Skilnad mellom versjonar av «Musikk frem mot Golgata (Postludium)»

Frå Setesdalswiki
Hopp til navigering Hopp til søk
sIngen redigeringsforklaring
 
Line 1: Line 1:
'''[[Musikk frem mot Golgata (Postludium)|Musikk frem mot Golgata]]''' var et av programpunktene i [[Tysdagssending_i_Valle_Radio_20240326|tirsdagssendingen i Valle Radio 26. mars 2023]].
'''[[Musikk frem mot Golgata (Postludium)|Musikk frem mot Golgata]]''' var et av programpunktene i [[Tysdagssending_i_Valle_Radio_20240326|tirsdagssendingen i Valle Radio 26. mars 2024]].


[[Fil:Conrad Baden 1966 Foto Bergens Tidende.jpg|thumb|200px||Conrad Baden i 1966. {{byline|Bergens Tidende (med tillatelse av 2008)}}]]
[[Fil:Conrad Baden 1966 Foto Bergens Tidende.jpg|thumb|200px||Conrad Baden i 1966. {{byline|Bergens Tidende (med tillatelse av 2008)}}]]

Siste versjonen frå 1. mai 2024 kl. 12:26

Musikk frem mot Golgata var et av programpunktene i tirsdagssendingen i Valle Radio 26. mars 2024.

Conrad Baden i 1966.
Foto: Bergens Tidende (med tillatelse av 2008)
John Morén før 1932
Foto: Svenskt biografiskt lexikon
Frans Liszt
Foto: Weingut Steinmühles privatarkiv

I kveld er det Siri Johannessen som ønsker velkommen til det siste Postludium før påske. I kveld har kor- og solosang hovedrollen, men sangen blir også akkompagnert av orgel.

Conrad Baden er kveldens første komponist. Han ble født i Drammen i 1908 og døde i Oslo i 1989. Faren var organist i Strømsø kirke og lærte Conrad noe, men han ønsket ikke at sønnen skulle bli musiker. Da faren døde satset 18 år gamle Conrad på å bli organist, og han arbeidet med orgel- og klaverspill på egen hånd, og i tillegg tok han orgeltimer hos organisten i Bragernes kirke, Daniel Hansen, og noen få timer med Arild Sandvold. Musikkteori satte han seg inn i på egen hånd, før han som privatist avla organisteksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1931. Da hadde han vært organist i Strømsgodset kirke i rundt tre år.

Etter eksamenen reiste han til Leipzig der han studerte komposisjon og klaverspill i 1931–'32. Så arbeidet han videre som organist i Strømsgpdset kirke, men komposisjon ble stadig viktigere. I 1936 debuterte han som organist i Oslo, og i 1940–'42 tok han opp studiene i komposisjon og instrumentasjon med Bjarne Brustad. Stipender i 1950 førte ham til studier i komposisjon med Jean Rivier ved Paris-konservatoriet, men forelesninger med Arthur Honegger og Olivier Messiaen inspirerte også. I Paris ble han dessuten kjent med Paul Hindemiths komposisjonsteknikk. I Badens komponistkarriere var kirkemusikken sentral og han skrev flere store kirkemusikalske verk i tillegg til en mengde orgelmusikk. Hans første store verk, Messe for kor, solister og orkester ble ferdig i 1949, og er inspirert av Palestrina.

Vi får straks høre den tredje av de fire solomotettene som hans Op. 111 består av. Teksten til Ennu en kort stund er hentet fra Johannes evangeliet, kapittel 12, versene 35 og 36.

Mezzosopranen Nina Sætherhaug skal synge. Hun kommer fra Trondheim og er utdannet ved Norges Musikkhøyskole og Operahøgskolan i Stockholm. Sætherhaug er en fast sanger i Trondheim Vokalensemble og medlem av Trondheim Kammeropera.

Organisten som akkompagnerer er australske David Scott Hamnes, som er universitetslektor ved Institutt for musikk ved NTNU. Han har en master i solistisk orgelspill, musikkvitenskap og en PhD i hymnologi og musikkvitenskap fra Australian Catholic University i Melbourne. Hamnes er kantor i Ilen kirke, aktiv innen forskning på orgelundervisning for barn og unge, og dessuten innen hymnologi både nasjonalt og internasjonalt.

Hamnes spiller på det historiske Claus Jensen-orgelet fra 1889 i Ilen kirke. Det har to manualer og pedal. Claus Jensen overtok driften av P.A. Albrechtsen orgelbyggeri, og stod bak blant annet fullførelsen av orgelet i Bergens Korskirke i 1854 og byggingen av orgelet i Oslos Trefoldighetskirke i 1858.

Nå får vi høre solomotetten Ennu en kort stund, Op. 111,3, som Conrad Baden komponerte i 1974

Vi hørte mezzosopranen Nina Sætherhaug, akkompagnert av David Scott Hamnes, fremføre Conrad Badens solomotett Ennu en kort stund.

Neste komponist og kirkemusiker er svenske John Theodor Morén. Han ble født i Kalmar i 1854 og døde i Bromma i 1932. Fra 1892 var han klokker og korleder i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm der han senere ble viet til kantor, og tjente fra 1892 til 1926. I årenes løp ga han ut samlinger av koraler og musikk til vespergudstjenesten. Sammen med biskop U.L. Ullman utarbeidet han i 1914 forslag til hymnarium, missale og vesperale for svenska kyrkan. Blant Moréns egne komposisjoner finnes motetter, koralforspill og salmetoner. To av de siste ble tatt inn i den svenske salmeboken utgitt i 1937.

Vi får straks høre fastesalmen Se, vi gå upp till Jerusalem som John Morén arrangerte for flerstemt kor i 1920-årene. Den opprinnelige teksten er skrevet av Paul Nilsson i 1906, mens melodien er oppgitt å være en nordisk folkemelodi som ble hentet fra Arrebos psaltare fra 1627.

Gösta Ohlins vokalensemble synger. Kordirigenten og organisten Ohlin ble født i Filipstad i 1921 og døde i Mölndal i 2012. Han tok høyere organisteksamen, kantorseksamen og musikklærereksamen ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, før han fortsatte studiene i Tyskland. Fra 1953 arbeidet han som kirkemusiker, korleder og lærer i Göteborg, og i 1959 ble han ansatt som lærer ved Göteborgs Musikkonservatorium. Ohlin ledet instituttet fra 1979 til '83. Han dirigerte flere profesjonelle kor, og grunnla og ledet Gösta Ohlins vokalensemble fra 1970 av.

Nå får vi høre fastesalmen

Se, vi gå upp till Jerusalem med hans vokalensemble, innspilt i Härlanda kyrka i Göteborg i 1991

Vi hørte fastesalmen Se, vi gå upp till Jerusalem arrangert av John Morén og fremført av Gösta Ohlins vokalensemble. Herfra skal vi sørover til Ungarn og Franz Liszt som levde fra 1811 til 1886. Liszt var en av de meste innflytelsesrike komponistene i sin tid., og mange kjenner trolig hans verk for piano, men i kveld får vi høre en del av hans Via crucis, verksliste S.53, et verk for blandet kor, solister og orgel.

Via crucis er et av hans siste verk. Det ble påbegynt under et opphold i Roma høsten 1878, og avsluttet i Budapest i februar året etter. Liszt ønsket at verket skulle oppføres i Colosseum med et stort harmonium til akkompagnement, men uroppførelsen lot vente på seg, den fant ikke sted før langfredag, 29. mars 1929 i Budapest.

Den franske kordirigenten Jean Sourisse ble født i Marokko i 1940 og grunnla koret vi får høre, Vocal Audite Nova de Paris. Han ble tidlig interessert i stemmebruk, og var selv også en sanger. Sourisse var lærer ved Sorbonne og professor i musikk ved Antony Descarte-colleget. Fra 1968 gikk han over til å grunnlegge og å dirigere vokalensembler.

Vocal Audite Nova de Paris blir akkompagnert av den franske organisten Marie-Claire Alain. Hun levde fra 1926 til 2013 i Frankrike, og blir beskrevet som en av de fremste internasjonale organistene i sin tid. Alain ble utdannet ved konservatoriet i Paris, der hun hadde Maurice Duruflé som lærer i harmoni, Simone Plé-Caussade i kontrapunkt og fuge, Marcel Beaufils i estetikk, og Marcel Dupré i orgel. Alain fortsatte å studere orgel med André Marchal og Gaston Litaize. Senere underviste hun ved konservatoriet i Rueil-Malmaison og Conservatoire National de Région i Paris.

Hun spiller her på Cavaillé-Coll-orgelet fra 1894 i Église Saint-Antoine i Paris. Det ble bygget til Baron de l'Espées herskapshus i 1894. Hvorvidt grev de Berthier de Sauvigny fikk orgelet i gave eller kjøpte det til Saint-Antoine-kirken i 1907 er ukjent. Da det ble satt opp i kirken i 1908-9, utvidet orgelbygger Merklin det samtidig med mer enn 300 piper. Orgelet har nå mer enn 2700 piper og 48 registre fordelt på tre manualer og pedal. Orgelet ble i 1983 restaurert av Jacques Barberis til å være et av de reneste symfoniske orglene i Paris. I 1994 ble det demontert for rengjøring av Yves Fossaert, og ti år senere innviet på ny av titulærorganist Eric Lebrun og hans kone Marie-Ange.

Til slutt, de første syv satsene fra Franz Liszts Via crucis, «Andante maestoso», «Jesus dømmes til døden», «Jesus bærer sitt kors», «Jesus faller første gang», «Jesus møter sin hellige mor», «Simon fra Kyrene hjelper Jesus bære korset» og «Sankt Veronica».

Takk for meg, og god påske!

Spilleliste

  • Conrad Baden: Solomotetten Ennu en kort stund, Op. 111,3 (1974), med sangeren Nina Sætherhaug og organist David Scott Hamnes. Fra singelen Solomotetter fra Johannesevangeliet (2024)
  • John Morén: Se, vi gå upp till Jerusalem med Gösta Ohlins vokalensemble. Fra albumet Andeliga sånger (2010, oppr. 1992)
  • Franz Liszt: Seks satser fra Via crucis, S53. Ensemble Vocal Audite Nova de Paris med solister dirigert av Jean Sourisse og akkompagnert av organist Marie-Claire Alain på Cavaillé-Coll-orgelet fra (1894) i Église Saint-Antoine, Paris. Spilt inn i desember 1986. Fra albumet Liszt, Missa choralis, Via crucis (1988)
    • «Andante maestoso»
    • «Statio I «Jesus dømmes til døden»»
    • «Statio II «Jesus bærer sitt kors»»
    • «Statio III «Jesus faller første gang»»
    • «Statio IV «Jesus møter sin hellige mor»»
    • «Statio V «Simon fra Kyrene hjelper Jesus bære korset»»
    • «Statio VI «Sankt Veronica»»