1. mai-tale på Evje 2012

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk

1. mai-tale 2012 er talen som Jon-Rolf Næss holdt 1. mai 2012 på Furuly forsamlingshusEvje under feiringen av dagen i Evje og Hornnes kommune.

Gratulerer med dagen!

Innledning

Hyggelig å bli invitert til 1. mai tale. Dette er en dag som er historisk og viktig! Den markerer og symboliserer den ekstreme levestandard som vårt land har og som arbeiderbevegelsen må ta mye av ansvaret for. 21. august 1887 ble Arbeiderpartiet stiftet. Det var 29 representanter fra 19 foreninger som stiftet partiet. Det første programmet hadde bare fire punkter:

  • Alminnelig stemmerett
  • Lovfestet normalarbeidsdag
  • Direkte skatt
  • Støtte til anerkjente og berettigede arbeidsnedleggelser.

Det siste punktet forteller at sammenslutningen ikke bare skulle være et politisk parti, men også en faglig fellesorganisasjon. Inntil Landsorganisasjonen i Norge ble stiftet i 1899 under navnet Arbeidernes faglige Landsorganisasjon, var det Arbeiderpartiet som var bindeleddet mellom fagforeningene.

Historien

I 1889 ble 1. mai en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeidsfolks rettigheter. Siden den gang har Arbeiderbevegelsen blitt et begrep som knytter et politisk parti AP og arbeidslivets fagorganisasjoner gjennom LO sammen, og dette samarbeidet har vist seg å være dynamitt!!

Det er altså slik at nesten alle verdens nasjoner har langt dårligere vilkår for folk flest. Og har de en god levestandard, ja så er de likevel ikke robuste i forhold til endringer i verdens økonomien. Man lever på lånte penger, det er som å pisse i buksa for å holde seg varm.

Arbeiderbevegelsen representer en kraft som har formet det vi med et ord kaller velferdssamfunnet eller den norske velferdsmodellen. Den er et forbilde for mange statsledere, vi blir tittet i kortene utenfra!

Spørsmålet i dag kan være om vi har laget en ordning som faktisk er for god!

Det forteller oss hvilken kraft det er i løsninger der vi står skulder ved skulder, der solidaritet, samhold og alle-skal-med-holdninger gjennomsyrer samfunnet vårt! Vi så det under krigen, ja vi ser det under kriger der folket reiser seg, så er dette noe man ikke kan stoppe! Vi ser det i næringslivet. I møte med Colorline så hadde de en plan for fremtidig næringsutvikling at man ville jobbe på lag med kommune, næringsliv, for deres fremtidige næringsplaner krever at vi står sammen og dyrker de fellesinteresser vi har. Vi må bruke våre ulike kvaliteter for felles å utvikle produktene. De ønsket å så en forretningsplan først for politikere så for næringsliv - de vil ha alle med, for all forskning viser at dette er fornuftig.

Næringslivet har oppdaget ved å bruke hverandres kvaliteter og roller så kan vi utvikle fellesinteresser våre. Enten i privat eller offentlig sektor.

Arbeidsledighet

I Europa er hver 10. ende arbeidstaker uten jobb, ungdomsledigheten er enda verre, hver 5 ungdom er uten arbeid. I enkelte land snakker man om en hel generasjon som nærmest ikke får prøvd seg i arbeidslivet, selv med høye og relevante utdanninger.

I Norge og i Setesdal er arbeidsledigheten liten, sysselsettingen høy. Dagens regjering blir beskyldt for å bygge opp byråkratiet, vi får inntrykk av at alle jobbene som blir skapt skjer i offentlig sektor. Sannheten er at 2 av 3 nye arbeidsplasser som skapes kommer i privatsektor. Og det skapes nye arbeidsplasser - hele tiden- også i Setesdal.

Erna Solberg klager over at sysselsettingen i offentlig sektor har økt kraftig. Men hva er det som det egentlig betyr: jo at vi har flere hender i omsorgen, flere arbeider i barnevernet, vi har mer politi. Dette kan da ikke være et problem?

Reformer

Vi har levert på store reformer: Barnehagereform, satsing i eldreomsorgen. Det krevde flere hender i arbeid.

Vi valgte helse, eldre og skole foran skattelette. Det er en politikk vi vil ha mer av. Da blir det flere ansatte i kommunene. Så må vi huske at av de 300 000 nye arbeidsplassene som er skapt siden 2005, har 200 000 av de kommet i privat sektor.

Denne utviklingen skjer fordi vi har en samfunnsstrukturer som legger til rette for en slik utvikling. Dette er ikke enkelte mer eller mindre tilfeldige vedtak i storting eller i kommunene, Nei, dette er resultatet av et system. Evje er et godt eksempel på en kommune som har klart å omstille seg etter å ha mistet flere 100 offentlige arbeidsplasser på Evjemoen. I dag er det større Aktivitet på Evjemoen enn noen gang, et eksempel på en framtidsbygd som har klart å omstille seg og lagt til rette for privatvirksomhet, og det offentlige system har tross alt gitt rom for en slik utvikling, (ja jeg har hørt om skytefeltet, og manglende gehør i forsvarsdepartementet).

Knyttet sammen

Utviklingen på Evje er også et eksempel på hvor tett kommunene i Setesdal er knyttet sammen, med det mener jeg at handelen på Evje har økt kraftig og skapt mange arbeidsplasser. Mye handel skyldes turisttrafikk til Hovden, turisme er viktig for hele dalen og er en næring som virkelig viser at utvikling på tvers av kommunegrenser er viktig. Dette er eksempler på hvor viktig regionalt samarbeid er, og vil bli.

Folketallet

Folketallet i Norge øker, vi er nå nettopp passert 5 millioner mennesker. Folketallsøkningen skyldes i stor grad innvandring. I Norge i dag så er det slik at denne innvandringen er vi helt avhengige av for å opprettholde og videreutvikle velferdssamfunnet! Vi trenger flere hender!

Folketallet øker men vi blir eldre også! Et barn som fødes i dag vil statistisk sannsynligvis i snitt bli 100 år. Samhandlingsreformen er en reform som skal tilpasse samfunnet de realiteter som fremtiden vil bringe innen helse. Denne reformen har kommet fordi når vi ser inn inn i krystallkula så ser vi et samfunn verden aldri noen gang har sett! Ingen land har noen gang hatt slike perspektiver for en fortsatt vekst i levestandard, og dette luksusproblemet er utfordrende. Det krever samarbeid på tvers av kommunegrenser og på tvers av etater. Og det krever at vi i langt større grad må forebygge og bruke frivillige organisasjoner i arbeidet.

Godt rustet

I Setesdal så bør vi være godt rustet til å tilpasse oss fremtiden. For eksempel:

Evje er ikke Aust-Agders største kommune, men Evje har Aust-Agders største og mest veldrevne idrettslag. Otra Il kommer til å spille en stor rolle for livskvaliteten for kommunens innbyggere, det tar dere som en selvfølge! Men nå er det en reform som legger opp til at slike lag skal være en selvsagt del av vårt forebyggende helsearbeid. Vi skal leve helt til vi dør, er et av de viktigste intensjonene med denne reformen.

I forrige uke var ordførere og delvis kommunestyrene i Setesdal mer eller mindre samlet hele uken på Hovden. Den uken var det regionrådsmøte og Setesdalskonferansen. Dette er gode eksempler på strukturer og arrangement som viser et tydelig utviklingstrekk i Setesdal. Vi må i større og større grad samarbeide. Vi har i dag en rekke ulike fora hvor vi på tvers av kommunegrensene møtes for å samarbeide der hvor vi har gjensidig glede av dette. Dette er et arbeid vi må fortsette å utvikle. Vi må finne smidige samarbeidsformer, og støtte hverandres prosjekter når det trengs. Derfor er regionrådet en viktig arena. Setesdal regionråd er også et av de mest veldrevne regionrådene.

Miljø og klima

Dagen i dag er også en dag for å tenke utover våre grenser. Jeg syntes det er særlig på to områder som skiller seg ut:

  • Miljø/ klima-problematikk
  • Internasjonalt bistandsarbeid.

Norge er et foregangsland på begge områder.

Vi merker at det skjer noe med klima, været endres, og vi ser mot himmelen og undres! Det er sommer i mars og full vinter i april! Vi kan ikke gjøre så mye mer enn det gode slagordet tenke globalt og handle lokalt! I Setesdal er det kanskje to områder som er spesielt interessante det er grønn turisme og vann/vind-kraft.

  • Grønn turisme.

Vi har nå en unik mulighet i Setesdal til å videreforedle de naturgitte forutsetninger som vi har, for det er det turistene i større grad etterspør. Vi må ha fokus på uberørt natur, reint vann, og selge inn det vi kan gjøre mye mer med –

  • Kortreist mat.

Vi MÅ stimulere landbruket i regionen, bevare kulturlandskapet, produsere landbruksprodukter som selges inn som våre lokale produkter. Dette er et stort potensiale som vi må samarbeide mye tettere rundt. Et hinder for denne utviklingen er en del byråkratiske ordninger! Ja vi opplever i dag at en del «VESEN» hindrer denne utviklingen. Hvor blir det av SJØLRÅDERETTEN? Det er noen ganger jeg skulle ønske at vi kunne sette byråkratene til noe virkelig nyttig - hos oss i Bykle kunne det være å beite ned kulturlandskapet!

  • Vann- og vindkraft.

I Setesdal produserer vi kraft, som genererer milliarder til storsamfunnet! Nå vil Bygland hive seg på vindkraft-karusellen. Dette blir et spennende prosjekt å følge! Å legge til rette for forurensningsfri kraftproduksjon er sannsynligvis det viktigste vi kan bidra med i miljøregnskapet. Her er vi og kan ytterligere bli en leverandør som er betydelig i et makroperspektiv.

Terror

Dette er første 1. Mai etter 22/7! Vi har i inneværende år opplevd en terrorhandling på norsk jord som har rystet nasjonens grunnvoller. Målet for handlingen var å ødelegge det etablerte. Da valgte terroristen arbeiderbevegelsen og AP. Vi vet i dag at det ikke var tilfeldig! Mange alternativer ble vurdert som media som VG og NRK, eller kongehuset- valget falt på Arbeiderpartiet og AUF. 9 år ble satt av til planlegging, og vi kjenner resultatet. Denne tragiske historien forteller oss altså at skylden for velferdssamfunnet, og de verdiene vi setter så pris på, legges på arbeiderbevegelsen sine skuldre, ansvaret er vårt- og det er vi jammen stolte av!!

Enda stoltere kan vi være når en hel nasjon svarer med mer demokrati, mer åpenhet, økt tilslutning til politiske partier, 100 tusener i fakkeltog!! Det er altså slik at på tvers av politiske partier, religiøse oppfatninger, etnisitet alder og kjønn så er verdigrunnlaget arbeiderbevegelsen har formet blitt en selvsagt del av vår kultur og styreform.

Linje gjennom historien

SÅ KJÆRE VENNER TENK LITT PÅ FØLGENDE:

Siv Jensen har sagt det. Før sist stortingsvalg sa hun til Aftenposten at «Frps politiske løsninger er så annerledes i forholdet til hvordan Norge styres i dag, at det vil kreve en total endring av dagens situasjon.» Erna Solberg har stilt seg bak Siv Jensen og skriver som første setning i sin bok Mangfold og maktspredning at «Høyres mål er et helt annet samfunn».

SÅ Kjære venner,

Det går en klar linje gjennom vår historie:

  • En tydelig verdimessig forankring. En sterk vilje til forandring, det har vi vist siden 1887!.

og

  • en vilje til å inngå allianser med krefter som tror på fellesskapet, for å få ting gjort, det gjelder regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
    • Slik ble den historiske kampen for arbeid til alle vunnet, som i alle år har vært arbeiderbevegelsens hovedfane.
    • Slik ble hundretusener løftet ut av urettferdighet og fattigdom, vi viste at samhold gir styrke.
    • Slik ble det moderne velferdssamfunnet skapt.
    • Slik ble den norske modellen til.


Gratulerer med dagen!