Chrysostom, fremført av Spiritus chamber Choir, dirigert av Timothy Shantz
Stellwagenorgelet fra 1659 i St. Marien, Stralsund
Peter Gerloff (2008)

Fra klassisisme og korsang skal vi til barokk, orgel og Weimar der Friedrich Christian Mohrheim ble født i 1719. Han døde i Danzig i Pommern i 1780. Fra 1733 var han en av Bachs elever ved Thomasschule i Leipzig i tre år, før studiene fortsatte. Først ved universitetet i Jena og deretter i Halle. Den siste stillingen han hadde var som kapellmester ved St. Marien i Danzig.

Det er mange som har skrevet et verk med denne tittelen, Wie schön leuchtet der Morgenstern, også hans læremester Johann Sebastian Bach har det. Bach baserte seg på Philipp Nicolais koral, men hvor røttene til Mohrheims verk ligger er dessverre ukjent. Tradisjonelt hører verk med denne tittelen til Maria Budskapsdag.

Den som skal spille er den tyske organisten Martin Rost som ble født i Sachsen-Anhalt i 1963. Han har studert ved Hochschule für Musik «Felix Mendelssohn Bartholdy» i Leipzig, der Wolfgang Schetelich, Hannes Kästner og Günter Kootz var blant lærerne. Rost har vært organist i konsertsalen «Carl Philipp Emanuel Bach» i Frankfurt an der Oder, og fra 1997 organist og kantor i Marienkirche i Stralsund. Der befinner orgelbygger Friedrich Stellwagens siste opus seg, det ble ferdigstilt rundt påske eller pinse i 1659. Orgelet har overlevd både andre verdenskrig og brann, og ble i 2008 igjen tatt i bruk etter en omfattende restaurering. Det har tre manualer og pedal. Wie schön leuchtet der Morgenstern:

  • Friedrich Christian Mohrheim: Wie schön leuchtet der Morgenstern, fremført av organist Martin Rost på Stellwagenorgelet fra 1659 i St. Marien, Stralsund (Polen)

Det kan være at det sjokkerte noen når jeg snakket om at det skulle være lovsangsband ok kor, helt i begynnelsen av Postludium. Vel, ett av de kommer straks. Det blir mer forklaring. Det blir igjen musikk fra barokken og Polen, men denne gang er det med kor og orkester, som sagt. Johann Jeremias du Grain var en tysk komponist som ble født rundt 1700 og han døde i 1756. Han hadde franske røtter – det antas at han var en etterkommer av franske hugenotter. Du Grain studerte med Georg Philipp Telemann i Hamburg, og deretter ble han kantor ved Elblags Marienkirche fra 1737 til han flyttet til Danzig - nå Gdansk - i 1739. Der ble han organist i kalvinistenes St. Elisabet-kirke. Året etter startet han en serie offentlige konserter med et ensemble av musikere, kor og solosangere. Selv spilte han cembalo ved flere anledninger. De fremførte verk av Händel, Telemann og av Du Grain selv. 14. januar 1756 falt han sammen og døde under en konsert i det engelske hus i Gdansk. Det er få av hans verk som fremdeles finnes, det er noen få kirkekantater og tre konserter for cembalo og strykere.

Vi får straks høre første sats fra hans kantate til første juledag, Willkommen Erlöser der Erden. Den skal være fra 1737. Jeg tror nok det er første gang at Goldberg vokal- og barokkensemble, ledet av stifteren Andrzej Szadejko, har blitt kalt et lovsangsband, men de lovsynger! For meg handler det om innholdet i det de formidler, ikke om måten det gjøres på. Ensemblet som spesialiserer seg i vokal og instrumental musikk fra det gamle Gdansk og Pommern ble grunnlagt i 2008. De baserer seg på historisk korrekte instrumenter og datidens måte å oppføre musikk på. Musikere og sangere kommer fra Polen og Europa. Så «Velkommen frelser», eller forløser, første sats fra kantaten Willkommen Erlöser der Erden:

  • Johann Jeremias Du Grain: «Willkommen Erlöser», første sats fra kantaten Willkommen Erlöser der Erden, fremført av Goldberg baroque og vocal ensemble dirigert av Andrzej Sazdejko.

Det siste stykket i kveld er av en moderne, amerikansk komponist, Nancy Hill Cobb. Hun tok tre grader i komposisjon: bachelor ved Oklahoma Baptist University, master ved Michigan State og doktorgraden ved universitetet i Oklahoma. I tillegg har hun en utdannelse i kordireksjon fra Eastman School of Music. Hun arbeider nå som professor ved musikkfakultetet på universitetet i North Iowa. Nå kommer hun straks med oppfordringen «Syng for Herren» – «Cantate Domino».

De som fremfører denne sangen kommer fra Danmark og sammen med Haderslev domkirkes pikekor finner vi dirigent Thomas Berg-Juul og organist Henrik Skærbæk Jespersen. Thomas Berg-Juul har dirigert pikekoret siden 2011, og blir fra 1. april i år dirigent for guttekoret i Nidarosdomen. Berg-Juul ble i 2006 uteksaminert som kantor og organist fra Det jyske Musikkonservatorium, og tre år senere avsluttet han solistutdannelsen der. Etter dette fortsatte han studiene ved Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, og hos den svenske organisten Hans-Ola Ericsson.

Domorganist og dirigent Henrik Skærbæk Jespersen akkompagnerer koret, selv var han med på å starte Haderslev Drengekor som han dirigerer, og han er dels også kunstnerisk leder for Haderslev Sangakademi. I tillegg underviser han «Orgeldrengene», en orgelskole for unge folk. Henrik Skærbæk Jespersen ble i 2011 domorganist i Haderslev domkirke, 31 år gammel. Han ble utdannet ved Vestjysk Musikkonservatorium med Kirkemusikalsk diplomeksamen og fortsatte studiene hos professor Hans Fagius i tillegg til at han deltok i mesterklasser.

Da er det bare igjen å si takk for meg i dette lovsangsPostludium med oppfordringen fra Nancy Hill Cobb og Haderslev domkirkes pikekor «Syng for Herren» – «Cantate Domino».

  • Nancy Hill Cobb: Cantate Domino fremført av Haderslev domkirkes pikekor, dirigert av Thomas Berg-Juul. Akkompagnert av Henrik Skærbæk Jespersen på orgel.

Spilleliste

  • Adoremus in Aeternum fremført av Benedictines of Mary. Fra albumet Adoration at Ephesus (2016),
  • Karl Jenkins: Exsultate, jubilate, en motett fremført av Polyphony, dirigert av Stephen Layton. Fra albumet Karl Jenkins: Motets (2014),
  • Artemy Vedel: «May our mouths be filled with Your praise», femte ledd i Divine liturgy of St. John Chrysostom, fremført av Spiritus chamber Choir, dirigert av Timothy Shantz. Fra albumet Vedel: Choir concertos nos. 1-12 & Divine liturgy of St. John Chrysostom (2021),
  • Friedrich Christian Mohrheim: Wie schön leuchtet der Morgenstern, fremført av organist Martin Rost på Stellwagenorgelet fra 1659 i St. Marien, Stralsund (Polen). Fra albumet Die norddeutsche Orgelkunst, Vol. 2: Danzig (2011),
  • Johann Jeremias Du Grain: «Willkommen Erlöser», første sats fra kantaten Willkommen Erlöser der Erden, fremført av Goldberg baroque og vocal ensemble dirigert av Andrzej Sazdejko. Fra albumet Du Grain: Sacred Cantatas – Musica Baltica, Vol. 4 (2018),
  • Nancy Hill Cobb: Cantate Domino fremført av Haderslev domkirkes pikekor, dirigert av Thomas Berg-Juul. Akkompagnert av Henrik Skærbæk Jespersen på orgel. Fra albumet Gloria (2015).