Thor Gunnar Hansen

Frå Setesdalswiki
Versjonen frå 16. mars 2023 kl. 20:23 av Harald Haugland (diskusjon | bidrag) (→‎Mandal museum: ny bok)
Hopp til navigering Hopp til søk
Thor Gunnar HansenSymbol confirmed.svg
Thor Gunnar Hansen.jpeg
Foto: Johs. Bjørkeli
Født: 14. august 1953 (70 år)

Thor Gunnar Hansen (født 1953 i Mandal) var styrer på Setesdalsmuseet fra 1987 til 1996. Han er sønn av Hans Olav Hansen (1928-2007) og Aase Solveig f. Gundersen (1934-2017).

Studier

Etter artium på reallinja ved Mandal gymnas i 1972 og militærtjeneste som infanterist 1972-1973, begynte han på Universitetet i Oslo høsten 1973. Han hadde da allerede tatt Examen philosophicum. Høsten 1980 fullførte han studiene og ble cand. philol. med fagene nordisk grunnfag, etnologi mellomfag og historie hovedfag. Hovedfagsoppgava har tittelen «Formuesforhold i Mandal sorenskriveri på 1700-tallet».

Tjeneste

I 1981 ble Thor Gunnar Hansen ansatt som vitenskapelig assistent på NAVF-prosjektet «Fruktdyrking i Hardanger – leveveg og livsform» i regi av Hardanger Folkemuseum. Engasjementet varte i 3,5 år (1981-1984). Han hadde da hatt sommer- og vinterjobb ved ulike avdelinger på Mandals Motorfabrik i åtte år og hadde arbeidet i fire perioder for Sekretariat for registrering av faste kulturminner i Norge (SEFRAK) gjennom Fylkeskonservatoren. Det er i Kvam herad, Austrheim kommune og Kristiansand kommune. En periode var han også midlertidig ansatt som betjent i riksarkivbygningen (Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo).

Kulturvernkonsulent

Thor Gunnar Hansen var kulturvernkonsulent hos Fylkeskonservatoren i Møre og Romsdal i 2,5 år (1984-1987). I det arbeidet hadde Hansen bl.a. ansvar for fylkeskommunens kontakt med fylkets 23 halvoffentlige museer.

Styrer og konservator

I 9 år (1987-1996) var Hansen styrer/konservator for Setesdalsmuseet og distriktskonservator i Setesdal. I dette arbeidet hadde han et faglig ansvar for flere mindre museer i regionen og rådgivningstjeneste i bygningsvernsaker. Hansen fulgte arbeidet med prosjektering og bygging av nytt sentralbygg til Setesdalsmuseet med åpning av dronning Sonja ved offisielt kongelig besøk i 1993. I Setesdal tok Hansen initiativ til flere kulturlandskapsprosjekter inkludert Kvernhusvegen og Rygnestad og Flateland utvald kulturlandskap. Rygnestadprosjektet ble senere valgt som Aust-Agders viktigste.

Fra 1996 til 1998 (2,5 år) hadde Thor Gunnar Hansen vikariat som konservator ved Vest-Agder Fylkesmuseum (nå Kristiansand museum). Der arbeidet han med gjenstandsregistrering, formidling og ei sjøfartsutstilling.

Sjølingstad Uldvarefabrik

Thor Gunnar Hansen var daglig leder for Sjølingstad Uldvarefabrik i 10 år (1998-2008). I denne perioden ble det bl.a. gjennomført en formidlingsplan og sikringsplan samt utført store rehabiliteringsarbeider på det gamle fabrikkanlegget.

Vest-Agder fylkeskommune utpekte Hansen til leder av Vest-Agder museumsråd i forbindelse med forberedelser til gjennomføring av statens konsolideringstiltak i museumsvesenet. Således ble han også utpekt til leder av interimstyret ved etableringen av det konsoliderte Vest-Agder-museet.

Mandal museum

I 7 år (2008-2015) var Hansen regionkonservator med arbeidsplass på Mandal museum som del av Vest-Agder-museet. Han hadde også et faglig ansvar for Sjølingstad Uldvarefabrik. Ved siden av det vanlige arbeidet med utstillinger og formidling, var Hansen del av forskergruppa ved museet.

I den forbindelse var han del av redaksjonskomiteen for museets temabøker/årbøker og redaktør for disse:

  • 2010 «Alkohol. Gleder og sorger». Til denne utgivelsen skrev han artikkelen «Hvem vil gå inn i evigheten som brennevinshandler? Samlagsavstemningen i Mandal 1899».
  • 2011 «Plastic. Historier om plastbåten». Til denne skrev Hansen artikkelen «Fjord Diplomat og «Polly Ester». Tidlige plastbåter fra Mandal»
  • 2013 «Museet til Odderøya. Festskrift til Jan Henrik Munksgaard».
  • 2015 «Bak fasaden. En gjenstand – flere historier». I denne har Hansen artikkelen «Adolph Tidemands «Haugianerne» (1865). 150 år med kristendom, sykdom, rikdom, jødedom og «kjøpsdom» bak fasaden».
  • 2022 «Adolph Tidemand - familieportrettet og familien»

Han har også skrevet andre mindre artikler i ulike sammenhenger.

Thor Gunnar Hansen gikk av med avtalefestet pensjon (AFP) i 2015.

Reiseglad

Thor Gunnar Hansen har erfaring fra fremmede kulturer særlig ved et toårig opphold i India som 13-15-åring da faren var ansatt i Norsk Utviklingshjelp (senere NORAD). Da gikk han på internatskole drevet av daværende Santalmisjonen.

I de senere årene har han og kona reist til store deler av verden og bl.a. besøkt India tre ganger etter hans hovedopphold der. Ellers kan nevnes turer til Danmark, Tyskland, Storbritannia og Hellas samt de fleste hovedstedene i Europa. I Asia har turer ellers gått til Sri Lanka, Thailand, Singapore, Vietnam og Kina inkl. Hongkong og Macao. I Afrika har turer gått til Egypt og Marokko. I Amerika er USA, Cuba og Chile med Rapa Nui (Påskeøya) besøkt.

Verv

  • Leder for Aust-Agder museumslag.
  • Fylkeskontaktperson for Forskerforbundet i Aust-Agder.
  • Varamedlem til styret i Forskerforbundet ved museer og kulturminnevern (FMK).
  • Sekretær i Bykle og Valle kunstlag.
  • Styremedlem i Folkeakademiet Valle.
  • Medlem av landsrådet for IBAN (Interesseorganisasjon for Barn av Nordmenn i utlandet) senere kalt NORUT (Organisasjon for nordmenn med utenlands oppvekst).
  • Foreldrekontakt i barnehage, barneskole og ungdomsskole. Derved også medlem av skolestyret i barnehagesaker og medlem av byggekomiteen for Valle barnehage.
  • Del av arbeidsutvalget i Industrimuseenes fellesråd.
  • Sekretær i Støkkan og Hermansby vel.
  • Sekretær og medlem av arbeidsutvalget i Grunneierlaget for Svinør, Lauholmen og øyene.
  • Styreleder i Urvikodden AS.
  • Styremedlem og leder i Mandal Historielag.
  • Medlem, nestleder og leder i historiekomiteen til markeringa av 100-årsjubileet for Mandals status som kjøpstad fra 1921. Derved også medlem av hovedkomiteen for jubileet.
  • Sekretær for Agder folkemusikkarkiv

Kilde

  • Oversendt informasjon fra Thor Gunnar Hansen