Postludium 1. august 2023

Frå Setesdalswiki
Versjonen frå 15. januar 2024 kl. 12:38 av Harald Haugland (diskusjon | bidrag) (lenkefiks)
(skil) ← Eldre versjon | Siste versjonen (skil) | Nyare versjon → (skil)
Hopp til navigering Hopp til søk

Postludium 1. august 2023 er teksten Siri Johannessen hadde då ho presenterte Postludium i Valle Radio 1. august 2023.

Velkommen til Postludium 1. august 2013. I kveld tar jeg opp tråden fra sist tirsdag, denne gang med en komponist, en organist, ett orgel og to verk. Komponisten er Leif Solberg, organisten Halgeir Schiager, og vi får høre Marcussen-orgelet i Haderslev domkirke. De to verkene som spilles skriver seg begge fra 1930-årene. Først Variasjoner over folketonen "Eg veit i himmerik ei borg" fra 1933, året da Solberg avla organisteksamen, og deretter Fantasi og fuge over folketonen “Se solens skjønne lys og prakt” fra 1936.

Leif Solberg

Leif Solberg fra Lena i Østre Toten levde fra 1914 til 2016, og var ikke bare komponist, men også dirigent, organist og lærer. Han var organist i Lillehammer kirke i 43 år, fra 1938 til 1982.

Som så mange hadde han orgelmusikken med seg hjemmefra. Faren, Hans J. Solberg, var utdannet som militærmusiker, arbeidet som organist og samtidig postbud. En annen som kan ha hatt innflytelse på ham var salmedikteren Anders Hovden som var hans konfirmasjonsprest. Solberg fortalte at han ikke krevde at salmevers skulle pugges, men synges! Han var elev av Arild Sandvold og avla organisteksamen i 1933, 19 år gammel. Solbergs læremestere innen komposisjon og harmonilære var henholdsvis Per Steenberg og Karl Andersen. Samme år som han avla organisteksamen komponerte han kveldens første stykke. Hans første store verk, Variasjoner over folketonen "Eg veit i himmerik ei borg". Om dette sier Norsk biografisk leksikon at Solberg da demonstrerer allerede et påfallende kontrapunktisk mesterskap.

I løpet av de neste fem årene komponerte han 20 større orgelverk, hvorav mange, blant annet det neste verket og Koralfantasi over “Av dypest nød jeg rope må” regnes som grunnstener i norsk orgelmusikk. I 1938 debuterte han i Fagerborg kirke.

Solberg ble i 1980 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt virke, og da han ble pensjonist spurte en journalist ham om hva organisten Solberg mente om komponisten med samme navn. Han svarte da "Vanskelig å svare på. Jeg er redd for at komponisten avgikk ved døden som ganske ung. Jeg har bare ikke hatt krefter til å kombinere arbeidet med skolen, Lillehammer Korforening og orgeltjenesten med komponering. [...] Men, det er mulig at han bare er skinndød. I hvert fall er det nettopp for å forsøke å blåse nytt liv i komponisten at jeg slutter. Og jeg håper det vil lykkes, slik at det blir mindre sårt å slutte. Solberg skildres av mange som en beskjeden mann, og at han beskrev flere av verkene fra sin ungdom, blant annet de to vi får høre i kveld, som "mine ungdomssynder" understreker kanskje dette.

Ved hans 100 års-jubileum ble det utgitt en CD med hans orkester-, kor- og orgelmusikk, med betydelig statsstøtte fra Latvia, innspilt med nåværende kantor i Lillehammer Tim Collins og det eldste symfoniorkesteret i Baltikum, Liepāja Symphony Orchestra. I tillegg er det et kor som heter Solberg Centenary singers. Men, over til kveldens verk. Jeg kommer tilbake til Halgeir Schiager som vil få mer plass mellom disse to verkene. Nå over til orgelet.

Orgelet

Begge kveldens verk er spilt inn på Marcussen-orgelet i Haderslev domkirke. Det har sine røtter i "Interimsorgelet" som Furtwängler & Söhne opprinnelig bygget til St Nicolaikirken i Hamburg i 1863. Dette orgelet ble flyttet til Haderslev i 1893, og ble ombygget av Marcussen & Søn i 1932. Da domkirken gjennomgikk en større restaurering i 1941-'51 ble orgelet mer eller mindre bygget på nytt av samme firma. Det gjennomgikk en omfattende teknisk oppdatering i 1976-'77, og ble grundig ettersett og reparert på høsten 2013 etter lengre tids intensiv bruk. Orgelet er et av Danmarks største med sine rundt 5500 piper og 73 stemmer fordelt på fire manualer og pedal.

Og nå kommer altså Variasjoner over folketonen "Eg veit i himmerik ei borg" fra 1933, spilt av Halgeir Schiager.


Dette var Variasjoner over folketonen "Eg veit i himmerik ei borg" spilt av Halgeir Schiager på Marcussen-orgelet i Haderslev Domkirke.

Halgeir Schiager

Organisten Halgeir Schiager ble født på Biri i 1955, studerte med Magne Elvestrand på Norges musikkhøyskole frem til organisteksamen i 1979, og deretter fulgte studier ved Staatliche Hochschule für Musik i München og ved konservatoriet i Strasbourg med professorene Franz Lehrndorfer og Daniel Roth. Hans debutkonsert var i Oslo konserthus i 1985 med verk av Johann Sebastian Bach og Max Reger.

I 2001 ble han tildelt Kritikerprisen for tolkningen av Petr Ebens ”Faust” og arbeidet med Leif Solbergs orgelverk. I 2008 tok han doktorgraden ved Norges Musikkhøgskole med en avhandling over interpretatoriske aspekter i Gustav Merkels orgelverk.

I 1981–'85 var han kantor i Treuchtlingen i Tyskland, og i 1985–2002 organist i Grefsen kirke i Oslo. Den første som var organist i den kirken var forøvrig hans mentor Magne Elvestrand. Schiager er nå kantor ved Sofienberg kirke i Oslo. Han er også medlem av Norsk orgelkonsulentforening, og har vært engasjert i arbeidet med nye orgler i flere kirker. Blant hans innspillinger er som nevnt samtlige orgelverk av den tsjekkiske komponisten Petr Eben, og utgaven «Der Orgelkönig» som er en hyllest til den tyske komponisten og organisten Johann Gottlob Schneider (1789-1864).

Tread wearily my soul

CDen vi allerede har hørt et verk fra, ble sluppet i 1996, og innspillingen resulterte i stor oppmerksomhet i Tyskland. Solberg ble nominert til Deutsche Schallplattenpreis, og var da den første nordmann til å motta denne nominasjonen. Tyske tidsskrift mente at "Vi trodde tradisjonen Johan Sebastian Back/Max Reger var død!" - noe den altså ikke var.

Fantasien og fugen vi straks får høre er basert på kveldssalmen "Se solens skjønne lys og prakt". Den ble skrevet av den tyske presten og teologen Christian Scriver som ble født i Rendesburg i 1629 og døde i Quedlinburg i 1693, rundt syv år etter at han skrev denne teksten. Den ble oversatt til norsk av Birgitte Kaas Huitfeldt i 1734. I salmeboken har den fire strofer.

Til slutt i Postludium får vi høre Fantasi og fuge over folketonen “Se solens skjønne lys og prakt” fra 1936 spilt av Halgeir Schiager på Marcussen-orgelet i Haderslev domkirke.

Takk for i kveld.

Spilleliste

To verk fra albumet Tread wearily my soul fra 1996, spilt av Halgeir Schiager på Marcussen-orgelet i Haderslev domkirke:

  • Variasjoner over folketonen "Eg veit i himmerik ei borg" fra 1933. 8:05
  • Fantasi og fuge over folketonen “Se solens skjønne lys og prakt” fra 1936. 13:37

Eksterne lenker