Postludium med Knut Nystedt i sentrum
Postludium med Knut Nystedt i sentrum var en del av programmet i tirsdagssendingen 18. mars 2025. Siri Johannessen hadde funnet frem musikken, og den presenterte hun slik:
Velkommen til Postludium i Valle Radio. Kveldens program er viet en av våre markante komponister og musikere, nemlig komponisten, kordirigenten og organisten Knut Nystedt, født Madsen. Han ble født i Oslo i 1915 og døde der i 2014, det samme året som han ble utnevnt til æresmedlem i Norsk Komponistforening. Hans komposisjoner er ikke bundet til en enkelt sjanger, og han har levert et betydelig bidrag til norsk kirkemusikk. I kveld er hovedsakelig hans folketonearrangement i sentrum, og programmet kunne også hatt tittelen «musikk om glede, sorg og håp».
Nystedt ble født inn i en musikalsk familie, og ni år gammel begynte han å spille piano. Han hadde Ruth Gaarder og Arild Sandvold som lærere, og da han skiftet fra piano til orgel i 1931 fortsatte Sandvold å være hans lærer. I 1936 avla han organisteksamen ved musikkonservatoriet i Oslo, og to år senere fulgte debuten i vår Frelsers kirke. Etter dette tok han opp piano igjen, denne gang med Reimar Riefling.
I komposisjon og kontrapunkt fra 1935 til '37 hadde han Per Steenberg som lærer, og i 1939 til '40 studerte han instrumentasjon med Bjarne Brustad. Etter å ha studert direksjon med Øivin Fjeldstad avla han kapellmestereksamen med innstilling i 1943, og debuterte to år senere som dirigent med Filharmonisk Selskaps orkester. Han hadde også et studieopphold hos organisten Ernest White i New York samtidig som han også studerte med Aaron Copland.
Det blir for langt å fortelle alt om hans virksomhet som organist og dirigent, men jeg kan nevne at han var organist i Torshov kirke fra 1946 til '82, altså i 36 år, og leder for Det norske Solistkor, som han også grunnla og dirigerte, fra 1950 til 1990. Det koret hører vi sist i programmet.
Knut Nystedt er godt kjent internasjonalt også for sin kormusikk, og til Finn Benestad sa han i boken Dette er mitt liv og min familie og slekt at Det var særlig «Cry out and shout!» som bragte mitt navn frem. Denne lille korsangen er solgt i mer enn 200.000 eksemplarer i USA, og mine siste korverk [dette sa han altså i 2005] går også svært godt. Han forteller videre at han var gjestende professor i kordireksjon ved Berea College i Kentucky høsten 1968, og residerende komponist ved Augsburg College i Minneapolis våren 1969. Til det siste colleget komponerte han også Lucis Creator optime, opus 58, i anledning dets 100-års jubileum. Dette verket regnet Nystedt som sitt hovedverk, men kveldens første nummer er
- «Cry out and shout!» fra 1955, i en innspilling fra 2020 med Concordia University Wisconsin Kammerchor, et blandakor som teller rundt 40 sangere, dirigert av Alexa Doebele som er professor i musikk og leder av choral activities.
Veien kan være kort fra jubel og glede til tanker rundt døden, og det neste vi får høre er et arrangement av «Tora liti», en folketone fra Valdres som forteller historien om en dødssyk jente som ikke vil dø. Det er andre vise i hans Opus 103 fra 1985, Fem folkeviser for damekor, og innspillingen ble utgitt på Nystedts 100-års-dag 1. september 2015.
Vi får høre Det Norske Jentekor som ble etablert som NRKs Jentekor av Marie Foss i 1947, denne gang dirigert av Anne Karin Sundal-Ask som har vært kunstnerisk leder og dirigent siden 2005. I koret synger jenter fra seks til 26 år, og det er delt inn i fire mindre grupper etter alder. I dette opptaket fra Ris kirke får vi høre Studiokoret, som består av de eldste sangerne. Koret er spesialisert i folke- og samtidsmusikk.
Sundal-Ask er utdannet dirigent, fløytist og pedagog fra Musikkonservatoriet i Trondheim og Norges musikkhøgskole, og fra 2017 har hun vært ansatt i full stilling for koret.
- Nå Nystedts arrangement av folketonen «Torø liti».
Fra et arrangement av en folketone fra Valdres skal vi til en partita over en tone fra Nordmøre for orgel. Teksten ble skrevet av Johan Nordahl Brun i 1786. Det er en salme om glede, til tross for elendigheten på jord – altså Hos Gud er idel glede. Den har opusnummer 44 og ble skrevet i 1958.
Men, før vi får høre det kveldens opus for orgel vil jeg låne Harald Herrestals ord i den tidligere nevnte boken ...så har Nystedts virketrang nesten helt frem til det siste året [altså 2005] vært like engasjert og glødende som i 1940-årene. Da brant han etter å kunne skape en nasjonal, norsk musikk som skulle kunne høres langt utover landegrensene. I 1960-årene sto han i frontlinjen for å forsvare den moderne, eksperimentelle musikken, enten det nå var i konsertsalen eller i kirken.
Organisten vi får høre heter Anders Eidsten Dahl. Han ble født i 1976, og er utdannet kantor ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har også diplomeksamen i solistisk orgelspill fra samme sted fra 2001. Etter videre studier ved solistklassen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København, gjennomførte han debutkonserter i København og Oslo. Blant lærerne finner vi Terje Winge, Kåre Nordstoga og Hans Fagius.
Han spiller på flere strenger, i tillegg til å være organist er han også cembalist og kammermusiker. Videre er han førsteamanuensis i orgel ved Norges musikkhøgskole fra 2019, han er freelance konsertorganist, kantor i Bragernes fra 2001, og han arbeider dessuten som orgelkonsulent.
Eidsten Dahl skal spille på Carsten Lund-orgelet fra 1998 i Bragernes kirke. Det har tre manualer og pedal, og han lar oss få høre
- Knut Nystedts partita Hos Gud er idel glede, opus 44.
Nå skal vi til Nystedts eget kor, Det Norske Solistkor, og igjen gjør jeg Harald Herrestals ord til mine Med grunnleggelsen av Det Norske Solistkor i 1950 ga han publkum anledning til å få høre den moderne kormusikken som amatørene ikke maktet å framføre. For et kormiljø i vekst ble han en viktig inspirasjonskilde, ikke minst fordi han med sine egne korkomposisjoner satte normer for kvalitet og beherskelsesnivå.
Det Norske Solistkor har siden opprettelsen i 1950 opparbeidet seg en solid posisjon i norsk musikkliv. Koret har to ganger mottatt Diapason d'or de l'année («årets korutgivelse»), og dessuten Gammleng-prisen for fortjenestefull medvirkning ved innspilling av grammofonplater. I tillegg har det blitt kåret til Årets utøvere av Norsk Komponistforening. Solistkoret har også mottatt Kritikerprisen to ganger, i 1957/58 og 2021/22.
Nystedt ledet selv koret i hele 40 år før Grete Pedersen overtok i 1990. Hun er kunstnerisk leder og dirigent, og dirigerer i tillegg til kor gså orkestre. Fra høsten 2022 er hun kunstnerisk leder av Carmel Bach Festival i California, der hun er sjefsdirigent for to av orkestrene i tillegg. Pedersen er professor i direksjon ved Norges musikkhøgskole, og ble i 2019 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Nå får vi høre henne lede Solistkoret i
- Nystedts «Peace I leave with you», den andre motetten i samlingen 3 motetter opus 43.
Kvelden avsluttes med en lovsang full av forundring. Det er et arrangement av John Newtons salme «Amazing grace», på norsk «Å nåde underfull og stor». I kveld blir det Anders Eidsten Dahl og Carsten Lund-orgelet i Bragernes som får de siste, mektige, tonene.
Med Knut Nystedts arrangement sier jeg takk for i kveld, og velkommen tilbake neste uke.
- «Amazing grace», spilt av kantor Anders Eidsten Dahl på Lund-orgelet fra 1998 i Bragernes kirke, Drammen.
Spilleliste
- «Cry out and shout». Fremført av Concordia University Wisconsin Kammerchor, dirigert av Alexa Doebele. Fra albumet Sin(g) boldly (2020)
- «Torø liti»,andre vise i hans Opus 103 fra 1985, Fem folkeviser for damekor. Arrangert av Knut Nystedt, fremført av Det Norske Jentekors Studiokor, dirigert av Anne Karin Sundal-Ask. Fra singelen ved samme navn (2015)
- Partita Hos Gud er idel glede, Op. 44, spilt av organist Anders Eidsten Dahl på Lund-orgelet fra 1998 i Bragernes kirke, Drammen. Fra albumet Exultate – Knut Nystedt organ works (2024)
- «Peace I leave with you», andre motett i 3 Motets Op. 43. Fremført av Det norske Solistkor, ledet av Grete Pedersen. Fra albumet Nystedt & J.S. Bach: Meins lebens licht' (2015)
- «Amazing grace», arr. Spilt av organist Anders Eidsten Dahl på Lund-orgelet fra 1998 i Bragernes kirke, Drammen. Fra albumet Exultate – Knut Nystedt organ works (2024)